10 Eylül 2022 16:22
Son Güncellenme Tarihi: 11 Eylül 2022 08:47

Kobanê davasında 'Erdoğan dinlensin' talebine dikkat çeken yanıt | Mahkeme: Siz getirin, dinleyelim

Kobanê davasında MİT Başkanı Hakan Fidan, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dahil dönemin yetkililerin dinlenmesini talep eden avukatlara “siz getirin, dinleyelim" yanıtı.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Paylaş

Kobanê davasının 16’ncı duruşmasında mahkeme dikkat çeken bir karar açıkladı. Mahkeme, Erdoğan’ın HDP’liler ve avukatları tarafından getirilmesi halinde dinlenebileceğini belirtti.

IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek, aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 20’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê davasının Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonunda görülen 16’ncı duruşması önceki gün sona erdi. Yargılanan siyasetçiler birçok talepte bulundu. Bu taleplerden biri de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duruşmada dinlenmesi talebi oldu.

HDP’nin Önceki Dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, MİT Eski Müsteşarı Emre Taner, MİT Başkanı Hakan Fidan, Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tanık olarak dinlenmesini talep etti.

Bu talebin davanın aydınlatılmasına katkı sunamayacağını belirten mahkeme heyeti, bu kişilerin mahkeme tarafından çağrılmayacağını açıkladı.

MAHKEME: SİZ GETİRİN, DİNLEYELİM

Ancak, yargılanan siyasetçiler ve avukatlarının bu kişileri hazır etmesi durumunda mahkemenin dinleyeceğini söyledi. Kararda şu ifadeler dikkat çekti: “Mahkememiz dava dosyasına konu iddianame ile sanıkların üzerlerine atılı suçları işlediklerine ilişkin iddia nedeniyle yargılamanın yapıldığı iddianame dışında sanık tarafından tanık olarak dinlenmesini talep ettiği kişilerle ilgili olarak dile getirilen hususların yargılama konusu olmadığı nazara alındığında sanığın belirttiği kişilerin tanık olarak dinlenmesinin mahkememiz dava dosyasına konu eylemlerin aydınlanmasına katkı sağlayacağı düşünülmediğinden tanık olarak dinlenmeleri hususunda mahkememizce işlem yapılmasına yer olmadığına, ancak CMK’nin 178. maddesi uyarınca sanığın tanık olarak dinlenmesini istediği kişilerin sanık ya da müdafilerince mahkememizde hazır edilmesi durumunda tanık olarak dinlenmesine…” Bir sonraki duruşma periyodu 26-27-29-30 Eylül ile 03-04-06-07 Ekim olarak belirlendi. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Milletvekili Başarır’dan Bakan Soylu’ya Vukotiç tepkisi: Suçlularla poz verirsen mafyalar da ülkene gelir

SONRAKİ HABER

Ankara Gar Katliamı’nın 83’üncü ayı: Adaletsizlikle baş başa bırakıldık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...