10 Ağustos 2022 11:37

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları Oslo’da protesto edildi

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları Norveç'te protesto edildi. Çoğunluğu Norveçlilerden oluşan yüzlerce kişinin katıldığı eylemde İsrail’e yaptırım uygulanmasını istendi.

Fotoğraf: Mahmut Algünerhan/Evrensel 

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

İsrail’in Gazze’ye yönelik 5 Ağustos’ta başlattığı saldırılar Norveç’in başkenti Oslo’da İsrail Konsolosluğu önünde protesto edildi.

Norveç Filistin Komitesi tarafından salı akşamı düzenlenen protesto eylemine yaklaşık 350 kişi katıldı. Katılanların çoğunu Norveçli gençlerin oluşturduğu eylemde Filistin bayrağı, İsrail’in saldırısında yaşamını yetiren çocuk ve gençlerin resimleri ve üzerinde “İsrail’in apartheid politikasına hayır” yazan dövizler taşındı.

Konsolosluğa giden yolun polis tarafından bariyerlerle kapatıldığı eylemde, Norveç Filistin Komitesi Başkanı Line Khateeb, İsrailli insan hakları savunucusu Avukat Eitay Mack ve Norveç’te öğrenci olan Gazzeli Ola Alrantisi konuşma yaptılar.

“İsrail’e yaptırım. Gazze ablukasını kaldırın” ve “Boykot İsrail, özgür Filistin” sloganlarının atıldığı eylemde, Filistin özgürlük şarkıları çalındı.

İSRAİL’E YAPTIRIM UYGULANMASI TALEBİ

Norveç Filistin Komitesi Başkanı Line Khateeb yaptığı konuşmada saldırıda 45 kişinin hayatını kaybettiğini ve bunlardan 15’inin çocuk veya genç olduğunu, 151 çocuğun yaralandığını belirterek, “Norveç Dışişleri Bakanı Annicken Huitfeldt'in uluslararası hukuka aykırı saldırıları kınaması ve Gazze’deki Filistinlilerin defalarca yaşadığı yıkım ve tahribattan işgalci güç olan İsrail’i sorumlu tutmak için adım atması gerekiyor. Ukrayna’da uluslararası hukuku ihlal eden Rusya’ya yönelik yaptırımlar konusunda bir araya geldik. İşgalci İsrail'den de aynı taleplerde bulunmalıyız” dedi ve yaptırımların derhal ugulanması gerektiğini söyledi.

ABLUKA KALDIRILSIN, İŞGAL SON BULSUN

Gazze Şeridi’ne üç gün süren roket saldırılarının ardından yıkımın çok büyük olduğunu belirten Line Khateeb, “Gazze ablukası 15 yıldır devam ediyor ve savaş suçu olarak kabul ediliyor. Duvarların içinde sıkışıp kalan 2 milyon insanın yüzde 45’i 15 yaşın altındaki, barınma veya güvenlik imkanları olmayan çocuklardır. Büyük kısmı elektriksiz, çaresiz olarak çocukları, yaşlıları ve kendi yaşamları için korku içinde yaşıyorlar. Gazze ablukasının kaldırılmasını ve İsrail makamlarının yasadışı işgalinin ve uluslararası hukuk ihlallerinin yaptırımlarla karşılanmasını talep ediyoruz. Eşit haklar olmadığı sürece mücadele devam edecektir. Özgürlük olmadan, barış olamaz” dedi.

Konuşmaların sonunda, hayatlarını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Eylemde olan her kesin çevresindekilere, arkadaşlarına, konuştukları kişilere neden işgalci gücün saldırı ve katliamlarını yaptığını anlatması gerektiği belirtilerek, Filistin davasına daha çok destek verilmesi istendi.

ÖNCEKİ HABER

Siyah mantar

SONRAKİ HABER

Almanya’da polisin 16 yaşındaki mülteciyi öldürmesi tepkilere neden oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...