11 Temmuz 2022 03:53

Bayramı çalışarak geçiriyorlar

Geçim sıkıntısı ve ekonomik koşullar bu bayramda işçileri çalışmaya mahkum etti. Birçok fabrika ise bayramda çalışmayı zorunlu kıldı.

Fotoğraf: Benjamin Wedemeyer/Unsplash

Paylaş

Eren ERGİNE
İstanbul

Geçim sıkıntısı, zorunlu mesailer bu bayram da işçi ve emekçilere nefes aldırmadı. Kimi bayramın ilk günü, kimi ise diğer günler çalışmaya başladı. Bayramda dışarı çıkacak parası olmadığını söyleyen Temizlik İşçisi İzzet de “Artık 4 liraya bir ekmek almaya zorlanıyorum, böyle bayram olur mu?​” dedi.

Kamu çalışanları bayramda 9 günlük tatil yaparken özel sektör çalışanlarının ise 13 Temmuz Çarşamba günü işbaşı yapacağı belirtildi. Ancak geçim sıkıntısı ve ekonomik koşullar bu bayramda işçileri çalışmaya mahkum etti. Birçok fabrika ise bayramda çalışmayı zorunlu kıldı. 3 çocuk babası Temizlik İşçisi İzzet de bayramda çalışanlardan. Asgari ücretin açlık sınırının altında olmasının, işçileri bu bayramda mesai yapmaya mecbur bıraktığını söyleyen İzzet, “Arife günü dahil çalıştım, bayramın üçüncü günü tekrar işbaşı yapıyorum, evin ihtiyaçlarını karşılamak için aralıksız çalışmak zorundayım.  Bayramda yaptığım mesai saatiyle, normalde yaptığım mesai ücreti aynı, hiçbir şey değişmiyor. Üç kuruşa mesai yapıyoruz. Bayramda çalışmasam bile dışarıya çıkacak gücüm yok, tatil parası olan için, bizler geçim derdindeyiz.” diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “Türkiye’deki açlık sınırı 3 bin 600 lira ile 4 bin lira arasındadır” sözünü hatırlatan İzzet, “Ülkenin bakanı, bizim halimizi görmüyor mu? Hangi ülkeye bakarak konuşuyor, durumumuz ortada. Artık 4 liraya bir ekmek almaya zorlanıyorum, böyle bayram mı olur mu?​” diye sitem etti.

‘GİTMEYİNCE TUTANAK TUTUYORLAR’

Bayram öncesi günlük 12-13 saat mesai yaptıklarını belirten gıda işçisi bayrama dinlenemeden girdiğini belirterek, “Bayramda da gece vardiyasına geldim, mecburuz. En azından bir haftalık pazar paramız çıkar diye düşünüyorum. Kimse bayramda çalışmak istemez ama evde kalsak da bir şey değişmeyecek, bir yere gidecek gücümüz yok. Nereye gidebiliriz? Kurban kesemedik, ne çocuklara ne kendimize kıyafet alabildik” dedi.

Bu bayramın yaz aylarına gelmesine sevindiğini belirten metal işçisi de “Bu defa tatile gideceğim diye hayaller kurdum ama fabrikada çalışıyorum. Zorundayım, çünkü hem ürettiğimiz ürünlerin siparişleri acilmiş hem de ekonomik imkanım yok. Yıl boyunca çok yoğun şekilde çalışan bir işçi olarak tatile giremediğim için üzülüyorum. Ama çalışıp mesai param ile borçlarımı ödeme hayali ile kendimi avutuyorum. Yani özellikle son yıllarda olduğu gibi borçlarımızı azaltmak için hem tatilimizden hem de çevremiz ile olan ilişkilerimizden vazgeçmiş oluyoruz” diye konuştu.

Bayramda İstanbul turu yapmayı hayal ettiğini ancak geçen yıl olduğu gibi bu bayram da zorla mesaiye çağrıldığını belirten Market Çalışanı Cem, “Bayram öncesi vardiya bitiminde kuaförde ek iş yaparak harçlığımı çıkardım. Bayrama iki farklı işte çalışarak girdim. Bayramda da çalışıyorum, zorunlu mesai diyorlar, gelmeyene tutanak tutup maaşından kesiyorlar. Mecbur gitmek zorunda kalıyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Emekçinin tatili evde oturmak

SONRAKİ HABER

Biden’ın Ortadoğu turu… Sebepleri ve stratejik hesapları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...