28 Ağustos 2022 14:08

Dersim’de bir kadını taciz eden ve etrafa ateş eden uzman çavuş gözaltına alındı

Dersim'de bir kadını taciz eden uzman çavuş, önce silahını taciz ettiği kadına ve ardından etrafta bulunanlara doğrulttu ve 3 el ateş etti. Araçta bulunan 4 kişi gözaltına alındı.

Fotoğraflar: Olay yeri (solda), Evrensel, | Olay yeri (sağda), MA

Paylaş

Dersim'de bir kadını taciz eden uzman çavuş, önce silahını taciz ettiği kadına ve etrafta bulunanlara doğrulttu, ardından da etrafa ateş açtı. Ateş açma sırasında uzman çavuşlardan biri yanında bulunan başka bir arkadaşını yaraladı. Olay yerinden kaçan araçta bulunan 4 kişi gözaltına alındı. 2 uzman çavuş hakkında ise Valilik tarafından soruşturma başlatıldı.

ÖNCE TACİZ ETTİ, SONRA ATEŞ EDİP KAÇTI

Dün gece saatlerinde şehir merkezinde bulunan Cumhuriyet Caddesi'nde yürüyen kadına, araç içerisinde bulunan uzman çavuş olduğu öğrenilen kişiler sözlü tacizde bulundu. Tacize uğrayan kadının bağırması üzerine çevrede bulunan vatandaşlar uzman çavuşlara tepki gösterdi. Araç içinde bulunan uzman çavuş araçtan inerek tacizde bulunduğu kadına ve etrafta bulunan vatandaşlara tabancayı doğrulttu, ardından da gelişigüzel tabancayla 3 el ateş etti. Uzman çavuş, yanında bulunan bir arkadaşını da yanlışlıkla ayağından yaraladı. Ayağından yaralanan kişi İl Emniyet Müdürlüğü'ne sığınırken etrafa ateş açan kişi, vatandaşların tepkisi üzerine olay yerinden otomobiliyle hızlıca uzaklaştı.

YARALANAN BİR KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI

Uzman çavuşların olay yerinden kaçmasının ardından olay yerine çok sayıda polis ekibi sevk edildi ve olay yerine güvenlik şeridi çekti. Olay Yeri İnceleme ekiplerinin yol üzerinde yaptığı incelemede 3 adet boş kovan bulundu. Polis ekipleri olay yerinden uzaklaşan kişiyi yakalayarak gözaltına aldı.

Ayağından yaralanan kişi ve olay yerinde arabanın kırılan camlarından yaralanan bir kişi Tunceli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Yaralı ve etrafa ateş açan kişinin emniyetteki ifade işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.

Olayın duyulmasından sonra vatandaşlar olayın yaşandığı bölgede toplanarak yaşanan olaya tepki gösterdi. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da olayla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi.

VALİLİK İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATTI

Tunceli Valiliği olaydan sonra araçta bulunan 4 kişinin gözaltına alındığını ve 2 uzman çavuş hakkında idari soruşturma başlatıldığını belirtti. Valilik açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Olay sonrasında Emniyet Müdürlüğümüzce yapılan çalışma neticesinde; olaya dahil olduğu anlaşılan ve aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu 4 şahıs yakalanarak gözaltına alınmış, haklarında adli ve idari soruşturma başlatılmıştır.”

DERSİM BAROSU: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Dersim Barosunun olaya dair yayımladığı açıklamada "Tacize maruz kalan kadın ve çevredeki vatandaşların tepkisi üzerine, görgü tanıklarının ve mağdurun da anlatımıyla şahıs silahı önce taciz edilen kadına, ardından çevreden tepki gösteren vatandaşlara doğrultmuş akabinde havaya ateş etmiştir. Ayrıca olay esnasında silahlı şahsın kendi arkadaşını ayağından vurduğu da gelen bilgiler arasındadır. Bizler Dersim Barosu olarak ilimizde gerek kolluk personelinin gerekse sivillerin kadınlara karşı silah kullanmak suretiyle karıştığı hadiselerin sayısının artmakta olduğunu görmekteyiz. Dersim Barosu olarak Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonumuz ile birlikte olayın hukuki boyutunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiririz." denildi.

DERSİM YENİGÜN KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ: PERVASIZLIĞIN ÖNÜNE GEÇECEK YAPTIRIM SİSTEMİ İŞLETİLMİYOR

Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği, yaşanan olaya dair yazılı açıklama yaptı.

