12 Ağustos 2022 14:58

Bingöl’de maden tepkisi: Doğal yaşamın yok olmasını istemiyoruz

Peri Vadisi Çevre Platformu Bingöl’ün Kiğı ve Adaklı ilçelerinde devam eden madencilik faaliyetlerine karşı Eskikavak köyünde basın açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Fırat Bulut / Evrensel

Paylaş

Bingöl Metal Madencilik tarafından Peri Vadisi'nde yapılması planlanan Kurşun-Çinko-Gümüş Kompleks Cevher Maden Ocağı projesine ÇED olumlu raporu verilmesine tepki gösterilen açıklamada konuşan Eskikavak Köyü Derneği Başkanı İbrahim Kudiş projenin ve ÇED kararının hukuka aykırı olduğunu belirterek, projenin iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

"KORUMA ALTINDA OLAN BİR ÇEVREDE YAŞAMAK İSTİYORUZ

Tüm değerlerin koruma altında olduğu bir çevrede yaşamak istediklerini söyleyen Kudiş, "Maden çıkarma faaliyeti ile bölgemizin değerlerinin zehirlenmesini, doğal yaşamın yok olmasını istemiyoruz. Devlet de anayasal sorumluluğunu yerine getirmeli ve yurttaşlarını korumalıdır. Toprağın üstü, altından daha değerlidir, bunu unutmayalım. Sermaye kar edecek, çer -çöp doğaya kalacak, bu yağmaya izin vermeyeceğiz. Bizleri, nice medeniyetlere beşik olmuş bölgemizden, bir ot misali koparıp atmak istiyorlar, Reddediyoruz. Manevi ve kültürel bağlarımız çok yoğun, çünkü orada mezarlarımız, orada kutsallarımız, orada anılarımız vardır. Orada hayallerimiz vardır, hayallerimizi yıkamayacaksınız. Buna asla izin vermeyeceğiz" dedi.

"MADEN ÇALIŞMALARINA SON VERİLMELİ"

Maden çıkarma faaliyetinde bulunan şirket ile ilgili, bir an önce yürütmenin durdurulması kararının verilmesini ve çalışmaya son verilmesi gerektiğini söyleyen Kudiş, "Aksi taktirde telafisi mümkün olmayan sonuçlara sebebiyet verenlerin, sorumlu olacağını buradan ilan ediyoruz. Ve bizler bitti demeden bu iş bitmeyecektir. Halkımız ve dostlarımız ile buluştuk, artık daha güçlüyüz" diye konuştu.

"ŞİRKETLERİN GÜVENLİĞİ İÇİN BURADALAR"

Açıklamada konuşan Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu alandaki yoğun güvenlik tedbirlerini eleştirerek, “Halkın güvenliğini sağlaması gerekenler şirketlerin güvenliği için burada. 1990’lı yıllarda köylerin boşaltılması bunların habercisiydi. Biz bunları söylediğimizde söylenenlerin her biri sırf karşıtlık politikası gereği söylenmiş gibi algılanıyordu" dedi. Maçoğlu madencilik faaliyetlerine tepki göstererek şunları söyledi: “Eğer biz Karadeniz'de yapılanlara karşı mücadele etseydik buraya sıra gelmeyecekti. Eğer biz Zaxo’da, Hakkâri'de Türkiye'nin farklı yerlerindekilere müdahale etseydik buraya sıra gelmeyecekti” dedi. (Bingöl/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

BM: İsrail'in son saldırılarında 19 Filistinli çocuk hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Sağlık emek ve meslek örgütleri: Ek ödeme değil yaşayabilecek temel ücret istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...