07 Eylül 2022 08:34
Son Güncellenme Tarihi: 08 Eylül 2022 00:51

Mersin'de orman yangını: 110 hane boşaltıldı, Mersin-Ankara kara yolu kapatıldı

Mersin'in Gülnar ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor. 110 hane tedbiren boşaltıldı, iki lise barınma yeri olarak hazırlandı. Mersin-Antalya kara yolu ulaşıma kapatıldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Mersin'in Gülnar ilçesinde çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Yangın nedeniyle bölgedeki 110 ev tedbiren boşaltıldı, iki lise barınma yeri olarak hazırlandı. Silifke ilçesine bağlı bir mahalleye kadar yayılan yangın nedeniyle Mersin-Antalya (D-400) kara yolu ulaşıma kapatıldı.

Karayolları Genel Müdürlüğü, "Devlet Yolu Büyükeceli mevki, yangın sebebiyle taşıt trafiğine kapatılmıştır. Transit trafik Aydıncık- Gülnar, Gülnar- Silifke güzergahından sağlanacaktır. Aydıncık- Silifke Devlet Yolu 24- 33. kilometreleri arasında yer alan Karayar ve Eceli 1-2-3 tünelleri taşıt trafiğine kapatılmıştır" paylaşımı yaptı.

Kuvvetli rüzgarın etkili olduğu bölgede, Adana, Antalya, Karaman ve Konya'dan ekipler ile uçak ve helikopterler de söndürme çalışmalarına destek verdi. Havanın kararmasıyla birlikte bölgeye gece görüş ve uçuş sistemli helikopterler de sevk edildi. Çalışmalara yer ekiplerinin yanı sıra AFAD, UMKE, jandarma ve vatandaşlar da destek veriyor.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı, orman yangınıyla ilgili açıklamada bulundu. Yangına müdahale ve tahliyeler hakkında bilgilerin yer aldığı açıklamada "Orman yangınına müdahale çalışmaları Orman Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, itfaiye ve destek illerden toplam 29 helikopter, 11 uçak, 138 arazöz (su tankeri dahil), 15 dozer ve 850 personel ile sürdürülmektedir. Bölgede 8 adet ambulans, 2 UMKE timi ile toplam 34 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Yangında etkilenen 20 kişiden 15’inin tedavilerine hastanelerde devam edilmektedir. Bölgedeki çalışmalara destek vermek üzere, Adana ve Niğde İl AFAD ekipleri ile 1 Mobil Koordinasyon TIR'ı görevlendirilmiştir. Jandarma Komutanlığı'ndan 100 personel güvenlik ve tahliye çalışmalarını gerçekleştirmektedir. Tedbir amaçlı, Gülnar Büyükeceli Mahallesi'nden 110 konutun (450 vatandaş) Büyükeceli Ortaokulu bahçesine tahliyesi gerçekleştirilmiş olup, tahliye edilen vatandaşlarımız evlerine geri dönüş sağlamıştır. Silifke ilçesi Hırmanlı Mahallesi, Gülnar Koçaşlı Mahallesi, Silifke Yeşilovacık ile Gülnar Dedeler Mahallesi Acarlı Mevkiinde toplamda 370 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Tahliye olan vatandaşlarımızın olası barınma ihtiyacı için toplamda 843 kişilik barınma tesisi planlaması yapılmıştır. Alınan tedbirler çerçevesinde yangın, şu an itibarıyla yerleşim yerlerini tehdit etmemektedir" ifadeleri kullanıldı.

ARAZÖZ DEVRİLDİ

Kuvvetli rüzgarın etkili olduğu bölgede, Adana, Antalya, Karaman ve Konya'dan ekipler ile uçak ve helikopterler de yangına müdahaleye destek veriyor. Yangına 5 uçak, 3 helikopter, 40 arazöz ve 300 personelle müdahale ediliyor.

Öte yandan, söndürme çalışmalarına katılmaya giden bir arazöz Delikaya Mahallesi'nde şarampole devrildi. Kazada yara almayan arazöz sürücüsü kendi imkanıyla araçtan çıktı.

VALİ PEHLİVAN: 110 HANE TAHLİYE EDİLDİ

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, orman yangınına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Vali Pehlivan, "Tedbiren mahallelerimize yakın 110 hanede 450 vatandaşımızı tahliye ettik. Ama yangın buralara yaklaşmadan bu tedbirleri aldığımız için herhangi bir onlarla ilgili sağlık vb. problem yaşanmadık. Sadece ormanlık alan içerisinde metruk bir binanın yandığını arkadaşlar tespit etti. İçerisinde herhangi bir canlının bulunmadığı yaşam alanı olmayan metruk bir binaydı" dedi.

"460 KİŞİ KAPASİTELİ PANSİYONLARIMIZ HAZIR"

Vatandaşların da toplanma noktalarında bir araya gelmelerinin sağlandığını kaydeden Vali Pehlivan, şunları kaydetti:

"Akşam saatlerinde eğer evlerine dönmeleri konusunda risk devam ederse barınma konusunda Gülnar merkezde pansiyonlarımız 460 kişi kapasiteli, onlar da hazır hale getirildi. Tedbirleri almış durumdayız. Şu an itibariyle rüzgarın da hızını kesmiş olduğunu görüyoruz. Mücadele yoğun bir şekilde devam ediyor. Henüz 'kontrol altına aldık' diyemiyoruz. Ama havadan, karadan bütün ekiplerimiz müdahalelerini gerçekleştiriyorlar. İnşallah kısa süre içerisinde temennimiz söndürmeyi başarırız. Çalışmalar bu konuda da devam ediyor."  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Osman Kavala ve Sedef Kabaş kararlarını veren hakim terfi ettirildi

SONRAKİ HABER

Fiyat yüzde 90 düştü, incir dalında çürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...