03 Eylül 2022 03:27

Bergama’nın yeni kültür sanat mekanı: Odeon Pergamon

İzmir Bergama'da açılan kültür sanat mekanı Odeon Pergamon'u hayata geçiren emekçilerle konuştuk.

Fotoğraf: Ramis Sağlam 

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir’in UNESCO Dünya Mirası kenti Bergama’ya yeni bir soluk kazandıracak olan kültür sanat mekanı Odeon Pergamon kapılarını sanatseverlere açtı. Odeon Pergamon Kültür Sanat Alanı, 25 kişinin kolektif anlayışla başlattığı çalışmalar sonucu ortaya çıktı. Açık sahneli kültür sanat üretim ve paylaşım mekanı olarak planlanan kültür mekanında, farklı alanlarda çalışmalar yapılması hedefleniyor.  

Bergama’nın kültür sanat hayatına katkıda bulunmak için yola çıkan Odeon Pergamon ekibi kendilerini kültür sanat üreticisi, yöneticisi ve destekçisi olarak tanımlıyor. Kültür sanat mekanı Odeon Pergamon düşüncesini hayata geçiren kolektif emekçileri ve mekan açılışına katılan sanatseverlerle bugüne kadar ki süreci, bundan sonra yapacaklarını ve beklentilerini konuştuk.  

"KULLANABİLECEĞİMİZ BİR MEKAN YOKTU"

Sanat Yönetimi mezunu olan Ecem Erinanç, Bergamalı ve Bergama’da yaşıyor. Erinanç, bugüne kadar Bergama’daki kültür sanat etkinliklerinde gönüllü olarak çalışmış. Odeon Pergamon düşüncesinin bir ihtiyaç üzerinden çıktığını söyleyen Erinanç, “Kolektifi oluşturan 25 kişi zaten Bergama’da sanat kültür etkinliklerini yürütüp, gönüllü yer almaya çalışıyordu. Bu etkinlikleri sürdürürken, kullanabileceğimiz bir mekan olmadığı için böyle bir ihtiyaç oluştu. Bundan sonraki aşamada bizim dışımızdaki kültür sanat çalışmalarına da açık olacak” dedi.  

Bergama Belediyesinde arkeolog olarak çalışan Bülent Türkmen kolektifin bir parçası olarak çalışmalara başlamış. Bergama’nın UNESCO Dünya Mirası çalışmalarını yürüten Türkmen, değişik dönemlerde çocuklara arkeolojiyi sevdirmek için mitolojiyle ilgili eğitimler veriyor. Bu çalışmalarını yürütme konusunda mekan sıkıntısı çektiklerini ifade eden Türkmen, “Bundan sonra bu çalışmalarımı burada sürdürmeye devam edeceğim. Ben de kendi alanımla ilgili çocuklara ve ileri yaştakilere arkeoloji ve mitoloji atölyeleri düzenlemeyi düşünüyorum. Pergamon büyük bir uygarlığın başkenti ve çok önemli bir değeri barındırıyor. Bu kültürü, Bergama halkıyla buluşturma yönünde bu mekan biraz da olsa var olan bu açığı kapatacaktır” diye konuştu. 

"ÇOCUKLARA, KADINLARA ATÖLYELER AÇACAĞIZ"

Kolektifin çalışmalarına psikolog olarak katıldığını söyleyen Esra Bideratan, “Bu çalışamaya katılmamın asıl nedeni, bireysel ihtiyaçların karşılanmasının bile zor olduğu bir dönemden geçtiğimizi düşünüyorum. Kolektifte yer almamı güdüleyen ise yardım alamayan, kendisini gerçekleştiremeyen bireylere, çocuklara, kadınlara atölyeler düzenlemek oldu. Burada kendi olma yolundakilere alan oluşturmayı, destek olup katkı koymayı hedefliyorum” ifadelerini kullandı.

