04 Eylül 2022 14:48

Avrupa’da "sıcak sonbahar" başladı

Avrupa’da artan hayat pahalılığına, enerji fiyatlarına karşı halk sokağa çıkmaya başladı. Prag’da 70 binden fazla kişi sokağa çıkarken Almanya’da da yarın Leipzig’de kitlesel bir protesto yapılacak.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Avrupa’da bir süredir artan enflasyon, hayat pahalılığı ve enerji fiyatlarına karşı duyulan tepki ilk olarak Çekya’nın başkenti Prag’da on binler halinde kendisini sokakta gösterdi. Diğer ülkelerde de benzer eylemlerin olması bekleniyor.

Değişik ajansların geçtiği haberlere göre cumartesi günü Prag’daki Wenzel Meydanı’nda bir araya gelen, polisin verdiği bilgiye göre 70 bin kişi ellerindeki döviz ve pankartlarda hükümetin izlediği Ukrayna politikasını protesto etti. Bohemya ve Moravya Komünist Partisi (KSČM) tarafından çağrısı yapılan, ancak muhalefetteki değişik sağcı-milliyetçi örgütlerin de katıldığı gösteride “Hükümet istifa çağrıları” yükseldi. KSČM, eylemlerin 17 Eylül’de devam edeceği çağrısında bulundu. Bu eyleme katılımın iki katına çıkarılması hedefleniyor. Partinin internet sitesinde yer alan açıklamada, soğuk kışın atlatılması için halka yardım edilmesi çağrısı yapıldı. Almanya’daki haber portallarında yer alan haberlerde gösteri sırasında birbirinden farklı döviz ve pankartlar taşındı. “Önce Çekya Cumhuriyeti” sloganıyla düzenlenen eylemde Başbakan Petr Fiala liderliğindeki orta-sağ koalisyon hükümetinin Ukrayna politikası sert bir şekilde eleştirildi. Hükümetin Rusya’ya karşı yaptırım kararlarını olduğu gibi uygulamasının Çekya halkına hayat pahalılığı olarak döndüğü vurgulandı. “Ukrayna için en iyisi, bize ise iki kazak” diyen göstericiler, kışı soğukta geçirmek istemediklerini dile getirdileri. Düzenlenen mitingde Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi (SPD) Partisi Milletvekili Jiri Kobza, Trikolora Hareketi Başkanı Zuzana Majerová ve Komünist Parti Cumhurbaşkanı Adayı Josef Skala birer konuşma yaptı.

HÜKÜMET ZOR DURUMDA

AB ve ABD’nin Rusya’ya karşı Ukrayna savaşı nedeniyle aldığı yaptırım kararlarını olduğu gibi hayata geçiren Çekya, doğal gazının büyük bölümünü Rusya’dan karşılıyor. Bu nedenle hükümetin doğal gaz arayışlarından ciddi bir sonuç alınabilmiş değil. Bu nedenle aşırı sağcı Eski Başbakan Andrej Babis’in başını çektiği ANO Partisi cuma günü Başbakan Fiala hakkında soru önergesi verdi. Fiala, yeniden güven oylaması almayı başladı. Büyük eylemden sonra bir açıklama yapan Fiala, eylemcileri “Rusya yanlısı, aşır sağcı” olarak nitelendirdi. Hükümetin bu açıklamasına rağmen 17 Eylül’de yapılacak eylemin de güçlü geçmesi bekleniyor.

ALMANYA’DA GÖZLER LEIPZIG’DE

Haftalardır “sıcak sonbahar” tartışmalarının yapıldığı Almanya’da ise yarın gözler Doğu Almanya’daki Leipzig’de olacak. Sol Parti (Die Linke) Federal Parlamento Milletvekili Sören Pellmann tarafından çağrısı yapılan, Federal Parlamento Grubu ve yerel antikapitalist örgütler tarafından desteklenen “Pazartesi Gösterisi”nde katılımın nasıl olacağı merakla bekleniyor. Tahmin edilenden fazla bir katılımın olması durumda bunun diğer kentler içinde örnek olabileceği beklentisi hakim. Sol Parti içinde bir süre “sıcak sonbahar”ın sokakta olup olmaması gerektiği konusunda bir tartışma yaşanmıştı. Bugün ayrıca antikapitalist örgütler tarafından başkent Berlin’de koalisyon ortağı Yeşiller Partisinin önünde bir gösteri düzenlenecek. Berlin’deki bu eyleme katılım da Almanya’daki “sıcak sonbahar” konusunda önemli gösterge olacak.

ÖNCEKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanı Buldan: Semra Güzel başını öne eğmedi, asla diz çökmeyeceğiz!

SONRAKİ HABER

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı tamamlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa