09 Ağustos 2022 10:42

Norveç’te gündem enerji sorunu: Elektrik faturalarına yüzde 90 sübvansiyon

Norveç hükümeti 1 Eylül itibarıyla elektrik faturalarının belirlenen limiti aşan kısmının yüzde 90’ının devlet tarafından karşılanacağını açıkladı. Sendikalar oranın yüzde yüz olmasını talep ediyor.

Fotoğraf: Anthony Indraus/Unsplash

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Elektrik faturaların giderek yükseldiği Norveç’te sendikalar, hükümete önlem alma çağrısı yaptı ve faturaların önemli bir bölümünün devlet tarafından karşılanmasını talep etti. Norveç hükümeti de 1 Eylül itibarıyla faturaların belirlenen limiti aşan kısmının yüzde 90’ının devlet tarafından karşılanacağını açıkladı.

Norveç Sendikalar Konfederasyonu’na (LO) bağlı “Industri Energi” ile “Fellesforbundet” sendikaları, geçtiğimiz günlerde, iktidardaki azınlık koalisyon hükümetine ve İşçi Partili (AP) Başbakan Jonas Gahr Støre’ye, artan enerji harcamalarına karşı önlem almaları için sonbahardaki bütçe görüşmelerine kadar süre verdiklerini açıkladı. Industri Energi Sendikası Başkanı Frode Alfheim, elektrik için maksimum fiyat talep etti ve Fellesforbundet Sendikası Başkanı Jørn Eggum ile birlikte hükümeti uyardı.

Alfheim, maksimum fatura düzenlemesi yapılmasını, kilowatt saat başı fiyatın 0.7 kron (1 kron yaklaşık 0,1 dolar) olmaya devam etmesini ve faturaların bu limiti aşan kısmının “tamamının” devlet tarafından ödemesini talep etti. NRK’nin haberine göre Norveç hükümeti ise önceki gün yapılan açıklamayla tamamını değil ancak yüzde 90’ını ödeyeceklerini duyurdu.

Fellesforbundet Sendikası Başkanı Jørn Eggum, “Enerji üzerinde daha fazla siyasi kontrol sağlamalıyız. Norveç’in daha önce hiç görmediği bir durumdayız” ifadelerini kullandı.

Norveç’in eski Petrol ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı olan AP’li Trygve Tamburstuen de Başbakan Støre’ye yazdığı açık mektupta, hükümetin elektrik krizini ele alış biçimini eleştirdi. Hükümet bu konuda daha güçlü siyasi önlemler almazsa, İşçi Partisinin (AP) gelecek yıl gerçekleşecek yerel seçimlerde kötü sonuçlar alacağı uyarısı yaptı.

Tamburstuen, mektubunda “Doğal olmayan ve gereksiz yüksek elektrik fiyatlarının ana nedenlerinden biri elektrik alışverişi ve enerji borsasının pazar ekonomisine uygun hale getirilmesidir. İçinde bulunduğumuz dramatik durumu temel olarak yaratan Norveç’in hidroelektrik gücünün sağlam temellere dayanan bir kamu malından bir piyasa metasına dönüştürülmesidir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Konya kart batağında, Hakkari bankaların takibine düştü

SONRAKİ HABER

Sinpaş'ın hukuksuz inşaatına karşı eylem yaparken gözaltına alınan 15 kişi serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...