04 Ağustos 2022 11:28
Son Güncellenme Tarihi: 04 Ağustos 2022 15:34

Yüksek Askeri Şura kararları: Orgeneral Yaşar Güler'in görev süresi bir sene uzatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki YAŞ toplantısının kararlarına göre Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in görev süresi bir sene uzatıldı, Özbal ve Küçükakyüz emekli edildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Yüksek Askeri Şura kararları açıklandı. Buna göre, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in görev süresi bir sene uzatıldı. Görev süresinin uzatılması ile Orgeneral Güler, 1990'dan sonra 4 yıldan fazla Genelkurmay Başkanlığı görevini yerine getiren ilk isim oldu.  

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki basına kapalı toplantı, yaklaşık 1 saat sürdü. 

Basına kapalı toplantıda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz hazır bulundu. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati ve Milli Eğitim Bakanı Özer ile geçen yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Orgeneral Avsever Şura'da ilk kez yer aldı.

KARARLAR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada YAŞ kararlarını duyurdu. Kalın'ın açıklamalarına göre;

  • Erdoğan'ın onayıyla Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in görev süresi bir sene uzatıldı. Yaşar Güler, bu sene itibarıyla hem yaş haddini hem de görevdeki bekleme süresini dolduruyordu. Görev süresinin uzatılması ile Orgeneral Güler, 1990'dan sonra 4 yıldan fazla Genelkurmay Başkanlığı görevini yerine getiren ilk isim olacak.
  • Yüksek Askeri Şura'da, 30 Ağustos 2022'den geçerli olmak üzere 16 general ve amiral bir üst rütbeye, 47 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 38 general ve amiral kadrosuzluk sebebiyle emekliye sevk edildi.
  • Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi.
  • Donanma Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Atilla Gülan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı.
  • Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu orgeneralliğe, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Tümgeneral Yılmaz Yıldırım ve Bahtiyar Ersay korgeneralliğe, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Tümgeneral İsmail Günaydın korgeneralliğe terfi ettirildi.
  • Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Tuğgeneral Osman Aytaç, Tuğgeneral Mustafa Koşan, Tuğgeneral Tamer Atay, Tuğgeneral Alparslan Kılınç, Tuğgeneral Fethi Oltu, Tuğgeneral Sinan Eren, tümgeneralliğe terfi ettirildi.
  • Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Tümamiral Rafet Oktar, Tümamiral Erhan Aydın, Tümamiral Nihat Baran tümamiralliğe terfi ettirildi.
  • Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Tuğgeneral Ergin Dinç, Tuğgeneral Kadircan Kottaş, Tuğgeneral Ali Özmen tümgeneralliğe terfi ettirildi.
  • Halen 264 olan general ve amiral sayısı 30 Ağustos itibarıyla 273 olacak.

YAŞ kararlarına göre, 30 Ağustos 2022'den itibaren geçerli olmak üzere bir üst rütbeye yükseltilen general, amiral ve albaylar şu isimlerden oluştu:

Kara Kuvvetleri Komutanlığı

Korgeneralliğe yükseltilenler

1- Yılmaz Yıldırım

2- Bahtiyar Ersay

Tümgeneralliğe yükseltilenler

1- Osman Aytaç

2- Mustafa Koşan

3- Tamer Atay

4- Alparslan Kılınç

5- Fethi Oltulu

6- Sinan Eren

Tuğgeneralliğe yükseltilenler

1- Bilal Çokay

2- Aydın Kılıç

3- Ali İhsan Bulut

4- Cem Kamil Sağcan

5- Süleyman Akbay

6- Levent Sabahattin Güldağı

7- Gökhan Çelik

8- Önder Durgut

9- Burak Asal

10- Ali Aydın Torun

11- Fatih Akpınar

12- Ali Mete

13- Ahmet Nasuhoğlu

14- Abdülkadir Akturan

15- Bülent Tanrıverdi

16- Aytuğ Yörüyüş

17- Erdal Köse

18- Rüştü Topçu

19- Rıza Kocabaş

20- Yasin Bulut

21- İsmail Analı

22- Yüksel Kolcu

23- İsa Baydilli

24- Ahmet Hamdi Ataç

25- Ümit Ersoy

26- Sait Cengiz Özsoy

27- Hakan Durmazpınar

28- Veli Doğan

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı

Tümamiralliğe yükseltilenler

1- Rafet Oktar

2- Erhan Aydın

3- Nihat Baran

Tuğamiralliğe yükseltilenler

1- Tayfun Karataş

2- Mehmet Savaş Eser

3- Selçuk Akarı

4- Özgür Erken

5- Timur Yılmaz

6- Mustafa Biçen

7- Yücel Darcan

8- Korkut Şen

Hava Kuvvetleri Komutanlığı

Orgeneralliğe yükseltilenler

1- Ziya Cemal Kadıoğlu

Korgeneralliğe yükseltilenler

1- İsmail Günaydın

Tümgeneralliğe yükseltilenler

1- Ergin Dinç

2- Kadircan Kottaş

3- Ali Özmen

Tuğgeneralliğe yükseltilenler

1- Mehmet Serkan Dan

2- Kubilay Koşucu

3- Hüseyin Sabri Akyol

4- Gürtaç Kayapınar

5- Cihangir Kemal Yüzçelik

6- Soner Oran

7- Kubilay Uzun

8- İhsan Kaplan

9- Hakan Cirit

10- Levent Kefal

11- Yavuz Matur

GENELKURMAY BAŞKANLARININ GÖREV SÜRESİNİ YAŞ HADDİNE KADAR UZATABİLECEK

Öte yandan Genelkurmay Başkanı'nın görev süresinin uzatılabilmesi için yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin "Subaylığa nasıp, terfi ve atama" başlıklı 9. maddesinin "Genelkurmay Başkanı, orgeneral-oramiraller arasından atanır. Genelkurmay Başkanının görev süresi 4 yıldır. Görevdeki kalış süresinin tespitinde, atanmış bulunduğu yılın 30 Ağustos tarihi esas alınır" fıkrasına "Bu süre, birer yıllık sürelerle Cumhurbaşkanınca yaş haddine kadar uzatılabilir." cümlesi eklendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tehdit etti, polisler “bir şey yapmaz” dedi; Hamide Şeyh Müslim, Ümit Dur tarafından öldürüldü

SONRAKİ HABER

Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi: Ücret eşitsizliği derhal giderilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...