15 Temmuz 2022 17:50

Türkçe Vikipedi’de madde sayısı 500 bine ulaştı

Farklı dillerdeki 300 Vikipedi içinde madde sayısı açısından 28. sırada yer alan Türkçe Vikipedi’de madde sayısı 500 bine ulaştı.

Görsel:Vikipolimer/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Paylaş

Türkçe Vikipedi’de madde sayısı 500 bine ulaştı, farklı dillerdeki 300 Vikipedi içinde madde sayısı açısından Türkçe Vikipedi 28. sırada yer alıyor.

Türkçe konuşan internet kullanıcıların gönüllü katkıları ile 5 Aralık 2002’den beri geliştirilip zenginleştiriliyor; en çok coğrafya ve  biyografi maddeleri üretiliyor. Türkçe dil sürümünün madde sayısı 2012’de 200bin, 2021’de 400 bine ulaşmıştı.

Vikipedi, günümüzde dünyanın en büyük ve en çok okunan referans çalışması haline gelmiş çokdilli bir site. İlk olarak 15 Ocak 2001’de İngilizce dil sürümü yayına başladı. O günden beri dünyada pek çok gönüllü topluluk, kendi anadilinde Vikipedi üretti. 500bin, önemli bir kilometre taşı kabul ediliyor. 2022 yılında 5 Şubat ayında Macarca Vikipedi, Mart ayında Çekçe Vikipedi 500bin madde sınırını geçti. 9 Temmuz’da 500bin maddeye ulaşan Türkçe Vikipedi’nin gönüllü yazar topluluğu, başarısını 500 bininci madde için hazırlanan özel bir Vikipedi logosu ile duyurdu.

Türkçe Vikipedi, kendi gelişim sürecinde önemli bir aşama kaydetmiş olsa da  dünyanın en büyük dil sürümü olan İngilizce Vikipedi ile kıyaslandığında, üretilen madde sayısı açısından halen çok geride. İngilizce Vikipedi’de 6 milyon beş yüz binden fazla madde var. Tüm bu maddeler, dünyanın her yerindeki İngilizce konuşan 40bin kadar aktif kullanıcının katkısı ile geliştirildi. Türkçe Vikipedi’de ise içerik üreten aktif kullanıcı sayısı sadece 894 kişi.  

Türkçe Vikipedi gönüllülerinin oluşturduğu Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye üyeleri, amaçlarının Türkçe dil sürümüne katkı veren kullanıcı sayısını ve çeşitliliğini artırmak olduğunu söyledi. Kullanıcı sayısı ve çeşitliliği arttıkça hem Vikipedi maddelerin sayısının hızla artacağını, hem de farklı bakış açılarının ve farklı alanlarda bilgi birikimlerinin Vikipedi içeriklerine yansıyacağını belirttiler.

ÖNCEKİ HABER

Çeşme'deki yangına ilişkin adliyeye sevk edilen 2 şüpheli serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Van’da sınır ötesi operasyonlara tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...