06 Ağustos 2022 18:37
Son Güncellenme Tarihi: 06 Ağustos 2022 22:01

Mezuniyet töreni yasak tanımadı: Gelenek sürdü, ODTÜ yürüdü

ODTÜ'de resmi tören yapılmamasına karşı öğrenciler, akademisyenler ve mezunlar kendi olanaklarıyla tören düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

ODTÜ'de rektörlüğün önceki yıllardaki gibi protesto olmaması için Devrim Stadyumu'nda yapılmasını yasaklamaya çalıştığı mezuniyet töreni engel tanımadı. Resmi tören yapılmamasına karşı öğrenciler, akademisyenler ve mezunlar kendi olanaklarıyla mezuniyet törenini düzenledi. Ailelerin de kitlesel katılımıyla gerçekleşen törende öğrenciler, Bugün mezuniyetimizden şenliğimize bizim dışımızda alınan tüm kararların karşısında dayanışmamızla, mücadelemizle var olmaya devam edeceğimizi bu mezuniyet aracılığıyla bir kez daha gösterdik” denildi.

POLİS BAZI PANKARTLARI KAMPÜSE SOKMADI

ODTÜ’de rektörlük tarafından Devrim Stadyumu'nda yapılması “güvenlik” bahanesiyle yasaklanmaya çalışılan mezuniyet töreni, öğrencilerin, akademisyenlerin ve mezunların ortak iradesiyle gerçekleştirildi. Öğrencilerin, Devrim’de mezuniyet talebi hem tüm bölümlerin açıklamalarıyla hem de siyasi partilerin, mezun dernekleri ve toplulukların sosyal medya paylaşımlarıyla desteklenmişti. Rektörlük meuzniyet töreni için kampüse girişte “birinci derece aile yakını” sınırlandırması getirirken, üniversitenin A1 ve A4 kapılarında polis konuşlandırıldı. Mezuniyet töreni için hazırlanan bazı pankartların kampüse girişi polis tarafından engellendi.

TOPLULUK GÖSTERİLERİ VE PROTESTOLARLA BAŞLADI

Ancak mezuniyet törenine öğrenciler, aileler, akademisyenler ve mezunları katılımı kitleseldi. Törende sık sık “Verşan Kök ODTÜ'ye rektör olamaz” sloganları atıldı. Tören ABB'nin Melih Gökçek döneminde ODTÜ ormanının bir kısmını katlederek başlattığı Rant Yolu projesinin geçtiğimiz günlerde Mansur Yavaş tarafından tekrar başlatılmasına karşı "Mansur Yavaş bize karşı Melih Gökçek olmak istiyorsa biz de onun karşısında Kavaklık direnişi olacağız! " sözlerinin yer aldığı tepki mesajıyla başladı. Ardından ODTÜ Eşli Danslar Topluluğu'nun gösterisi ile devam eden tören saat 17.00 civarında geleneksel açılış konuşmasıyla resmen başlamış oldu.

ODTÜ Emek Gençliği de törene "Sri Lanka’dan İran’a İngiltere Demiryolu İşçilerinden Türkiye ETF İşçilerine Yunanistan Üniversite Öğrencilerinden ODTÜ’ye dünya değişiyor! Değişime yön vermek için mücadeleye!" yazılı pankartla katıldı.

 

 

MÜCADELE KAZANDIRDI

ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencisi Burcu Şekerzade yaptığı açılış konuşmasında, pankartların güvenlik sorunu olarak bahane gösterilmesine itiraz edildi ve rektör tarafından gösterilen bu bahanenin ODTÜ’yü geleneklerinden koparmak için atılmış bir adım olduğunun altını çizdi.

ODTÜ’lülerin Devrime sadece geleneklerini ifade ve muhafaza etme isteğinden değil, aynı zamanda büyük değişimlerin ve dönüşümlerin de göstergesi olduğu için sahip çıktığını ifade eden Şekerzade, şöyle konuştu: “ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencisi Burcu Şekerzade yaptığı açılış konuşmasında Rektörlük mezuniyet töreninin Devrim'de yapılmasını talep eden ODTÜ'lülere destek verenlere 'iç işlerimize karışmayın' dedi. Aslında olan atanmış rektörün mezuniyetin gerçek sahibi olan ODTÜ bileşenlerinin iç işlerine karışması ve onların iradesini tanımamasıdır. Resmi mezuniyetin gerçekleşmesi talebi okul bileşenleri tarafından dile getirilirken, rektörlük üniversite bileşenlerinin dışında bir karar mekanizmasıyla iktidar tarafından atanmıştır. Bizler atanmış rektörleri de, üniversitenin bileşen hukuk dışında alınan kararıları da kabul etmiyoruz. Şenliğimizi kazanırken ‘Olanak Yoksa Biz Varız’ demiştik. Bugün mezuniyetimizden şenliğimize bizim dışımızda alınan tüm kararların karşısında dayanışmamızla, mücadelemizle var olmaya devam edeceğimizi bu mezuniyet aracılığıyla bir kez daha gösterdik.”

Ardından yıllardır gelenek hale gelen mezuniyet yürüyüşü yapıldı. Bölümler halinde yürüyen mezunlar, taşıdıkları pankartlarda üniversite yönetimine ve iktidara yönelik mesajlar dikkat çekiciydi.

"DEMOKRATİK VE ÖZGÜR ÜNİVERSİTE MÜCADELESİNDEN VAZGEÇMİYORUZ"

Kapanış konuşmasını ODTÜ İktisat Bölümünden Bahar Özel yaptı.

Konuşmasına Hacettepe Üniversitesinde konuşma yaparken dekanlar tarafından susturulan öğrenciye ve Boğaziçi Üniversitesinde git gide artan polis şiddetine ve baskıya da dikkat çekerek başlayan Özel, aynı zamanda tüm bu baskıların karşısında ODTÜ geleneklerine beraberce sahip çıkmanın ve farkındalık oluşturmanın öneminin altı çizdi.

2021 kasım ayında ekonomik krize karşı yapılan ‘hükümet istifa’ eylemlerinde ve rektörlük tarafından iptal edilen Onur Yürüyüşü’nde ODTÜ öğrencilerinin maruz kaldığı polis şiddetine, asker ölümleri nedeniyle ilk günü iptal edilen ODTÜ şenliğine değinen Özel, baskıların ötesinde bir sene boyunca yaşanan beslenme ve barınma sıkıntılarından bahsederken yemekhane niteliğinin düşmesine ve yurt fiyatlarının büyük oranda arttırılmasına karşı atanmış rektörlüğün herhangi bir inisiyatif almadığını, bütçe yetersizliğini bahane ettiğini hatırlattı.

Özel’in “Bugün burada Devrim’de mezuniyetimizi dayanışma içinde demokratik yöntemlerle gerçekleştirdik fakat Devrim’de resmi mezuniyet hakkımızı geri almış değiliz. Bunun için mücadeleye devam edeceğiz. Hayatın her alanında yaşadığımız tüm zorlukların, özgürlüklerimize ve haklarımıza yapılmaya çalışılan tüm kısıtlamaların önüne geçmek için dayanışma halinde olacağız. Demokratik bir üniversiteden ve ülkeden de özgür bir gelecekten de vazgeçmiyoruz” sözleriyle kapanış konuşmasını bitirmesiyle tören sona erdi.

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP’den Diyarbakır'da “Çözüm Biz’de” mitingi

SONRAKİ HABER

Kreş fiyatları uçuyor, çocukları kreşe göndermek hayal oluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...