17 Ağustos 2022 16:11

RTÜK'ten Halk TV, Habertürk, TELE 1 ve Netflix’e ceza

RTÜK üyesi Okan Konuralp, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun Halk TV, Haber Türk, TELE1 ve Netflix’e ceza verdiğini duyurdu.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel

Paylaş

RTÜK üyesi Okan Konuralp, sosyal medya hesabından RTÜK'ün Halk TV, HaberTürk, TELE1 ve Netflix’e ceza verdiğini duyurdu. 

RTÜK üyesi Okan Konuralp,  RTÜK toplantısının ardından yaptığı açıklamada "RTÜK, Medya Mahallesi’ndeki değerlendirmelerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı küçük düşürdüğü iddiasıyla Halk TV’ye para cezası verdi. Oysa tüm hukuki içtihatlar cumhurbaşkanına dahi, basın özgürlüğü kapsamında yapılan eleştirilere katlanma/tahammül etme sorumluluğu yükler. RTÜK, Kardiyolog Ekrem Karakaya’nın Konya’da öldürülmesiyle ilgili yayın yasağına uymadığı iddiasıyla TELE1’i de cezalandırdı. Oysa yayın bir ihlal değil; sağlık emekçilerine yönelik şiddete karşı kamuoyu oluşturma, doktorlarımıza desteği/onlarla dayanışmayı arttırma çabasıdır" dedi. 

RTÜK’ün Habertürk’e de Prof. Dr. Celal Şengör’ün Teke Tek’teki “Musa Peygamber” değerlendirmesi nedeniyle para cezası verdiğini beliren Konuralp, "Karar, Diyanet’in Türkiye’nin köklü ilahiyat birikimiyle tezat dilekçesine dayandırıldı. TELE1’in internet sitesi üzerinden sağladığı maddi destekleri de cezalandırma gerekçesi yaptı. RTÜK, Netflix’e ise 'Jurassic Word Kretase Kampı' adlı animasyon nedeniyle yayını katalogdan çıkartma cezası verdi” dedi.

TGC VE BASIN KONSEYİ TEPKİ GÖSTERDİ

TGC Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada “RTÜK iktidara yakın olmayan TV kanallarını düzenli olarak cezalandırarak yine bir hukuksuzluğa imza atmıştır” dedi. Açıklamada şu görüşler yer aldı:

“RTÜK kararları demokratik toplum düzeninin gereklerine ve ölçülülük ilkelerine aykırı olmamalıdır. RTÜK’ün görevi yurttaşların haber alma, gerçekleri öğrenme ve bilgilenme hakkını engellemek olmamalıdır. Gazetecilik suç değildir. RTÜK iktidar adına ceza dağıtmaktan vazgeçmelidir. RTÜK’ü kararlarında tarafsız davranmaya, Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygılı olmaya çağırmaya devam ediyoruz.”

Basın Konseyi de yaptığı yazılı açıklamada "RTÜK’ün yine, yeniden halkın haber alma hakkına engel olma telaşıyla televizyon kanallarına ceza yağdırması demokrasiye aykırıdır, ifade ve basın özgürlüğü ihlalidir. RTÜK’ün bu tür çabaları nafiledir, kabul etmiyoruz. Yasal konumu özerk ve tarafsız kamu tüzel kuruluşu olan RTÜK’ü, ‘muhalif’ kanallar üzerinde ‘iktidar sopası’ gibi davranmaktan vazgeçmeye; yayın hizmetleri alanında iletişim ve ifade özgürlüğünü, farklı görüşleri ve çoğulculuğu güvence altına almak olan asli görevine dönmeye bir kez daha davet ediyoruz" dedi.

SPOTİFY DA GÜNDEMDEYDİ

Gazete Duvar'ın aktardığına göre RTÜK son toplantısında, müzik platformu Spotfy içerisinde yer alan, “milli manevi değerlere hakaret, aşağılama, iftira içeren ve FETÖ terör örgünün propagandası, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na, siyasi parti liderlerine ve devlet büyüklerine hakaret”le suçlanan çalma listeleriyle podcast içeriklerini de gündemine aldı. 

RTÜK, bahse konu yayınlar ve podcastlerle Spotify’ın, kanunda yer alan "Yayın hizmetleri .. kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez", "Toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ... aykırı olamaz" ve "Terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet edecek sonuçlar doğuracak şekilde sunamaz" hükümlerine aykırı hareket ettiğini tespit ederek, kuruluşun anılan içerikleri temizlemesine karar verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstinaf, Fuat Oktay'a 'Kenan Evren gibisin' diyen CHP'li Bekaroğlu'na verilen cezayı bozdu

SONRAKİ HABER

Rehber öğretmenine istismara uğradığını anlattı, dedesi hakkında en az 10 yıl hapis istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...