09 Ağustos 2022 07:46
Son Güncellenme Tarihi: 09 Ağustos 2022 17:35

ETF'de direniş devam ederken fabrikaya çevik kuvvet konuşlandırıldı, patron malları çıkardı

Devlet hakkı gasbedilen işçinin değil, patronun yanında oldu. Fabrikadan mal çıkarılmamasını isteyen işçilere polis biber gazı sıktı. Patron polis eşliğinde fabrikadan tırlarla mal çıkardı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Elif TURGUT
Sırma DOLAR
İstanbul

İstanbul Tuzla’daki ETF Tekstil’in kapatılması kararı sonrası tazminatlarının tamamı ve ikramiyeleri verilmeyen işçilerin eylemi devam ederken sabah erken saatlerde direniş alanına çevik kuvvet ekipleri konuşlandırıldı.

 

İşçiler fabrikada bulunan makinelerin ve malların çıkışına izin vermemek için polis ile karşı karşıya geldi. Polis bazı işçilere yakın mesafeden gaz sıktı. Bazı işçiler, gazdan etkilenerek baygınlık geçirdi. Çevik kuvvet ekiplerinin fabrika önünü kapattığı sırada beş tır mal çıkarıldı.

Gülden isimli bir işçi polise ve ETF patronu Sanem Dikmen'e isyan etti. “Günlerdir burada direniyoruz. Devlet kurumlarına ve Tuzla Belediyesinden hiçbir dönüş yok. 12 yaşımdan beri çalışıyorum haksızlığa uğradığım ikinci yer burası” diyen işçi şu ifadeleri kullandı: “Çevik kuvvet bize buradan gülüyor. Bunca yıldır vergi ödüyoruz bu devlete. Millet kirasını ödemek için yevmiye ile çalışıyor. Dört beş gündür işe gidiyorum ben. Emeğimizin karşılığı bu mu? Kadını (patronu) zengin ettik ellerimizle. Beyaz yaka çalışanların altında şirket arabaları var? İşçinin hakkı nerde? İş ahlakı denilen bir şey vardı? Koskaca Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşıyoruz 300 tane işçinin hakkını veremiyorlar. Bizi üç kuruşa mahkum ettiler 20 yılımız var içeride. Biz ise burada can çekişiyoruz. Sizin devletiniz bu.”

Gülşah isimli kadın işçi de, “Hem biz yetiştiriyoruz, hem biz vergi ediyoruz, hem patronlar hakkımızı çalıyor, hem de üzerimize polis yığıyorlar. Emekçi benim, kalkındıran benim. Ama copu yiyen gazı yiyen dayağı yiyen ben oluyorum. Ben hakkımı savunuyorum bana ‘mahkeme’ diyor. Mahkeme de benim hakkımı vermiyor. Verdiği yüzde 40’ı bir de taksite bölüyor. Böyle bir rezillik yani” ifadelerini kullandı.

“Kadın cinayeti olsa bu kadar polis gelmez” diyen işçi, “Bir kadın öldürülse, bir kadın arada ben şiddete uğruyorum dese gelmezler. Arıyorsun müzik dinletiyor” şeklinde konuştu.

Bir ay önce müşteri gelecek denildiğini ve tinerle temizlik yaptıklarını söyleyen işçi, “İnsanlar lavaboya gitmeden çalıştılar, bir yudum kalkıp su içmediler. Yoksulluk sınırına bile dayanmıyor aldığımız ücret. Bacaklarım varis dolu, dizimde kıkırdak ezilmesi var. 30 yaşındayım daha. Ben buraya 20 yaşımda geldim. Gözlük takmadan iş yapamıyorum, buraya geldiğimde gözlük takmıyorum” diye konuştu.

"DEVLET BİZDEN DEĞİL, SANEM’DEN(PATRON) YANAYDI"

Fatma isimli işçi de, “Devlet bizden yana değildi, Sanem'den yanaydı. Sanem Dilmen'in farkı ne?​” diye sordu. İşçi şöyle konuştu: “Biz vergi ödüyoruz o da ödüyor. Biz de insanız. Sanem Dikmen’in özelliği ne biz çözemedik, parası herhalde. İnsanlık dışı muamele gördük. Hamile arkadaşımız vardı. Bizi ittiler tırları göndermek için., resmen bizi ezdiler tırları gönderdiler. Makineler içeride ama malları gönderdi. Bizim beklediğimiz mal gitti. Devlet kesinlikle yanımızda yok, belediye başkanı, valisi... Seçtiklerimizin hiçbiri yanımızda yok” dedi.

AKDENİZ: BU KÖHNEMİŞ PATRONLAR DÜZENİNİ BİTİRECEĞİZ

Emek Partisi (EMEP), polis müdahalesinin ardından ETF işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu. EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Patronlar size 'pandemide çalış’ dedi. ‘Ekonomik kriz’ dediler, işçinin yine sırtına bindiler. Peki bu yasalar, haklar hep patron için mi var? Ölümüne çalıştırılan işçiler hak mücadelesine gelince nasıl kapı önüne konurlar? Bu düzen çürümüş bir düzendir” dedi.

“Çoluk çocuğun ekmeğini, işçinin emeğini kaçırmak var mı öyle yağma? İzin vermeyeceğiz” diyen Akdeniz, “Standart Profil’de, Seren Seramik’te, Soma madenlerinde direnen işçilerle birlikte birleşeceğiz, bu köhnemiş patronlar düzenini bitireceğiz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye de seslenen Akdeniz, “Bakan, ‘Avrupa'da enflasyon bizden çok daha düşük ama onların bakanları insan içine çıkamıyor. Bizde enflasyon bu kadar yüksek ama biz sokakta gezebiliyoruz’ diyor. Yüreğiniz varsa ETF işçisi burada, buraya gelin. Bu işçinin yüzüne nasıl bakacaksınız?​” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

330 işçinin çalıştığı ETF Tekstil’de “küçülme” bahanesiyle işçiler önce işten atılmaya başlandı. Patronun çalışanlara, toplam kıdem tazminatlarının yüzde 30’unun verileceğini, ihbar tazminatının ise ödenmeyeceğini söylemesinin ardından işçiler gasp edilen hakları için 21 Temmuz'da fabrika içinde direnişe başladı.

ÖNCEKİ HABER

AYM: Ali İsmail Korkmaz davasında Polis Hüseyin Engin yeniden yargılansın

SONRAKİ HABER

Eski ABD Başkanı Trump'ın Florida'daki evinde FBI ajanları tarafından arama yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...