19 Ağustos 2022 03:30

Hacettepe Güzel Sanatlar Fakültesinde modellik kaldırılmak isteniyor

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri, derslerde canlı model uygulamasının kaldırılmak istenmesine tepki gösteriyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde (GSF) idarecilerin derslerde modellik uygulamasına rahatsızlığı sürüyor. İşten atıldıktan sonra dönen modellere ücretleri eksik yatırılırken öğrencilerden ise önümüzdeki yetenek sınavlarında bu yıl ücretsiz modellik yapması istendi. Gönüllü modellik yapmayı reddeden öğrenciler, üniversite yönetiminin asıl niyetinin canlı model uygulamasını kaldırmak olduğunu söylüyor.

Güzel Sanatlar Fakültesinde model olarak çalışan personelin geçtiğimiz aylarda işten atılması derslerin aksamasına ve öğrencilerin protestolarına yol açmıştı. Üniversite yönetiminin sanat derslerinde çıplak model uygulamasını kaldırmaya çalıştığı belirtilirken, daha sonra işten atılan modellerden bir kısmı geri döndü. Ancak modellerin çalışma koşullarına yönelik başka sorunlar ortaya çıktı. Açtıkları davanın sonucunda kazandıkları geriye dönük hakların tam verilmediğini anlatan modeller, mahkeme kararıyla ocak, şubat ve mart ayı ücretlerinin üst düzeyden faiziyle yatırılması gerektiğini ama yönetimin uygulamadığını anlattı. Buna göre günde 5 saat üzerinden yatırılacak 3 aylık ücret, günde bir saat üzerinden ödendi.

ÖĞRENCİLERDEN GÖNÜLLÜ MODEL OLMALARI İSTENDİ

Fakülteye giriş için her yıl düzenlenen özel yetenek sınavlarında ise öğrencilerden gönüllü modellik yapmaları istendi. Her yıl modellerin yanı sıra öğrencilerin de cüzi bir ücret karşılığında yaptığı modelliğin, 22-23 Ağustos’ta yapılacak sınavda ücretsiz yapılmasının istenmesi tepkilere neden oldu. Gazetemize konuşan Resim Bölümünden üçüncü sınıf öğrencisi, modellik için öğrencilere asistanlar aracılığıyla haber gönderildiğini söyleyerek, “Önceki senelerde de akademik modellerin yanı sıra öğrencilerden de destek istenirdi. Ufak da olsa bir meblağ ödenirdi. Zaten bir yıl boyunca akademik modellerimize düzgün bir ödeme yapılmadı. Mobbinge maruz kalıyorlar. Bariz bir şekilde model eğitimini sonlandırmaya çalışıyorlar. Modelliği o kadar hafife alıyorlar ki bu sefer de öğrencilere karşı da yönetimin ‘Modellik yapmakta bir şey yok. Gönüllü yapın. 1 saat öylece oturuyorsunuz sadece’ gibi bir algısı var. GSF yönetimine yakışmayacak bir tavırları var. Nasıl tıp öğrencisinden kadavrayı elinden alamıyorsan bizden de bunu alamazsınız. Öğrenciler olarak biz de bir duyuru yaptık. Hiçbir öğrencinin buna katılmaması gerektiğini söyledik” dedi.

"CANLI MODEL OLMADAN DESEN DERSLERİ YAPAMIYORUZ"

Yaşananların öğrenciler tarafından hafife alınmaması gerektiğine dikkat çeken öğrenci, “Ekonomik krizde öğrencilerin zaten hiçbir ihtiyacını karşılayamamışken okul şimdiye kadar bir de gönüllülük talep edemez. Aldığımız bilgilere göre zaten kimse gönüllü olmadı. Modellerimiz yıllardır sözleşmeli olarak çalışıyor. Pandemiyle beraber zaten eğitim aksadı. Bütçeyi başka yere mi ayırdılar bilemiyoruz ama modelliği kaldırmak istiyorlar. Derslerimiz durma noktasına geldi, çünkü derslerde de bize siz model olun denildi. Birbirimizi çizeceğiz ama dersi de almamız gerekiyor. Dönem boyunca buna da karşı çıktık. Bu bir yandan da modellerin işini aşağılamaktır. Biz canlı model olmadan desen dersleri yapamıyoruz. Ders boş geçiyor. O kadar absürt bir şey ki laboratuvar dersi verip laboratuvar malzemesi vermemek gibi bir şey. Çok ısrarlı bir şekilde devam ediyorlar. Yine söylenenlere göre eylül ayında tekrar ilan açma planları varmış. Var olan modellerimiz hak mücadelelerine devam ettiği için onları tutmak istemiyorlar dedi.

"SANAT EMEKÇİLERİNE YAPILANLARI SİNDİRMEYECEĞİZ"

Modellerin işten atılmasının ardından derslere girmeyerek durumu protesto ettiklerini hatırlatan öğrenci şöyle konuştu: “Bir hafta derslere girmedik. Avluda protestolarda bulunduk. Olabildiğince örgütlü ve birlikte hareket etmeye çalışıyoruz. Sanat emekçilerine yapılanları sindirmeyeceğiz öğrenciler olarak. Pazarlık konusu değil. Modellerimiz kararlı, biz de kararlıyız. Devam edeceğiz çünkü bu başka türlü kurtulamayız bu durumdan. Bütün üniversitelerdeki GSF’lerde bunu yapıyorlar, deniyorlar. Tepkiye göre de geri çekiliyorlar. Bizim burayı terk etme niyetimiz yok.”

ÖNCEKİ HABER

Aleviler sadaka değil, eşit yurttaşlık istiyor

SONRAKİ HABER

Merkez Bankasının faiz indirimi kararı | Prof. Dr. Mustafa Durmuş: İnşaat balonu patlamasın diye…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...