05 Eylül 2022 11:58

Ölüm gemisi São Paulo rotasını değiştirdi 

İngiltere’nin, tehlikeli atık bulunduran "ölüm gemisi" São Paulo'nun Cebelitarık Boğazı’ndan geçişine izin vermeyeceği açıklamasından sonra gemi dün itibariyle rotasını geri çevirdi.

São Paulo gemisi | Fotoğraf: ABD Donanması

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

İngiltere’nin, Brezilya donanmasına ait tehlikeli atık madde içeren eski savaş gemisi São Paulo'nun Cebelitarık Boğazı’na geçişine izin verilmeyeceği açıklamasının ardından gemi yedi günlük bekleyişinin ardından rotasını geri çevirdi.

29 Ağustos’tan bu yana aynı yerde yönünü korumak için 1-1,2 kts hızla bekleyişini sürdüren São Paulo’nun Gemi Trafik Takip Sisteminde 4 Eylül itibariyle geri döndüğü izlendi. Yasa dışı trafik halini alan São Paulo’nun Basel Sözleşmesine göre 30 gün içinde ihracatçı devlete geri getirilmesi gerekiyor.

SÃO PAULO NEREYE GİDECEK?

Brezilya’nın Guanabara Körfezi’nden 4 Ağustos 2022 Perşembe sabahı Alp Center römorkörüyle yüzdürülerek Türkiye’ye doğru yola çıkan São Paulo’nun 4 Eylül’de rotasının değiştirdiği Gemi Trafik Sistemine yansıdı. 

São Paulo’nun rotasının hangi yönde olacağı belirsizliğini korurken, konunun uzmanları farklı olasılıkların olabileceği yorumlarını yapıyor. Geminin sorumluluğunun iki ortağı olan Ocean Prime ve SÖK Denizcilik firmasında olduğunun altını çizen uzmanlar, geminin uluslararası sözleşmelere göre ihraç eden ülkeye gitmesi olasılığının yüksek olduğu üzerinde duruyor.

Farklı ihtimalleri de gündeme getiren uzmanların üzerinde durdukları ikinci olasılık ise daha önce defalarca kez karşılaşılan geminin “kazayla” bir ada veya kıyıya oturtularak sökümünün yapılması ihtimali.

MERCY GOD İSİMLİ GEMİ GİBİ SÖKÜLME OLASILIĞI

Bozcaada Beylik Koyuna 2015 yılında oturan “Mercy God” adlı gemi örneğini hatırlatan uzmanlar, sökümünün bulunduğu yerde yapılarak, hurda olarak satılma olasılığına dikkat çekti.

Diğer bir olasılıksa Dr. Enver Yaser Küçükgül’ün daha önce gazetemiz aracılığıyla gündeme getirdiği dünyanın en büyük gemi mezarlığı olan Moritanya’nın, Noadibou’daki Beyaz Burun kıyısına götürme olasılığı. Geminin yeni rotasıyla ilgili Brezilya ve Türkiye Çevre Bakanlıklarından açıklama yapılması bekleniyor. 

Reklam