21 Temmuz 2022 11:11

Evrensel ve Yeni Yaşam dışında gazeteler birinci sayfalarında Zaho’nun bombalanmasını görmedi

Irak'ta Zaho ilçesinde sivillere yönelik bombalı saldırıyı Evrensel ve Yeni Yaşam dışında birinci sayfasında yer veren olmadı.

Kolaj: Evrensel

Paylaş

Iraklı yetkililerin Türkiye tarafından Zaho ilçesinde sivillere yönelik bombalı saldırı düzenlediğine yönelik açıklamaları ve tepkileri, basılı gazetelerden ikisi dışında yer veren olmadı. Gazeteler, Erdoğan’ın Suriye’de Kürtleri hedef alan “ABD askeri geri çekilsin” açıklamasını manşetlerine taşıdı. Katliam dünya basınında geniş yer buldu.
 
Türkiye’nin dün Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Zaxo (Zaho) kentine bağlı Perex köyünü top atışlarıyla bombalaması sonucu en az 9 kişi hayatını kaybetti, 22 kişi de yaralandı. Türkiye’nin saldırısı Yeni Yaşam ve Evrensel gazetesi dışında gören basılı yayın olmadı.

YENİ YAŞAM VE EVRENSEL SADECE GÖRDÜ

Yeni Yaşam gazetesi manşetinde “Zaxo’da katliam” olarak görürken, Evrensel gazetesi “TSK’den Zaho’ya top atışı: Ölü ve yaralılar var” başlığıyla ilk sayfada gördü.  

ANA AKIMDA GÜNDEM ERDOĞAN

Diğer gazetelerin ana gündemi ise AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın "ABD askeri Fırat’ın doğusundan çekilsin" açıklaması oldu. Birçok sivilin yaşamını yitirdiği saldırıya yer vermeyen Posta Gazetesi, Manisa’nın kuş cenneti Marmara Gölü’nün kuruması sonrası yaşananları “Cennetten Cinnete” manşetiyle, Cumhuriyet Gazetesi “Liberalizmden kamuculuğa” manşetiyle, Hürriyet ise “Toplu taşımaya maske getirilsin” ve "Uçaktan çok önemli mesajlar" haberlerini öne çıkardı. Karar Gazetesi ise İran, Rusya ve Türkiye’nin görüşmelerini “Kınama var operasyona onay yok” manşetini öne çıkardı.
 
21 Temmuz basılı gazete manşetleri ise şöyle:
 
Sabah Gazetesi: ‘Sabah olmasa bizi yalana boğacaklardı’ ve ‘Fırat’ın doğusundan ABD askeri çekilsin” 
 
Gazete Pencere: ‘Bu kış için endişeliyim’
 
Milliyet: ‘ABD askeri geri çekilsin’
 
Yeni Birlik: ‘ABD Fırat’ın doğusunu terk etmeli’
 
Akşam: ‘Tahran dönüşü ABD’ye mesaj: Fırat’ın doğusunu terk edin’
 
Takvim: ‘ABD’ye 2 mesaj’

REUTERS: ÇOCUKLARIN AYAKKABILARINA YER VERDİ

Reuters'ın "Türkiye’nin Duhok'taki saldırıda sorumluluğunu reddediyor" başlığıyla çıkan haberinde, görsel olarak bombalama sonrası alanda çekilen öldürülen bir kadın ve çocuğun ayakkabılarını kullandı. Irak Hükümeti'nin Türkiye'yi suçladığının altının çizildiği haberde, Türkiye'nin saldırının sorumluluğunu reddettiği ifade edildi. Reuters haberinde ayrıca ABD Dış İşleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ve Irak kabinesinin de açıklamalarına yer verdi. 

BBC: IRAK TÜRKİYE'Yİ SORUMLU TUTTU

BBC haberinde Irak Hükümeti'nin saldırıdan Türkiye'yi sorumlu tuttuğunu başlığa çekerken, saldırının iki ülke arasında diplomatik krize neden olduğunu vurguladı. BBC ayrıca haberinde, Türkiye'nin sorumluluğu üstlenmek yerine saldırıdan PKK'yi sorumlu tuttuğunu, yanı sıra patlamada yaralanan kişilerin ifadelerine de yer verdi. 

VOA: DÖRT BİR YANDA SALDIRI

Voice of America'da (VOA), saldırıda yaralanan bir gencin fotoğrafıyla beraber Türkiye'nin saldırıdaki sorumluluğu reddettiğine vurgularken, haberde saldırıya tanıklık eden bir gencin ifadelerine yer verdi. Saldırıya tanıklık eden ve bölgede yaşayan genç şu ifadeleri kullandı: "Dağlara doğru gidiyoruz, Türkiye saldırıyor, şelaleye doğru gidiyoruz Türkiye saldırıyor, dört bir yanda saldırı vardı.”

NEW YORK TIMES: KÜRTLER ORDA OLDUĞU İÇİN HEDEF ALDI

Türkiye'nin Zaho'yu Kürt bölgesi olduğu için hedef aldığını ve bu saldırının bölgedeki tansiyonu yükselteceğini vurgulayan New York Times (NYT), haberi saldırıda yaşamını yitiren bir sivilin morga götürüldüğü fotoğrafla servis etti. Saldırının en az 4 bombayla gerçekleştirdiğini vurgulayan NYT, Türkiye'nin sürekli olarak sınırı bombaladığını belirtti. NYT haberinde Iraklı yetkililerin kınamalarına da yer verdi. 

FRANCE 24: SUDA CESETLER VARDI

Iraklı yetkililerin açıklama ve kınamalarının üzerinden kurulan Fransız Haber Ajansı France 24 haberinde, patlama sonrası mikrofon tuttuğu yaralıların ifadelerine yer verdi. Patlama sonrasında yaşadığı şoku anlatan başında bandaj olan yaralı bir genç şu ifadeleri kullandı: "Gelişigüzel saldırılar oldu. Suda cesetler vardı. Gençlerimiz, çocuklarımız katledildi. Kime başvuralım?"

ASHARQ AL-AWSAT: IRAK SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Bağdat merkezli Irak ajansı Asharq Al-Awsat, saldırı sonrasında Irak Hükümeti'nin Türkiye'yi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayet ettiğini vurguladı. Ajans ayrıca haberinde Iraklı yetkililerin ifade ve kınamalarına yer verdi.

WASHINGTON POST: BAKANLIKTAN YANIT ALAMADIK

Washington Post haberinde saldırı alanının ve saldırıya uğrayan sivillerin detaylarına, olay sonrasında yüzlerce kişinin Bağdat'taki Türkiye Büyükelçiliği önüne yaptığı protesto eylemine ve Türkiye Savunma Bakanlığı’ndan bilgi almak için ulaşmaya çalıştıklarını ancak yanıt alamadıklarına yer verdi.  

Sivillere karşı gerçekleştirilen saldırı ABC News, BBC, Gulf World, Arab News, Al-Monitor, France 24, Bloomberg, Spectrum News, Associated Press (AP), Al Jazeera, US News gibi büyük ölçekli basın kuruluşlarının yanı sıra onlarca yerel yayın ve internet sitesine yansıdı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

2016 yılında açılacağı vaat edilen Melen Barajı’nda çalışmalar durdu

SONRAKİ HABER

Yangın riski bulunan ormanlara girişler yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...