22 Temmuz 2022 11:02

Tarımsal girdi fiyatlarında artış hız kesmiyor, fiyatlar mayısta yıllık yüzde 123,72 arttı

Tarımsal girdi fiyat endeksi mayısta yıllık yüzde 123,72, aylık yüzde 5,51 arttı. Desteklenmeyen çiftçi zararına üretiyor, çoğu üretimden çekiliyor; mutfaktaki yangın ise büyüyor.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Tarım üreticilerinin gübre, mazot gibi başlıca girdi maliyetlerindeki artış hız kesmiyor. Tarımsal girdi fiyatları bu ay da arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre endeks, (Tarım-GFE), mayısta yıllık bazda (geçen yılın aynı ayına göre) yüzde 123,72, geçen aya göre ise 5,51 artış gösterdi.

Ana gruplarda, bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 5,15, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 5,55 artış gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayına göre göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 67,7, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 133,09 artış görüldü.

RESMİ VERİLERE GÖRE GÜBREYE YÜZDE 236,45 ZAM!

Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 236,45 ile gübre ve toprak geliştiriciler, yüzde 184,42 ile enerji ve yağlar olarak kayıtlara geçti.

TÜİK'in "daha düşük değişim görüldü" diye sunduğu veriler bile yüzde 30'un üstünde gerçekleşti. Yıllık artışın TÜİK'e göre düşük olduğu alt gruplar yüzde 32,06 ile veteriner harcamaları, yüzde 45,53 ile tohum ve dikim materyali oldu.

AYLIK ARTIŞTA REKOR YEMDE: YÜZDE 8,65

Aylık artışın "düşük" olduğu alt gruplar yüzde 1,01 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 1,22 ile enerji ve yağlar oldu. Aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 8,65 ile hayvan yemi, yüzde 8 ile diğer mal ve hizmetler olarak sıralandı.

ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN ÇEKİLİYOR, MUTFAKTAKİ YANGIN BÜYÜYOR

Tarımsal girdi maliyetlerinin Erdoğan'ın ekonomi politikaları ve diğer küresel nedenlerle bu denli yükselmesi çiftçilerin zararı ile sonuçlanıyor. Cumhurbaşkalığı kararnameleri ya da başka uygulamalarla bu alanda da büyük sermaye alabildiğine destekleniyor, ancak ülke tarımının büyük kesimini oluşturan üretici köylüler yeterince desteklenmiyor. Tarım politikalarındaki diğer vurdumduymazlıklarla da birleşince bu koşullar nedeniyle çiftçiler üretimden düşüyor. Tarımsal üretimde doğan bu kriz ise diğer enflasyonel nedenlerle birlikte alım gücü düşen emekçilerin mutfağındaki yangını büyütüyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Barosu Başkanı Yücel: Deniz Poyraz davası daha bitmedi, taleplerimizi tekrarlayacağız

SONRAKİ HABER

Merkez Bankası faizi sabit bıraktı, dolar yükselişini sürdürdü: 17,75 TL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...