Olayın “barbarlık ve vandallık örneği” olarak nitelendirildiği açıklamada, “Kolluk görevlilerinin kadınlara karşı işledikleri cinsel suçlar ve sahip oldukları silahı fırsat buldukları ilk anda vatandaşa yönelmeleri ilk değil. Zira bu pervasızlığın önüne geçecek herhangi bir yaptırım sistemi de etkili olarak işletilmiyor. Biz bunu her türlü keyfiyeti elinde bulunduran kolluk güçlerinin kendilerine bir şey olmayacağından emin hissettiren yargı pratiklerinden, İpek Er’e tecavüzünün ardından “bana bir şey olmaz” diyen uzman çavuş M.O’dan biliyoruz. Derneğimize yapılan başvurularda biliyoruz ki kentimizde bilhassa genç kadınlar kolluk görevlileri tarafından sistematik olarak taciz edilmektedir.  Ellerindeki güçlerle kadınları korkutan, şikayetlerin önüne geçen, kendilerini devlet kalkanıyla koruyan bu kişilerin sözde halkın güvenliğinden sorumlu olması kabul edilemez” denildi. 

"ŞİDDET POLİTİKASINA KARŞI KADINLAR YALNIZ DEĞİLDİR"

Hadisenin mağduru olan kız kardeşlerine her türlü desteği sunmaya hazır oldukları belirtilen açıklamada, “Yaşananlar cezasızlıkla ödüllendirilmesi diye akıbetinin takipçisi olacağız. Kentimizde yaşayan kadınlara karşı bilinçli olarak devam eden bu şiddet politikasına karşı kadınlar yalnız değildir. Sokaklarında kadınların günün her saatinde, kentin her yerinde özgürce ve güvenle yürüyeceği bir kenti kadınların örgütlü mücadelesi inşa edecektir. Bütün kadınları, her türlü şiddete karşı bir arada olmaya çağırıyoruz” denildi.

EMEP: KOLLUĞUN İLK VUKATI DEĞİLDİR

Konuyla ilgili Emek Partisi (EMEP) Dersim il örgütü bir yazılı açıklama yayımladı. Görevi, “halkın güvenliğini sağlamak” olması gereken kolluğun, halkın güvenliğini pervasızca tehlikeye attığı belirtilen açıklamada, “Her türlü yetkiyle donatılan, hiçbir şekilde denetlenmeyen, “bize bir şey olmaz” dedirtilen bu kişiler, Dersim’de neredeyse her gün kadınları taciz etmektedirler. Gerek kentin yerlileri gerekse kente dışarıdan gelen üniversite öğrencilerine dönük sistematik taciziyle bilinen kolluk görevlilerinin bu ilk vukuatı değildir. Yurtların kapılarında, sokakta, işyerlerinde ve toplumsal her alanda pervasızca kadınlara karşı suç işleyen kolluk, bu haliyle kadınların özgürce sokakta yürümesinin dahi tehdidini oluşturmaktadır. Bütün bunlar ise kendini bilmez birkaç kişinin münferit eylemi değil, Dersim halkına ve kadınlara karşı bilinçli bir şiddet politikasının bir parçasıdır” denildi.

"KOLLUK VATANDAŞA TEHDİT OLUŞTURMAKTA"

Olayın ardından adli ve idari soruşturma başlatılsa da bu durumun yaygın ve sistematik oluşu karşısında bir karşılığının bulunmadığı ifade edilen açıklamada, “Yalnızca son bir yıl içerisindeki kolluk şiddeti vakalarına bakıldığında dahi bu açıklamanın yalnızca usulen yazıldığı açıktır. Bir yıl önce yine kentin ortasında güpegündüz bir kadının kafasına silah dayayan, bir süre önce bir genci linç edercesine döven, kadın öğrencileri taciz eden ve haklarında aynı açıklamalar yapılan kolluk görevlilerinin akıbeti bilinmemektedir. Silahını her fırsatta halka doğrultan kolluk görevlileri Dersim’de, vatandaşın can güvenliğine karşı tehdit oluşturmaktadır” denildi.

"DERSİM HALKI PERVASIZLIĞA İZİN VERMEYECEKTİR"

Açıklama şöyle devam etti: “Bilinmelidir ki Dersim, örgütlü kadın mücadelesinin gücüne ve mirasına sahiptir. Dersim sokakları, gece-gündüz fark etmeksizin kadınların ve Dersim halkınındır. Her bir vatandaşın her türlü güvenliği için on yıllardır mücadele eden Dersim halkı, kolluğun pervasızlığına izin vermeyecektir.” (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İspanya'da hava yolu şirketlerindeki greve Iberia Express de eklendi

SONRAKİ HABER

Üç çocuğuyla elektriksiz evde yaşayan kadın: Zar zor karnımızı doyuruyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa