Ali Büyükyiğit Adana'da anıt mezarı başında anıldı

Hayatını kaybeden eski Evrensel gazetesi emekçisi ve Emek Partisi Adana İl Yöneticisi Ali Büyükyiğit, adının verildiği kütüphanenin açılışında ve anıt mezarı başında anıldı.

17 Temmuz 2022 17:00
Son Güncellenme Tarihi: 17 Temmuz 2022 21:50
Paylaş

Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Emek Partisi (EMEP) Adana İl Yöneticisi Ali Büyükyiğit, ölüm yıl dönümünde anısına kurulan kütüphanenin açılışı, anıt mezarı başında anma ve sonrasında Meydan Cemevi’nde verilen yemek ile anıldı. Anmada Ali Büyükyiğit’in fedakar ve çalışkan kişiliğine vurgu yapıldı. Evrensel’de Büyükyiğit’le birlikte çalışan Gazeteci Barış Avşar, Büyükyiğit’i gazetenin her gün çıkması için 24 saatini gazeteye veren maraton koşucusuna benzetti.

Ali Büyükyiğit’in kendi kitapları ile başlayan kütüphane, Emek Partisi’nin çağrısı ile Büyükyiğit’in arkadaşları ve yoldaşlarının getirdiği kitaplarla kuruldu. Emek Partisi binasında bulunan Ali Büyükyiğit Kütüphanesi’nin açılışına Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, ESP Adana İl Örgütü ve Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği temsilcileri ile Evrensel Gazetesi eski emekçilerinden Duvar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Barış Avşar katıldı.

“ADINI MÜCADELE İÇERİSİNDE YAŞATACAĞIZ”

Kütüphanenin açılışında konuşan Emek Partisi Adana İl Başkanı Sevil Aracı, tüm mütevazi kişiliği ve yardımseverliği ve pratik zekası ile Büyükyiğit’in tüm zorlukların altından kalkabilen bir kişiliğe sahip olduğunu ifade etti. Bıraktığı değerlerin tüm partililerin rehber edinmesi gereken değerler olduğunu dile getiren Aracı, “Onu çok seviyoruz ve özlüyoruz. Bizim için acı bir kayıp oldu. Onu hiç unutmayacağız. Adını mücadele içerisinde hep birlikte yaşatacağız” dedi.

“SON NEFESİNE KADAR İŞÇİ SINIFININ MÜCADELESİNE İNANDI”

Büyükyiğit’in kızı Onur Kartal, “Böyle bir babaya sahip olduğum için hep gurur duydum. Siz yoldaşlara da ince bir düşünce ile böyle bir kütüphanenin açılmasına katkıda bulunduğunuz için teşekkür ediyorum. Onu sevgi ve saygıyla anıyorum” dedi.

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, Ali Büyükyiğit’i devrimci kimliği, hayattaki duruşu ve işçi sınıfı ve sosyalizme inancı ile tanıdığını ifade etti. Devrimciliğin işçi sınıfı ile aynı duyguları taşımayı gerektirdiğini dile getiren Kaya, “Ali abi de nefesini verdiği son ana kadar işçi sınıfı mücadelesine inandı. Bu yüzden onu saygı ile anıyorum” diye konuştu.  

“DENİZLERDEN SONRA GELEN MARATON KOŞUCULARINDANDI”

Evrensel Gazetesi eski çalışanları adına açılışta bulunan Duvar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Barış Avşar, gazetenin tüm eski çalışanları adına geldiğini belirterek selamlarını iletti. Can Yücel’in Deniz Gezmiş için yazdığı "Mare Nostrum" şiirinden “En uzun koşuysa elbet Türkiye'de de Devrim, O, onun en güzel yüz metresini koştu” mısralarına dikkat çeken Avşar, “O yüz metreden sonra maratoncular devreye girdiler. O maratoncular içinde benim aklıma gelen ilk isimlerden Ali Büyükyiğit var. Gazetede biz haberleri yazıyoruz ama ondan sonra gazetenin matbaaya gitme ve oradan dağıtım için havaalanına gitme süreci var. Ali abinin 24 saate yayılan, bizim 'Abi hangi ara uyuyorsun?' diye sorduğumuz bir çalışma temposu vardı. İlk kuruluşta idari müdürmüş ama bunun gazetenin devamı için hayatın genelini idare eden bir anlamı vardı.” dedi.

Ali Büyükyiğit Adana’ya döndüğü zaman “Hayatımızın içinden biri uzağa gidiyor, zor olacak” hissine kapıldıklarını dile getiren Avşar, “Unutmadığımız sürece yanımızda olacak. Devrimciliğinin yanı sıra Türkiye’de sadece Evrensel için değil genel gazetecilik mesaisi için önemli bir iz bırakmıştır” diye konuştu.

“DUR DURAK BİLMEZ, İŞLERE TÜM GÖVDESİYLE SARILIRDI”

Yapımı geçtiğimiz günlerde tamamlanan anıt mezar önünde yapılan anmada konuşan Emek Partisi GYK Üyesi Halil İmrek, Ali Büyükyiğit’in çocuk denilecek yaşlarda Deniz Gezmişlerin bıraktığı bayrağı devraldığını belirterek “Daha sonra onu ilerleterek işçi sınıfının devrimci partisinde ve işçi sınıfının gazetesinde mücadeleyi sürdürdü” dedi.

Aynı mezarlıkta yatan Hasan Asker Özmen ile Ali Büyükyiğit’in mücadelede yitirdiği Oktay Çiğdemal, Faysal Kelleci, Cafer Dağdoğan’ı da anan İmrek, “Ali abi fedakardı, dur durak bilmezdi, işlere tüm gövdesiyle sarılırdı, umutsuzluğa düşmezdi, mücadele içinde pratik çözümler üretirdi” dedi.

Ali Büyükyiğit’in darbeler ve cezaevleri ile geçen yaşamında yaşadığı zorluklara karşı işçi sınıfının iktidarı ve sosyalizme dair umutsuzluğa kapılmadığını dile getiren İmrek, Sri Lanka’da halkın başbakanı gönderdiğini hatırlatarak “Ali abi burada olsaydı işsizliğe, yoksulluğa, zamlara, AKP’nin baskıcı iktidarına karşı en gencimiz olarak mücadeleye atılırdı. Emek, demokrasi güçlerini birleştirmek için çabalardı” dedi.

Açılan kütüphaneye de değinen İmrek, “Kitaplar insan bilincinin kollektif bir ürünü. Karmaşık olan dünyayı anlamamız bakımından kitap çok önemli” dedi. (Adana/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

CHP Milletvekili Tekin Bingöl: Ormanlar yanıyor bakanlık sadece plan yapıyor

SONRAKİ HABER

Sistematik şiddet, önlemsizlik ve sonrasında gelen cinayet: ‘Ben ölünce gelirsiniz savcı bey’ demişti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...