31 Temmuz 2022 11:07

Besiciler: 1 litre süte karşı 1 kilo yem alamıyoruz

CHP'li Ömer Fethi Gürer, hayvan çiftliğinde yetiştirici olan Murat Dündar ile görüştü. Dündar, “Hayvana günlük  20 kilo yem  vermem gerekli ancak 8 kilo verebiliyorum” diyerek sorunlarını anlattı.

Fotoğraf: CHP Basın Bürosu

Paylaş

CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer ziyaret ettiği büyükbaş hayvan yetiştiricisi Murat Dündar, sektörde yaşanan sıkıntıları anlattı. Dündar, geçen yıl 75 ila 100 lira arasında değişen 50 kiloluk yemin torbasının bu yıl 345 liraya aldığını  belirterek, “Hayvancılık ile para kazanmak artık  mümkün görünmüyor. Bu iş sürdürülebilir olmaktan çıktı” diye konuştu. Dündar, Bir litre süte karşın bir litre yem alamadıklarını belirtip, “Bir yıl daha dişimi sıkacağım, böyle giderse seneye tüm inekleri kesime gönderip bu işi bırakacağım” diye konuştu.

"HAYVANLARA YEMİ KISMAK ZORUNDA KALDIK"

Geçen yıl 75 ila 100 liraya aldıkların 50 kiloluk yemin torbasının bu yıl 345 liraya aldığını belirten  Murat Dündar, yem fiyatlarındaki artış nedeniyle hayvanlara yem vermeyi kıstığını ifade etti. Her bir hayvan için yaklaşık ortalama  20 kilo yem vermesi gerektiğini vurgulayan Dündar, sabah akşam ortalama  8 kilo yem verebildiğini, bunun da süt verimini düşürdüğünü kaydetti.

"YEM FİYATLARINA YETİŞEMİYORUZ"

Samanın  tonunun 1300 liraya, yoncanın ise 3 bin 500 liraya çıktığını söyleyen büyükbaş hayvan yetiştiricisi Murat Dündar, “Yeme güç yetmiyor. Verdiğimiz yemin yüzde 50’sini kendimiz ürettiğimiz halde çok zorlanıyoruz. Geçen yıl pancarın tonunu 420 liraya alan özel şeker fabrikaları, aynı pancarın küspesinin tonunu çiftçiye 1000 liraya sattılar. Bu sistemde hayvancılık yapmak gerçekten zor iş” dedi.

"1 LİTRE SÜTLE 1 KİLO YEM BİLE ALAMIYORUZ"

Sütten kar sağlayabilmek için bir litre süte karşın 1 buçuk kilo yem alınabilmesinin baz alındığını hatırlatan üretici, “Mevcut koşullarda bir litre süte karşı 1 kilo yem bile alamıyoruz” diye konuştu.

"VETERİNERLİK ÜCRETLERİ DE ARTTI"

Geçen yıl 70 lira, 100 lira ve en fazlası 250 lira olan hayvancılıkta kullanılan ilaçların bu yıl 3-4 kat arttığına dikkat çeken yetiştirici Dündar,  250 liralık ilacın 1 yıl içinde 750 liraya kadar çıktığını, 15-20 lira olan serumun bile 100 lirayı geçtiğini ifade etti.

"BİR YIL DAHA DİŞİMİ SIKACAĞIM"

Hayvan hastalıklarında veteriner getirmenin maliyetinin ise 3 bin liraya ulaştığını söyleyen Murat Dündar, “Ailecek bu çiftlikte çalışıyoruz. Dışarıdan işçi getirmeye kalksak 1 ay bile dayanamayız. Bir yıl daha dişimi sıkacağım, seneye de şartlar bu şekilde devam ederse hayvancılığı bırakmak zorunda kalacağım” ifadelerini kullandı.

"AHIRLAR BOŞALIYOR"

Gürer ise yaptığı açıklamada, hayvancılık sektörünün her yıl biraz daha kan kaybetmeye devam ettiğini belirtti. Küçük aile tipi işletmelerin büyük sorunlar yaşadığını anlatan  Ömer Fethi Gürer, 10-20 büyükbaş hayvan bulunan ahırların büyük bölümünün artık boş kaldığına işaret ederek, süt ineklerinin bile kesime gönderildiğine dikkat çekti. Gürer, hayvancılığın kırsalda küçük aile tipi işletmelerde yaygın yapıldığını yem ve diğer gider maliyetleri nedeni ile 10-20 aralığında çok sayıda  ahırın artık boş olduğunu belirtip orta boyutta işletmelerde sorunların etkisi ile hayvancılığı sürdürmekte zorlandığını ifade etti. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iktidarın hayvan ve et ithalatı ile çözeceğini varsaydığı sorunun giderler kısılarak ülke kaynaklarının doğru kullanılması ile aşılması olası olduğunu ifade ederek, “Hayvancılık zor bir iş, 24 saat emek ister. Bu işi yapanları korumak ve desteklemek gerekir. Ulusal Süt Konseyi girdileri dikkate alarak tavsiye fiyatını besiciyi mağdur etmeyecek biçimde güncellemelidir. Hayvancılık için verilen emek ve desteklerin heba olmaması için hayvancılığın sürdürülebilirliğini sağlamak adına başta yem olmak üzere girdi maliyetlerini düşürmeye yönelik önlemler alınmalıdır. Alanlarda görüyoruz; gebe, damızlık ve süt inekleri kesime gönderiliyor. Bu durum hayvancılıkta derinleşen krizin habercisidir” diye konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından vurulan Ezgi Özarslan'ın beyin ölümü gerçekleşti

SONRAKİ HABER

ABD, İran ve Pakistan’da sel sonucu bir haftada en az 225 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...