20 Temmuz 2022 11:30

Cinsel saldırı faili Hasan Bilgili'ye verilen 9 yıl hapis cezasının gerekçesi açıklandı

Cinsel saldırı faili Hasan Bilgili'ye verilen 9 yıl hapis cezasının gerekçesinde sanığın cinsel saldırı eylemini tamamladığına dair yeterli delil bulunmadığı savunuldu. Avukat gerekçeye tepki gösterdi

Fotoğraf: Burcu Yıldırım / Evrensel

Paylaş

Ankara'da Prof. Dr. Hasan Bilgili'ye, veteriner Ç.B.'ye (23) sahibi olduğu hayvan hastanesinde cinsel saldırıda bulunduğu suçlamasıyla verilen 9 yıl hapis cezasının gerekçesi açıklandı. Bilgili'nin, Ç.B’ye yönelik cinsel saldırı eylemini tamamladığına ilişkin yeterli delil bulunmadığı savunuldu. Gerekçede, Hasan Bilgili'nin eyleminin "basit cinsel saldırı" niteliğinde olduğu, alt sınırdan uzaklaşılarak 6 yıl ceza verildiği; ancak kastın yoğunluğu ve sanığın bulunduğu konum nedeniyle cezasının yarı oranında artırılarak 9 yıla çıkarıldığı kaydedildi. 

Ç.B.’nin avukatı Aslı Koçak Arıhan, "Mahkemenin ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçundan hüküm kurması gerekiyordu. Hem bu yönden hem de diğer sanıkların da cezalandırılması için kararı istinaf edeceğiz" dedi.

Ankara'da hayvan hastanesi sahibi Prof. Dr. Hasan Bilgili'nin, 23 yaşındaki veteriner hekim Ç.B.'ye cinsel saldırıda bulunduğu suçlamasıyla yargılandığı davada karar çıktı. Ç.B.’nin Bilgili’nin kendisine zorla içki içirdikten sonra cinsel saldırıda bulunduğunu, ardından yardımcısı sanık Serkan Durmaz’ın kendisine zorla serum takarak uyuttuğunu, klinikte temizlik yaparak delilleri yok ettiğini, zorla götürdükleri jinekolog sanık Hüseyin Şenyurt’un da cinsel saldırının delillerini temizlediğini anlatmıştı. Sanıklar suçlamaları reddetmesine karşın İstanbul Adli Tıp Kurumu Raporu Bilgili'nin DNA'sının genç kadının iç çamaşırında tespit edildiğini ortaya koymuştu.

Ankara 31'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 22 Haziran’daki karar duruşmasında sanık Hasan Bilgili, ‘cinsel saldırı’ suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, kararla birlikte Bilgili’nin tutuklanmasına hükmetti. Sanık Serkan Durmaz ile Hüseyin Şenyurt ise beraat etti.

MAHKEME GEREKÇESİNİ AÇIKLADI

Mahkeme, her 3 sanık yönünden de kurduğu hükmün gerekçesini açıkladı. Kararda olay günü sanık ve mağdurun alkollü olduğu, sanığın mağdurun rızası dışında cinsel saldırı eyleminde bulunduğunun dosya kapsamında sabit olduğu aktarıldı. İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Biyoloji İhtisas Dairesi’nden alınan raporda mağdura ait iç çamaşırında sanığa ait DNA profillerinin tespit edildiği, bunun da mağdurun sanığın kendisine yönelik cinsel saldırıda bulunduğu yönündeki beyanlarını doğruladığı vurgulandı. Kararda, "Her ne kadar sanık Hasan Bilgili aşama savunmalarında üzerine atılı suçlamaları kabul etmemiş ise de; katılanın sanığın iş yerinde çalıştığı, aralarında hizmet ilişkisi bulunduğu ve önceye dayalı iftira atmayı gerektirir bir husumeti olmadığı açıktır" denildi.

BASİT CİNSEL SALDIRI DEĞERLENDİRMESİ

Kararda, mağdurun sanığın kendisine yönelik cinsel saldırı eylemini sonuçlandırdığı yönünde beyanları bulunduğu; ancak adli tıp kurumu raporlarını bunu yüzde 100 doğrulamadığına dikkat çekildi. Sanığın eyleminin elde edilen deliller ışığında sarkıntılık düzeyini aştığına da vurgu yapılarak, "Tüm bu nedenlerle sanık Hasan Bilgili’nin kendisine ait iş yerinde veteriner olarak çalışan mağdura yönelik hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak cinsel saldırıda bulunduğuna kanaat getirilmiştir" denildi.

Sanığın tecavüz kastı olsa bile nitelikli sayılması için eylemin tamamlanmış olması gerektiği savunulan gerekçede, filin sonuca ulaşmadığı durumlarda saldırının "nitelikli cinsel saldırı" olarak değerlendirilmediği, somut olayda da sanığın eyleminin basit cinsel saldırı niteliğinde olduğu, alt sınırdan uzaklaşılarak 6 yıl ceza verildiği; ancak kastın yoğunluğu ve sanığın bulunduğu konum nedeniyle cezasının TCK’nin 102/3-b maddesi gereğince yarı oranında artırılarak 9 yıla çıkarıldığı bildirildi. 

AVUKAT ARIHAN: KARARI İSTİNAF EDECEĞİZ

Ç.B.’nin avukatı Aslı Koçak Arıhan, verilen kararın vicdanları yaraladığını belirterek, "Olaydan hemen sonra alınan raporlar cinsel saldırının tamamlandığını kanıtlanmıştır. Olayın oluş şekli, sanığın iş yerine o saatte gelmesi, müvekkile zorla içki içirmesi, sabah saatlerinde de jinekoloğa götürmesi göz önüne bulundurulduğunda eylemin tamamlanmamış olmasını düşünmek hayatın olağan akışına terstir. Tanık ifadeleri de aşamalarda bunu kanıtlamıştır. Bu yüzden mahkemenin ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçundan hüküm kurması gerekiyordu. Hem bu yönden hem de diğer sanıkların da cezalandırılması için kararı istinaf edeceğiz. Davanın sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sri Lanka devlet başkanı seçimi: Protestolara rağmen meclis Ranil Wickremesinghe’yi seçti

SONRAKİ HABER

KPSS-2022/1 yerleştirme sonuçları açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...