19 Şubat 2011 00:17

Öfke ve zafer günü

18 gün süren ve sonunda Hüsnü Mübarek’in koltuğunu bırakmasıyla sonuçlanan Mısır’daki halk ayaklanmasında en kritik günler cuma günleriydi. Özellikle cuma namazı sonrasında milyonlar sokaklara akmıştı. İsyanın merkezi de her gün yüz binlerce kişinin doldurduğu başkent Kahire’deki Tahrir Meydanı’yd

Öfke ve zafer günü
Paylaş

Mübarek’in gidişinden sonraki ilk cuma olan dün, Mısırlılar tarafından “Zafer Günü” ilan edilmişti. Büyük kutlamaların kalbi de isyan günlerinde olduğu gibi yine Tahrir Meydanı oldu.
Yüz binlerce Mısırlı, kutlamalar için meydanda toplandı. Mısır ordusu da jest olarak, meydana askeri bando gönderdi. Zafer kutlamaları nedeniyle askerler meydan çevresinde geniş güvenlik önlemleri alırken, katılımcılar askerler tarafından üst aramaları yapıldıktan sonra alana alınıyor.
Bu arada, Mısır ordusunun, Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından yapılacak devlet başkanlığı seçiminde aday göstermeyeceği bildirildi. Mısır Savunma Bakanı Yardımcısı Tümgeneral Muhtar Mulla, düzenlediği basın toplantısında, yapılacak devlet başkanlığı seçiminde ordunun içinden bir aday gösterilmeyeceğini açıkladı.

YEMEN’DE 4 KİŞİ ÖLDÜ

Yemen’de hükümet karşıtı protesto gösteriler sekizinci günü geride bırakırken, ülkenin güneyindeki liman kenti Aden’de belediye binasının ateşe verildiği bildirildi. Bir görgü tanığı, bir kişinin öldüğünü söyledi. Yemen’de önceki gün düzenlenen gösterilerde 4 kişinin öldüğü açıklanmıştı.
Ülkenin en önde gelen dini şahsiyeti Şeyh Abdülmecit El Zindani de “Sokak gösterileriyle değişimi reddediyoruz. Bu karmaşaya yol açar” diyerek halkı protestolardan vazgeçirmeye çalıştı.
Arap dünyasının en fakir ülkesinde 32 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih aleyhindeki gösteriler yedinci gününe girdi. Yemen’de halk yoksulluk ve yolsuzlukların bitmesini talep ediyor. Tıpkı Mısır’da olduğu gibi, Salih’in de 2013’den sonra aday olmayacağı ve oğlunu aday yapmayacağı sözünü vermesi halkı yatıştırmadı. Yemen Devlet Başkanı, El Kaide’ye karşı savaşta ABD’nin önemli bir müttefiki.

BAHREYN’DE CENAZE TÖRENİ

Bahreyn’de önceki gün polisler tarafından öldürülen üç Şii’nin cenazesinde yönetime isyan sesleri yükseldi. Sitra’da düzenlenen cenaze törenine binlerce Şii katıldı. Krallık yönetimi aleyhine slogan atan binler ‘Şii ve Sünni’ler için de ulusal birlik’ çağrısı yaptı.
Bu arada Şii lider İsa Kasım ise polisin İnci Meydanı’ndaki halka yönelik baskınını ‘katliam’ olarak nitelendirdi.
Ülkedeki Sünni yönetim başkent Manama’da Şii’lerin başını çektiği protesto gösterilerini şiddetle dağıtmış, meydanı basan polisler en az 4 kişiyi öldürmüş, 200’den fazla kişiyi yaralamıştı.  Başkent Manama’da protestoların devam etmesi bekleniyor.
(DIŞ HABERLER)


LİBYA’DA KADDAFİ ŞOV!

LİBYA’da 42 yıldır iktidardaki Muammer Kaddafi’ye yönelik protestolarda tansiyon yükseliyor. Kaddafi ise protestolara rağmen gövde gösterisi yapmak için önceki akşam başkent Trablus’ta sokağa çıktı. Beyaz limuzininden halka el sallayan Kaddafi’ye ellerinde onun posterlerini taşıyan “taraftarları” eşlik etti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü ise göre ülke genelindeki protestolarda en az 24 kişi öldüğünü açıkladı. Bazı kaynaklar ölü sayısının 50’ye yakın olduğunu söylüyor. Libya’da yayımlanan Kurna gazetesi, bölgedeki güvenlik şefinin, El Bayda’daki can kayıpları nedeniyle görevinden alındığını yazdı.

ÖNCEKİ HABER

Belde AŞ kendini yazılı açıklamayla savundu

SONRAKİ HABER

Alman bakan, tez hırsızı çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...