31 Ağustos 2022 17:51

İklim örgütlerinden çağrı: Emisyon hedefi için kömürlü santraller kapatılmalı

12 iklim örgütü, kasım ayında yapılacak iklim zirvesi öncesi İstanbul’da toplantı düzenleyerek, Türkiye’nin 2030’a kadar en az yüzde 35 mutlak emisyon azaltımına gitmesi gerektiğini hatırlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Paris İklim Anlaşması’na imza atmasının ardından Türkiye’de iklim konusunda çalışan 12 kitle örgütü, İstanbul’da ortak bir toplantı düzenledi. Kasım ayında Mısır’da yapılacak Birleşmiş Milletler iklim zirvesi (COP27) öncesinde yeni iklim hedefini açıklayacağını beyan eden Türkiye’nin 2030’a kadar en az yüzde 35 mutlak emisyon azaltımına gitmesi gerektiği hatırlatıldı.

2053 yılı için sera gazı emisyonlarını net sıfır seviyesine indireceğini açıklayan Türkiye’nin, emisyonlarını 2020 yılındaki 523,9 MtCO2e (milyon ton karbondioksit eş değeri) seviyesinden 340 MtCO2e’ye indirmesi anlamına geliyor.

İklim krizinin önüne geçmek için küresel sıcaklık artışını 1,5 derecenin altında tutmayı amaçlayan Paris Anlaşması, 191 ülke tarafından onaylanmıştı. Türkiye de 192. ülke olarak ekim 2021’de anlaşmaya taraf oldu.

Geçen yılki iklim zirvesine katılan tüm taraflar, bu yıl düzenlenecek COP27 öncesi emisyon azaltım hedeflerini iyileştirme konusunda anlaşmışlardı. Çünkü 1,5 derece eşiğini aşmamak için 2050 yılına kadar küresel çapta emisyonların net sıfır seviyesine inmesi şart.

12 ÖRGÜTÜN ORTAK ÖNERİLERİ

İklim örgütleri, Türkiye'nin 2030’da yüzde 35 mutlak emisyon azaltımı hedefine ulaşabilmesi için önerilerini şöyle sıraladı:

  • 2030 itibarıyla kömürden elektrik üretimine son verilmeli.
  • Elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 75’e çıkarılmalı.
  • Elektrikli araçların payı binek araçlarda en az yüzde 20’ye, yolcu ve yük taşıma araçlarında en az yüzde 10’a çıkarılmalı.
  • Demir yolu yatırımları artırılarak binek araçlarda yüzde 5, kara yolu toplu ulaşım ve yük taşımada yüzde 10 raylı sisteme geçiş sağlanmalı.
  • Sanayi, hizmet sektöründe ve tarım uygulamalarında enerji verimliliği, elektrifikasyon ve doğrudan yenilenebilir enerji kullanımı artırılmalı.
  • Binalarda kömür ve sıvı fosil yakıt kullanımı sonlandırılmalı, büyük ölçüde elektrikle ısınmaya geçilmeli.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u ölümle tehdit eden Mustafa Yücel elektronik kelepçesini kırdı

SONRAKİ HABER

Sarper AŞ Beylerbeyi fabrikasında bir işçi işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...