Kolektifin 25 üyesinden biri olan Umut Aslan ise tiyatro ile uğraşıyor. Doğma büyüme Bergamalı olan Aslan, yaklaşık bir yıl önce bir araya gelerek bu düşünceyi ortaya attıklarını, daha sonra bu düşünce için yoğun bir çaba harcadıklarını söyledi. Aslan, “İçinde bulunduğumuz mekan tamamen kolektif bir çabanın ürünü oldu. Sanatın birleştirici rolünü ön planda tutarak, bir hayali gerçekleştirdik. Kolektif çatısı altında bir araya gelen insanlar, kentin sanatla kültürle iyileşeceğine inanan insanlar. Bu mekanla Bergama’daki önemli bir açığı kapatmayı hedefliyoruz. Kültür ve sanatın her alanında sözü olan insanların burada yeri olacak” diye konuştu.

"KÂR AMACI GÜTMÜYORUZ"

Bir yıldır yoğun bir emekle sürdürdükleri çalışmanın sonucu kültür merkezinin açıldığını söyleyen Emekli Öğretmen Özdil Aldış şunları dile getirdi: “Tamamen kolektif olarak, hiçbir kâr amacı gütmeden başladığımız çalışmalarımızı bundan sonra genişleterek sürdürmeyi amaçlıyoruz. Bergama’nın kültürel tarihine yakışan bir mekan olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde kültür sanat alanındaki çalışmalara ve etkinliklere ev sahipliği yapacağız. Kendi alanlarında çok değerli arkadaşlarımızın burada önemli çalışmalara imza atacaklarını düşünüyorum”

"GÜZEL SÖZLER SÖYLEYECEĞİZ"

Odeon Pergamon’a dair duygu ve düşüncelerini paylaşan Rabia Engel, Emekli Öğretmen Aysel Özcan, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu Ferhat Yoleri şunları söyledi:

Rabia Engel: Böyle güzel bir mekanda güzel sözler söyleyeceğiz. Bir şeyler olgunlaşmayınca, bir şeyler doğmuyor. Özgün bir kültür alanının olması önemli bir ihtiyaçtı. Uzun süredir emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. 

Aysel Özcan: Böyle bir sanat kültür alanını bize hazırlayan herkese tek tek teşekkür ediyorum. Onlardan beklentilerim bir sivil toplum örgütü olarak sanat, kültür adına güzel şeyler yapmalarıdır.

Ferhat Yoleri: Daha önce İstanbul’da resim sergisi açmıştım. Bundan sonra çalışmalarımı burada sürdüreceğim. Ben de buraya resimlerimle gelip sergi açmayı düşünüyorum.


"YOK OLUŞ SÖYLENCESİ OLMASIN"

Değişik gazetelerde çalıştıktan sonra çalışma hayatını İzmir Büyükşehir Belediyesinde sürdüren Ergin Gelir, 2010 yılında ilk kişisel “Şehirden Uzakta” fotoğraf sergisini açtı. İkinci kişisel fotoğraf sergisini Odeon Pergamon’da açan Ergil, topraktan devasa taş blokların alınmasının doğada telafisi imkansız sonuçlar yarattığını, ekosistemin bozulduğunu ve ekokırımın hızlandığının altını çiziyor.  

“Kozak Söylenceleri” fotoğraf sergisinde Kozak’ın doğasının paraya dönüştürülebilecek sıradan bir meta olarak görüldüğünü söyleyen Ergil, “Oysa yaban hayatının, börtü böceğin ve her türlü canlının yuvası olan Kozak Yaylası, açgözlü taş tüccarlarının, çaresizleştirilmiş köylülerin kısa vadeli bireysel çıkarları doğrultusunda verdikleri kararlara terk edilemeyecek kadar değerli” dedi. 

“Kozak Söylenceleri” fotoğraf sergisi hepimize yok ettiklerimizle, yağmaladıklarımızla ve umursamadıklarımızla bir yüzleşme olanağı sunuyor. Ergil, “Durmayı, durdurmayı başaramazsak geleceğin nostaljik imgeleri arasında yer alacak olan bu fotoğraflarda gördüklerimiz belki de yıllar sonra bir yok oluş söylencesi olarak anlatılacak” diye konuştu. 

“Kozak Söylenceleri” fotoğraf sergisi 18 Eylül’e kadar çarşamba ve cuma günleri saat 13.00-20.00 arasında ziyaret edilebilecek.

Reklam