01 Ağustos 2022 12:29

Irak Meclisinde eylem yapan Sadr destekçilerinin Yeşil Bölge’deki protestoları üçüncü gününde

Irak'ta Meclis binasında 3 gündür oturma eylemi yapan Sadr destekçileri, talepleri yerine getirilene kadar Yeşil Bölge'deki eylemlerini sürdüreceğini ifade ediyor.

Fotoğraf: Murtadha Al-Sudani / AA

Paylaş

Irak'taki Sadr destekçileri, başkent Bağdat’ta hükümet binalarıyla yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge’deki protestolarının üçüncü gününde.

Erken seçim, eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin yargılanması ve yargı yönetiminin değiştirilmesini isteyen Sadr yanlıları, Yeşil Bölge’yi çevreleyen beton bariyerleri yıkmış ve girdikleri Meclis binasında süresiz oturma eylemi başlatmıştı.

Protestocular, "oylama" yaparak Sadr'ı Irak’ın "mutlak yöneticisi ve hakimi" olarak ilan etti.

Uluslararası bölge adı da verilen Yeşil Bölge’yi koruyan askerler ise protestoculara müdahale etmeksizin nöbetlerini sürdürüyor.

Sadr yanlısı protestocuların da güvenlik güçleriyle sürtüşmeme talimatı aldığı ifade ediliyor.

Protestocular talepleri yerine getirilene kadar Yeşil Bölge’yi terk etmeyeceklerini belirtiyor.

MUKTEDA ES-SADR'DAN AÇIKLAMA

Mukteda Sadr, dün yaptığı açıklamada güvenlik güçlerini, Haşdi Şabi ve aşiret mensuplarını, Yeşil Bölge’de düzenlenen oturma eylemine katılmaya çağırmıştı.

Şii dini ve siyasi lider Sadr, konuşmasında ayrıca Anayasa'nın değiştirilmesi ve parlamenter rejimden vazgeçilmesini istemişti.

Sadr, Rûdaw'ın aktardığına göre, protestoları "ilk aşamada Yeşil Bölge'yi özgürleştiren, kendiliğinden, barışçıl bir devrim" olarak nitelendirdi, güvenlik güçlerine ve halka destek çağrısı yaptı.

Sadr, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, protestoların, "adaletsizlik, terör ve yolsuzluk ateşi altında kalan tüm Iraklılar için altın bir fırsat" olduğunu, "bazılarının iddia ettiği gibi protestocuların sadece kendisini destekleyenlerden oluşmadığını" savundu.

"Boyun eğmeyi reddeden ve reformu savunan tüm halk kesimlerini, bayrağım veya liderim altında değil, Irak bayrağı ve halkın kararı altında toplanmaya davet ediyorum" ifadelerini kullanan Mukteda es-Sadr, "2016'da kaçırılan altın fırsatın bu defa kaçırılmaması gerektiğini" söylemişti.

NE OLMUŞTU?

Irak'ta 10 Ekim 2021'de gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından başlayan hükümet krizi sürüyor. İran’a yakın Şii çatı kuruluş ile Sadr arasında hükümetin kurulması konusundaki anlaşmazlıklar sürmüş, Mukteda es-Sadr, 12 Haziran'da 329 sandalyeli mecliste sayısı 75 olan milletvekili ile birlikte Irak Parlamentosundan istifa etmişti. İstifaların ardından parlamentodaki bazı parlamenterlerin çağrısı üzerine Meclis Başkanlığı olağanüstü toplanmış, istifa eden Sadr Hareketi üyesi parlamenterlerin yerine 64 isim seçilmişti. Irak, hükümetin kurulması ve yeni cumhurbaşkanının belirlenmesi nedeniyle kriz halinde süreci sancılı geçiyor. Yeni cumhurbaşkanı seçilmediği için yeni hükümet de kurulamıyor. Hükümet kurulamadığı için devlet bütçesi onaylanmadı, kamu kurumları ise çalışmaz durumda. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yüksek Askeri Şura 4 Ağustos Perşembe günü toplanacak

SONRAKİ HABER

İstanbul'un perakende fiyatları 24 yılın zirvesine çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...