16 Ağustos 2022 03:52

Ordu’da balıkçılar yeni sezondan umutlu

Denizlerde av sezonu yasağı 1 Eylül’de sona eriyor. Ordu’da hazırlıklarını sürdüren balıkçılar yeni sezondan umutlu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Denizlerde av sezonu yasağı 1 Eylül’de sona erecek. Ordu’da yeni sezona hazırlık yapan balıkçılar yeni sezondan umutlu olduklarını söyledi. 

Ordu’nun merkez ilçesi Altınordu’daki Kumbaşı Balıkçı Barınağı’nda sezona ağlarını onararak hazırlık yapan balıkçılar, geçen yıl yaşadıkları mağduriyeti bu yıl yaşamayacaklarına inanıyor. Yeni sezon öncesi görüştüğümüz balıkçılar, yaşanan ekonomik krizden, girdi ve mazot fiyatlarının artmasından dertli.

"GÖZÜMÜZ DOLAR VE MAZOTTA"

Balıkçılardan Ali Genç, bu yıl palamut ve istavritin bol olacağını düşündüğünü söyleyerek “Bu sene balıkçılık bereketli geçecek. Reislerin söylediklerine göre böyle. Geçen yıl zor geçti. Her şey mazot ve dolara bağlı. Köpükler, kutular, hammadde yurt dışından geliyor. Masraflar arttı. Bu yıl mazot biraz düştü. Dolar da düşerse sezon iyi geçer. Herkesin gözü, kulağı mazot ve dolarda” dedi.

"BU SENE DENİZ BEREKETLİ"

Kara Mehmet lakaplı balıkçı ise bu sene denizin bereketli olduğunu belirterek “Palamut var. Palamut olduğunda hamsi az olur. Hamsi, Gürcü kuyularında olur. Balık işçileri olarak sezonun verimine bağlıyız. Balık olursa işimiz iyi. Fındığı olan, arısı olan, koyunu olan balıkçılık yapmaz. Balıkçılık ayrı bir meslek. Bizim işimiz bu” diye konuştu.

Mazotun çok pahalı olmasının işlerini zorlaştırdığını dile getiren Kara Mehmet, “Büyük teknenin masrafı çok fazla. Ufak teknelerin masrafı fazla olmuyor. Yine de toplamda balıkçılık zor meslek. Kazandığımız parayı paylaşıyoruz” dedi. 

DEDE MESLEĞİNİ SÜRDÜRÜYORLAR

Üniversite mezunu genç Enes Sarıkaya ise dede mesleğini devam ettiriyor.  Liman işletmeciliği bölümünü bitirdiğini anlatan Sarıkaya, “Babamın isteği üzerine balıkçılığa başladım. İlk kez denize açılacağım. Önceleri aile balıkçılığı yapıyorduk, kayığımız pay etme nedeniyle satıldı. Şimdi balık işçiliği yapıyoruz. Burada sezon için ağların bakımını yapıyoruz” dedi.

Gençlerden Barbaros Sarıkaya da ailece denizci olduklarını anlatarak “7 nesildir bu işi yapıyoruz. Doğuştan denizciyiz. İşimizden memnunuz. Sezon iyi olursa biz de memnun oluyoruz” diye konuştu. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şişli'de silahlı kavga: 1'i polis 4 kişi yaralandı, 7 kişi gözaltında

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe'den Kasımpaşa'ya 6 gol

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...