01 Ağustos 2022 15:15
Son Güncellenme Tarihi: 01 Ağustos 2022 16:56

PTT işçileri sefalet sözleşmesine karşı iş bıraktı

PTT AŞ bünyesinde taşeron olarak çalışan işçiler sefalet sözleşmesine karşı birçok ilde iş bıraktı. PTT AŞ yeni sözleşme döneminde zam oranlarını düşürmek istedi.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Daha önceki sözleşme dönemlerinde asgari ücrete ek olarak çalıştıkları birimlere göre yüzde 30, 35 ve 40 oranında zam alan 14 bin dolayında PTT AŞ bünyesindeki taşeron işçi, bu sözleşme döneminde bu oranların düşürülmesiyle karşılaştı. Zam beklerken daha önceki sözleşmelerde yer alan haklarından da olan işçiler; İstanbul’dan Kocaeli’ye, Bursa’dan Elazığ’a, Dersim’den Batman’a kadar birçok ilde iş bıraktı.

Mevcut ücretleriyle geçinemediklerini söyleyen PTT işçileri yaptıkları açıklamada, bu yeni sözleşmeye imza atmadıklarını ifade etti.

"KÖLELİK SÖZLEŞMESİ"

13 yıldır PTT İzmit Dağıtım Toplama Merkez Müdürlüğünde çalışan Fulya Mermertaş, “Yeni bir sözleşme yapılacak. Yıllardır yüzde 35 oranında zam alıyorduk fakat asgari ücrete gelen zammın ardından birden bu oran yüzde 15’e düşürüldü. Yol ve yemek parası veriliyor. Fakat çok düşük bir ücret üzerinden veriliyor bu. Hiçbir şekilde ulaşımı ve yemek ihtiyacımızı karşılamıyor. Promosyonlar verilmiyor. Çok fazla ağır maddeler var sözleşmede. Ve çok fazla kesinti var. Tam bir kölelik sözleşmesi. Biz de kabul etmemek için direniyoruz. Eski hakkımız olan yüzde 35’i almak için direniyoruz. 08:30’dan 17:30’a kadar devam edeceğiz. Bu hafta boyunca buradayız” dedi.

"HAK ETTİĞİMİZİ İSTİYORUZ"

Bir başka PTT işçisi de “Ücret zammındaki düşüşü kabul etmemiz mümkün değil. Geçmiş yıllarda PTT’nin kendi personeliyle aramızda bin lira fark oluyordu. Şimdi ise neredeyse yarı yarıya düşük ücretlerimiz. Yeni sözleşmede yol ve yemek ücreti veriyorlar ama ücret zammımızı düşürüyorlar. Zaten verdikleri yol parası yemek parası toplam 40 lira. 25 lirası yemek parası. Pandemi döneminde biz en kötü koşullarda bile çalışmaya devam ettik. Hastalandığımızda ücretimizden kesinti yapıldı. Bize resmen hasta olmak yasak diyorlar. Biz hak ettiğimizi istiyoruz” diye konuştu.

Bursa’da PTT Başmüdürlüğü önünde toplanan işçiler adına açıklamayı okuyan PTT-Sen Örgütlenme Sekreteri Emin Bil, geçmiş yıllarda yapılan sözleşmelerde asgari ücretin yüzde 30 ila 40’ından fazla fark aldıklarını belirterek, yeni sözleşme ile kendilerine yüzde 10 gibi bir zammın dayatıldığını söyledi.

Resmi Gazete’de yol ve yemek ücretinin 51 lira olarak açıklanmasına rağmen sözleşmede 21 lira teklif edildiğini aktaran Bil, “Biz 21 lira ile her gün iki mahalleyi nasıl dolaşacağız? Günlük bırakmamız gereken gönderi sayısı 75 iken biz her gün 120 gönderi dağıtıyoruz.  Fazla mesailerimiz, tatil günlerimiz, resmi bayramlarda çalıştığımız günler göz ardı ediliyor” dedi.

"SÖZLEŞME YENİLENMELİ"

DİSK’e bağlı İletişim-İş tarafından yapılan açıklamada, “Artan yoksulluğa, zamlara karşı yeni sözleşmelerinde var olan hakların arttırılması ve maaşlarında ve sosyal haklarında iyileştirme beklenirken, PTT tam tersi taşeron işçilerin kazanılmış haklarını elinden alacak iş sözleşmesi dayatmasına gitmiştir. Geçmiş dönemlerdeki zam oranının yarısı kadar zammı dayatan işveren, işçilerin yol ve yemek parası ile bu kaybın giderildiğini öne sürmektedir” dendi.

“İşçi arkadaşlarımız Türkiye’nin birçok yerinde bu sefalet sözleşmesini kabul etmeyeceklerini dile getirerek iş bırakmış ama bizlere gelen bilgiye göre kabul etmeyen işçiler atılıyor” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “İletişim-İş olarak PTT yönetiminin bu hak gasbına yönelik sözleşmesini geri çekmeye ve işçilerin taleplerini ve ülkedeki ekonomik süreci göz önüne alan bir yeni sözleşme ortaya koymaya, PTT’de örgütlü olan tüm sendikaları da bu sözleşmeye karşı ortak bir mücadele hattının örgütlenmesine yönelik adımlar atmaya çağırıyoruz. Sefalet sözleşmesine karşı direnen posta işçilerinin yanında olmaya devam edeceğiz.”

PTT-Sen Genel Merkezinden yapılan açıklamada, “Talebimiz çok açıktır, eski sözleşmelerimizin yeniden düzenlenip önümüze koyulmasını 14 bin taşeron işçi için istiyoruz. Talebimiz gerçekleşene kadar dağıtım merkezlerimizde bekliyoruz. Çocuklarımızın, bizlerin geleceği için kurumun tüm yükünü sırtlanmış biz taşeron işçilerin bu talebinin dikkate alınacağını umuyoruz. Bize destek olun, her gün evinize misafir olan taşeron işçiler hakkını alsın” dendi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Ahmet Akın: Son 1 yılda doğalgaza yüzde 567 zam, Türkiye'nin nereye sürüklendiğinin göstergesi

SONRAKİ HABER

Musa Anter davasına dair önerge ‘kaba ve yaralayıcı’ymış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa