31 Temmuz 2022 13:25

Yabancı otomotiv şirketlerinde çalışan Rus işçilerin geleceği belirsiz

Yabancı otomotiv şirketlerine çalışan binlerce Rus işçi, hedef tahtasına oturmuş durumda ve geleceğin kendileri için ne getireceğini merak ediyor.

Fotoğraf: Lenny Kuhne/Unsplash

Paylaş

Ukrayna savaşıyla birlikte gelen yaptırımlar yabancı şirketlerin Rusya’da çekilmesine ya da üretimlerini askıya almasına neden oldu. Otomotiv sektöründe de durum böyle. İşçilere maaşlarının bir kısmı ödense de bu ücretler enflasyon karşısında yetersiz kalıyor. Rus otomotiv işçileri hamallık gibi yan işlerle geçinmeye çalışırken, işlerini tamamen kaybetme tehlikesi de geçmiş değil.

YAPTIRIMLARIN ARDINDAN YÜZDE 97 DÜŞÜŞ

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Rusya’da yabancı otomotiv üreticileri art arda üretim tesisleri açtılar. Yaklaşık 150 milyonluk nüfusu ile Rusya’nın 2020 yılına kadar Avrupa’nın en büyük otomotiv pazarı olması umut ediliyordu.

ABD’li, Avrupalı ve Japon firmalar St. Petersburg ve Kaluga’da büyük bir tantanayla birbiri ardına fabrikalar açarak binlerce yerel işçiyi nispeten iyi maaşlarla işe aldılar. Yılda yüz binlerce otomobil üretimi başladı.

Rusya geçtiğimiz şubat ayında Ukrayna’ya girmesiyle Rusya’daki otomotiv tekellerinin çoğu Batı yaptırımları nedeniyle ülkeden tamamen çıkmasalar da üretimi süresiz olarak durdurdular. Yaptırımlar, mikroişlemciler ya da çipler de dahil olmak üzere önemli otomobil bileşenlerinin ithalatını yasakladı ya da zorlaştırdı. Rferl.org’un haberine göre, Rusya’da otomobil üretimi mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 97 gibi şaşırtıcı bir oranda düştü.

Yabancı otomotiv şirketlerine çalışan binlerce Rus işçi, hedef tahtasına oturmuş durumda ve geleceğin kendileri için ne getireceğini merak ediyor.

Petersburg’daki Nissan fabrikasında çalışan Sergey, rferl.org’a yaptığı açıklamada “İnsanlar bundan sonra ne olacağını bekliyor” dedi ve iş arkadaşlarının şimdilik “cesaretlerinin kırılmadığını” söyledi.

İŞÇİLERİN NEREDEYSE TAMAMI İZNE ÇIKARILDI

Ancak açıklamalar ve rakamlar aksini gösteriyor. Nissan gibi şirketlerin üretime ne zaman ve yeniden başlayıp başlamayacakları, Ukrayna’daki çatışmanın gidişatına bağlı olacak. Bir şirket sözcüsüne göre Nissan CEO’su Makoto Uchida geçen ay şirketin Japonya’daki yıllık hissedarlar toplantısında “Bu [savaşın] daha ciddi ve uzun süreli hale gelebileceğine inanıyoruz” dedi. Petersburg’da yaklaşık 2 bin kişiyi istihdam eden Nissan’ın üretimi en az ekim ayına kadar durdurduğunu söyledi.

Japon Toyota ve Koreli Hyundai de St. Petersburg’daki fabrikalarında otomobil üretimini durdurdu. Avrupalı kamyon üreticileri Man ve Scania da aynısını yaptı.

Habere göre, yabancı otomotiv şirketleri savaştan önce Petersburg’da yaklaşık 10 bin, Kaluga’da ise yaklaşık 7 bin işçi çalıştırıyorlardı. İşçilerin neredeyse tamamı izne çıkarıldı.

Petersburg’daki yabancı otomotiv şirketleri, çalışanlarına maaşlarının üçte ikisini ödemeye devam ediyor. Petersburg’daki ortalama bir otomotiv işçisi ayda yaklaşık 40 bin ruble (634 dolar) kazanıyordu, yani şu anda ayda yaklaşık 400 dolar alıyorlar.

DÜŞEN MAAŞLAR ENFLASYONU KARŞILAMIYOR

Otomotiv işçilerinin maaşlarındaki keskin kesinti, ülkedeki hayat pahalılığının arttığı bir döneme denk geliyor. Rusya’da enflasyonun bu yıl hızlanarak yüzde 14.5’e ulaşacağı tahmin ediliyor.

İşçiler başka iş bulma ihtimalleri çok yüksek olmadığı için işten ayrılmayı da göze almakta zorluk çekiyorlar.

Petersburg ve çevresindeki Leningrad bölgesinde faaliyet gösteren Bölgelerarası İşçi Sendikaları Birliği’nin (MPRA) Başkanı Igor Temchenko, pek çok otomotiv işçisinin geleceğin ne getireceğini görmek için beklerken, gelirlerini destekleyecek yan işler bulmaya çalıştığını söylüyor.

“Elbette bu para pek çok işçi için yeterli değil” diyen Temchenko, “Ek uzmanlıkları olanlar bu alanda yarı zamanlı iş bulabilirler, ancak çoğunlukla insanlar vasıfsız işlerde çalışıyorlar: Bazıları hamal olarak çalışıyor, diğerleri... taksi şoförü olarak.”

Petersburg Valisi Aleksandr Beglov ise, yabancı şirketlerin ülkeden ayrılmaya karar vermeleri halinde, Çin veya Hindistan gibi “dost ülkelerin” onların yerini alabileceğini savunuyor. Ancak bu, gerçekleşse dahi, hızla hayata geçmesi zor bir plan gibi görünüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Her 100 işçiden 89’u işsizlik fonundan yararlanamıyor

SONRAKİ HABER

Doç. Dr. Yavuz, asbestli gemiyi değerlendirdi: Ekonomi sağlığımızdan önce geliyormuş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa