11 Eylül 2022 15:23

Büro Memur-Sen: Büyükşehirlerde geçim zor, memurlar tayin istiyor

Büro Memur-Sen'in açıklamasına göre özellikle üç büyükşehirdeki kira artışları, memurları tayin istemek zorunda bırakıyor. Memurlar, kira ve lojman yardımı istiyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, artan kira ve konut fiyatları nedeniyle memurların özellikle 3 büyük ilde zor günler geçirdiğini belirterek "Böyle giderse 3 büyük ilimizde görev yapacak memur bulmak zorlaşacak” diye konuştu.

"MEMURLARIN BÜYÜKŞEHİRLERDE GEÇİNMESİ İMKANSIZ"

Ortalama bir memur maaşının sosyal yardımlarla birlikte 10 bin TL olduğunu, 3 büyük ildeki ortalama kira fiyatlarının 6 bin 900 TL olduğunu hatırlatarak "Memurumuz bu şartlarda bu maaşlarla nasıl geçinecek? Memur geçici değil kalıcı çözümler bekliyor” dedi.

“Geçim sıkıntısı nedeniyle fırsatını bulan kamu görevlileri artık küçük şehirlere gitmek istiyor” diyenm Yazgan, 81 kentte lojman ve kira yardımlarının hayata geçirilmesini istedi.

Yazgan, Ankara, İstanbul ve İzmir'de yaşayan bir memur için kira, ulaşım ve gıda giderlerini rakamlar vererek anlattı. TÜİK’in verilerine göre 3 büyük ilde ortalama ev kiraları:

  • Ankara’da 5 bin 250 TL
  • İstanbul’da 8 bin 800 TL
  • İzmir’de ise 6 bin 700 TL

Bu illerde yaşayan 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve ulaşım giderleri ise aylık 7 bin 700 TL. Bu harcamalara elektrik, su, giyim, eğitim ve sağlık gibi gider kalemleri eklendiğinde ortaya çıkan aylık toplam tutar 22 bin 500 TL. Bekâr bir çalışanın tek başına ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 9 bin TL. 

“ANKARA, İSTANBUL VE İZMİR’DE MEMUR KALMAZ”

Kamu görevlilerinin sesinin duyulmasını isteyen Yazgan, "Maaşı ortalama 10 bin TL olan bir memurun bu şartlarda büyük şehirlerde geçinmesi imkânsız. Rakamlar ortada, hal böyle olunca memurlar zorunlu olmadıkça 3 büyük ilde görev yapmayı artık tercih etmiyor ve fırsatını bulduğunda da başka yerlere tayin istiyor" dedi. Yazgani "Böyle giderse kiralar ve hayat pahalılığı nedeniyle 3 büyük ilimizde görev yapacak memur kalmayacak. Kamu çalışanları geçim sıkıntısı korkusundan büyük illerimize gelmeye korkuyor” ifadelerini kullandı.

Yazgan, benzer problemlerin turizm bölgelerindeki il ve ilçelerde de yaşandığının altını çizdi. Bodrum, Marmaris, Kuşadası ve Didim gibi şehirlerde, yerli ve yabancı turistler nedeniyle kira ve konut fiyatlarının fahiş rakamlara yükseldiğini ifade eden Yazgan, “kira giderine gıda ve ulaşım masrafları da eklendiğinde memurun bu şehirlerde de ekonomik açıdan nefes alması imkansız” dedi. (HABER MERKEZİ) 

ÖNCEKİ HABER

Mamak’ta Evrensel gazetesi okurları dayanışma pikniği düzenledi

SONRAKİ HABER

Kraliçe Elizabeth öldü, işçiler fazla mesaiye kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa