İstanbul Üniversitesi öğrencileri yemek zammını protesto etti: Zammı geri çekin!

Yemek zammını protesto eden İstanbul Üniversitesi öğrencileri, “Zammın hemen geri çekilmesini ve gün geçtikçe düşen yemek standartlarının yeniden yükseltilmesini istiyoruz” dedi.

05 Eylül 2022 19:53
Paylaş

İstanbul Üniversitesi öğrencileri, 3,5 TL’den 6 TL’ye çıkartılan yemek ücretlerini protesto etti. Beyazıt Meydanı’nda toplanan İstanbul Üniversitesi öğrencilerİ, “Zammın hemen geri çekilmesini ve gün geçtikçe düşen yemek standartlarının yeniden yükseltilmesini istiyoruz” dedi.

Öğrenciler “Nitelikli, ucuz yemek herkesin hakkıdır”, “1,8 Mİlyarlık bütçe Mahmut’un gözü öğrencinin cebinde” pankartı açtı. Sık sık, “Zamlı yemek istemiyoruz”, “Zamlara boyun eğmeyeceğiz”, “Yemek haktır satılamaz” sloganı attı.

"EĞİTİM ALMAK GÜN GEÇTİKÇE DAHA ZOR HALE GELİYOR"

1 Eylül Perşembe günü İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu tarafından alınan kararla 3,5 TL olan öğün başı yemek ücreti 6,00 TL ye yükseltildiğine dikkat çekilen açıklamada, “ 2020 tarihinde öğrencilerin tepkisi sonucunda geri çekilen zamdan iki yıl sonra bugün okul idaresi yeniden öğrencilerin yemeklerine göz dikmiştir. Temel gıda ürünlerine gelen zamlar, doğal gaz ve elektrik bedelleri, karşılayamayacağımız seviyelere çıkan kira ve yurt ücretleri, kontenjanları ve koşulları yetersiz KYK yurtları yetmezmiş gibi bir de yemekhanemizin ücreti artırılıyor. Bir çoğumuz kötü koşullarda barınıyor, sağlıksız ve ucuz gıdalarla beslenmeye çalışıyoruz. Hatta bazı arkadaşlarımız kalacak yer bulamadıkları için okullarını donduruyorlar. Eğitim almak gün geçtikçe daha zor hale geliyor” denildi.

"ÖDENEKLER BİZE DEĞİLSE NEREYE HARCANIYOR?"

Açıklama şöyle devam etti: “Bir kriz olduğu söyleniyor ancak her çeyrek yılda şirketler milyon ve milyarlarla hesaplanan büyüme oranları ilan ediyor. Devlet birçok sermaye grubuna verdiği taahhütler için ciddi ödemeler yapıyor. Bütün bunların yanında memleketin en kalabalık öğrenci nüfusuna sahip İstanbul Üniversitesi, en çok ödenek alan üniversitelerin başını çekmesine rağmen bugün kampüsümüzü şantiyeye çeviriyor, bizi sabunsuz ve peçetesiz bırakıyor, yemek hakkımızı gasbetmeye çalışıyor. İstanbul Üniversitesi yönetimine soruyoruz; öğrenci yararına kullanılmayan bu ödenekler ne için kullanılıyor? Ödenekler nereye harcanıyor da yemekhaneye yüzde 71 oranında zam yapılmasına karar verilebiliyor?

Kamu yararını gözetmesi gereken bir kurumun bu pahalılıkta gençlerin yemek haklarını kısıtlaması meşru değildir. Ücretsiz eğitimin parçası olan temel haklarımızın parayla satılıyor olması bile bir sorunken zam yapılıyor olması kabul edilemez. Biz bu durumu kabul etmiyoruz. Zammın hemen geri çekilmesini ve gün geçtikçe düşen yemek standartlarının yeniden yükseltilmesini istiyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

17 yaşındaki ehliyetsiz sürücünün çarptığı bisikletli Mehmet Zühtü Şahin öldü

SONRAKİ HABER

Levent Göktaş, Bulgaristan'da mahkemeye çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...