05 Eylül 2022 13:28
Son Güncellenme Tarihi: 05 Eylül 2022 19:24

Basın özgürlüğüne bir darbe daha: Emniyet gazetecileri ve meslek örgütü temsilcilerini fişledi 

DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ve EFJ Başkan Yardımcısı Mustafa Kuleli'nin de aralarında olduğu 20 gazetecinin, Emniyetin talebiyle fişlendiği ortaya çıktı. 

Dicle Müftüoğlu (solda) fotoğrafı: MA, Gökhan Durmuş (ortada) ve Mustafa Kuleli fotoğrafı: Evrensel

Paylaş

Gazeteci Aziz Oruç’un yargılandığı dava dosyasına, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün istihbarat amaçlı yaptığı gazeteci fişlemeleri de girdi. Gizli ibareli belge, Oruç’a yardım ettiği belirtilerek, “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”ten yargılanan Müftüoğlu’nun dava dosyasında ortaya çıktı. Fişlenen gazeteciler arasında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) Editörü Dicle Müftüoğlu, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuleli ile birlikte 20 gazeteci yer aldı.  DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu gazetecilerin kriminalize edilmeye çalışıldığını belirtirken, TGS Başkanı Gökhan Durmuş “Gazetecileri fişlemeler gerçeklerin üstünü örtmeyeceği gibi bizleri de basın özgürlüğü mücadelesinden geri durduramayacaktır” dedi. 

TC NUMARALARI, UYAP KAYITLARI

Fethullah Gülen Cemaati’ne yönelik toplanan istihbarat bilgilerine dayanan fişlemede, gazetecilerin “Journalist Post” adlı bir dergide yazılarının çıktığı belirtildi. Söz konusu derginin Fethullah Gülen yapılanmasıyla bağlantılı olduğu öne sürülen fişleme tutanağında, gazetecilerin isimleri, TC kimlik numaraları, dergideki pozisyonları ve Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinde kaydının bulunup bulunulmadığı bilgileri yer aldı. 

TGS GENEL BAŞKANI DA FİŞLENDİ

Derginin yönetiminde yer alan ve dergiye yazı gönderenlerinin isimlerinin yer aldığı fişlenmedeki gazeteciler ise şöyle: Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuleli, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Engin Sağ, Şemsi Açıkgöz, Mustafa Kılıç, Yüksek Durgut, Ramiz Kılıçarslan, Necdet Çelik, Hasan Cücük, İsmail Muhammet Sağıroğlu, Enes Cansever, Basri Doğan, Türkmen Terzi, Vedat Demir, Rabia Yavuz Türe, Yunus Erdoğdu, Naciye Nur Kılıç, Erkan Pehlivan ve Ergkin Emet. Gazeteciler Durmuş ve Müftüoğlu’nun dergiye yazı gönderdikleri kaydedilen fişleme tutanağı, 24 Mayıs 2022’de 174774 sicil numaralı ile 356021 sicil numaralı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polisler tarafından imza altına alındığı görüldü.

EMNİYETTEN FİŞLEMEYİ TALEBİ 

İçişleri Bakanlığı’nın, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün talebiyle Fethullah Gülen yapılanmasına dair açık kaynak taraması ile isim listesi ve bilgi notu oluşturulması talebiyle oluşturduğu fişleme listesinin, İl Emniyet Müdürlüğü’nün çalışmalarında değerlendirilmek üzere gönderildiği belirtildi.  Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderilen listenin, gizli ibareli belge ile Ağrı, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Giresun, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kocaeli, Sivas ve Trabzon il emniyet müdürlükleri terörle mücadele şubelerine gönderildiği belirtildi.

"FİŞLEMELER GERÇEKLERİN ÜSTÜNÜ ÖRTEMEZ"

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş gazetecilere yönelik baskıların, gözaltıların, tutuklamaların, fişlemelerin dur durak bilmeden aynı hızla devam ettiğini belirterek “İktidar bir taraftan hazırladığı yasalarla gazeteciliği öldürmeye çalışıyor diğer taraftan gazetecileri tek tek hedef alarak onları korkutmaya çalışıyor. Geçtiğimiz hafta haber takibi yaparken 4 ayrı yerde meslektaşlarımız saldırıya uğradı. Kolluk güçleri halka haberin ulaşmasını engellemek için hukuku çiğneyerek engellemeler yapıyor” dedi. 

Son olarak kendisinin de aralarında olduğu birçok gazetecinin fişlendiğini yargılanan bir gazetecinin dava dosyasına gelmesiyle öğrendiklerini belirterek “Gazetecileri fişlemeler gerçeklerin üstünü örtmeyeceği gibi bizleri de basın özgürlüğü mücadelesinden geri durduramayacaktır” ifadelerini kullandı.

"GAZETECİLERİ KRİMİNALİZE EDİYOR"

DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu “Bu iktidar ne yazık ki her gün gazeteciliği öldürmek için çeşitli adımlar adıyor, gazetecileri kriminalize ediyor” derken, iktidarın kendisinin sözcülüğünü yapanlar dışında gazeteci bırakmamaya çalıştığını ve bu fişleme durumu da bu politikanın devamı olduğunu söyledi. 

Müftüoğlu şöyle devam etti: “Fişlemede çeşitli kişiler bir dergiye yazı yazmışlar. O dergiye dair açılmış bir soruşturma yok, yazılara dair açılmış bir soruşturma yok, herhangi bir durum yok. Ama ne yazık ki böylesi bir tablo söz konusu. Benim yargılandığım davaya gönderilmesi de davada mahkeme heyeti önünde bana dair bir algı oluşturmaya çalışmak. Çünkü dosyada başka bir delil yok. Böyle yaparak ne yazık ki oradan farklı bir sonuç çıkarmaya çalışıyorlar.” 

İktidarın kimi zaman yasal düzenlemelerle kimi zaman da farklı yöntemlerle her alanda basın özgürlüğüne darbe vurmaya çalıştığını belirterek şunları söyledi: “Buna basın özgürlüğüne bir darbe daha diyebiliriz. Bu durumun basın ve ifade özgürlüğüyle hiçbir alakası yok. Bu şekilde gazetecileri fişleyerek çalıştırmamaya çalışıyorlar. Bu durumdan korkacak, yılacak kimi isimler geri adım atacaktır ya da bu davada olası ceza almam sırf bu fişleme nedeniyle olacaktır. Bu da benim çalışamamam anlamına gelecektir. Tamamen basını susturmaya yönelik bir hamle.”

"AKILLARINCA GÖZDAĞI VERİYORLAR"

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuleli de şunları ifade etti:

"Gazeteciliği terörle yan yana getirerek kriminalize etmeye çalışıyorlar. Aba altından sopa göstererek akıllarınca bize gözdağı veriyorlar. Bu tehditlerden çekinecek olsak bu görevlere talip olmazdık. Gazetecileri, gazeteciliği ve demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz. Fişlemeye konu olan yazımda da söyledigim gibi: Türkiye Erdoğan’dan büyüktür. Türkiye, üzerine giydirilmek istenen diktatörlük gömleğine sığmaz. Türkiye halkı zorbalığı, despotluğu eninde sonunda yenecektir." (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan adaylık açıklaması: Altılı masa uzlaşırsa ben hazırım

SONRAKİ HABER

Halkevleri’nden gazetemiz Evrensel’le dayanışma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...