15 Temmuz 2022 04:27

EMO Başkanı Mahir Ulutaş: Yangının sorumlusu dağıtım şirketleri ve bakanlıktır

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mahir Ulutaş yangının trafodan kaynaklanmış olması halinde sorumluların dağıtım şirketleri ve Tarım ve Orman Bakanlığı olduğunu söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Özlem Songül ABAYOĞLU
İstanbul

Datça’da meydana gelen yangın için Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, yangının sebebinin elektrik trafosu olduğunu söyledi. Geçen yıl Marmaris’te çıkan yangının sebebinin de elektrik trafosu olması akıllara ‘Önlem ve bakım yok mu’ sorusunu getiriyor. Elektrik dağıtım şirketleri özelleştirildikten sonra bakımlarının yapılıp yapılmadığı ve orman yangınları için ne yapılabileceği konusunda Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mahir Ulutaş, Evrensel’e konuştu.

"SORUMLULUĞU OLAN HERKES AÇIKLAMA YAPMALI"

Datça’daki yangının kaynağının elektrik trafosu olduğu bilgisinin net olmadığını söyleyen Ulutaş, “Orman Bakanlığı böyle bir açıklama yaptı ama bizim bölgedeki arkadaşlarımızdan ve oradaki valilik kordinasyon ilişkilerimizden aldığımız bilgiye göre bu konuda teyitli bir bilgi yok” dedi. Ulutaş, orman yangını olduğunda yetkililerin, teyit etmeden yangının sebebinin elektrik hatları ya da trafolar olduğunu duyurabildiğini söyledi. Yangının sebebi elektrik hatları ya da trafolar olsa bile sorumlularının olduğuna değinen Ulutaş, “Sorumluluğu olan herkes açıklama yapmalı. Orada hem bölgedeki dağıtım şirketlerinin hem Tarım ve Orman Bakanlığının hem de bakanlığa bağlı alt birimlerin sorumluluğu var” dedi.

"DAĞITIM ŞİRKETLERİNDEKİ TEKNİK YETERLİLİK AZALDI"

Orman içinden geçen elektrik nakil hatlarının ve trafoların orman için bir risk olduğunun altını çizen Ulutaş, “Herhangi bir atlama sırasında yangın meydana gelmesin diye orman içinde elektrik hattı geçen yerlerde düzenli temizlik yapılması gerekir. Bu temizlik en az yılda bir defa orman yetkilileri tarafından yapılır” diye anlattı. Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirildikten sonra bu temizliği ve bakımı yeterli yapıp yapmadığının sorulması gerektiğini söyleyen Ulutaş, “Kamu bu işe bakarken, yılda bir defa enerji kesilerek bütün sistemlerin kontrolü yapılırdı. Aynı zamanda bölgedeki Orman Bakanlığına bağlı birimler enerji nakil hatları ve trafolara yakın yerlerde riski azaltmak için bant şeklinde kontrollü bir temizlik yaparlardı” dedi. Dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi ve devredilmesinin ardından bakımların yapılmasıyla ilgili şüpheler olduğundan bahseden Ulutaş, “Dağıtım şirketlerindeki teknik yeterlilik büyük oranda azaldı. Deneyimli kadrolar uzaklaştırıldı, emekli edildi” diye konuştu.

"ÖZELLEŞTİRMEDEN ÖNCE DAHA AZ ORMAN YANGINI OLUYORDU"

Orman içinden elektrik nakil hatlarının geçmesinin her zaman risk oluşturduğunu söyleyen Ulutaş, “Bu hatların, hava hatlarından yer altı şebekelerine geçirilmesi daha doğru. Bu da bir yatırım gerektiriyor” dedi. Orman yangınlarını önlemek için bu yatırımın doğru olacağını söyleyen Ulutaş, “Dağıtım şirketleri Orman Bakanlığına kira ödüyor. Bu yer altı şebekelerini ise ormanın içinden geçen kara yollarının altına yapabilir” diye konuştu. Şirketlerin durumunu bakım yapılmadığı için bir kente bir hafta boyunca elektrik verilmediğini hatırlatarak ortaya koyan Ulutaş, “Küresel ısınmanın da orman yangınları üzerindeki etkisini göz ardı etmemek lazım ama bu iş kamudayken daha az orman yangını olurdu. Şu an her yıl, elektrik şebekelerinin sebep olduğu iddia edilen yangınlarla karşı karşıya kalıyoruz” dedi. Yapılması gerekenin yer altı hatları, düzenli temizlik ve bakım olduğunu söyleyen Ulutaş son olarak şöyle dedi: “Özel şirketleri denetlemekle yükümlü TEDAŞ’ın ve Orman Bakanlığının, bakımların ve temizliğin yapılıp yapılmadığını kontrol etmesi lazım”

ÖNCEKİ HABER

Metin İlgün doğum gününde mezarı başında anıldı

SONRAKİ HABER

Evvel Temmuz festivalinde 3. seçenek tartışması: İkili ittifak seçeneğine mahkum değiliz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...