Bayram öncesi Diyarbakır Otogarı’nda hareketlilik yok

Görüştüğümüz otobüs firmaları kendi masraflarını çıkaramamaktan yakınırken yurttaş ise yalnız artan bilet fiyatları değil genel hayat pahalılığından dert yanıyor.

08 Temmuz 2022 04:33
Son Güncellenme Tarihi: 08 Temmuz 2022 12:29
Paylaş

Dilan TEMİZ
Berat MATYAR
Diyarbakır

Ulaşıma gelen zamlar bayram öncesi memleketine gitmek isteyen yurttaşı zorluyor. Otobüs firmaları kendi masraflarını çıkaramamaktan yakınırken yurttaş ise yalnız artan bilet fiyatları değil genel hayat pahalılığından dert yandı.

HER ŞEY ÇOK PAHALI

Hastalanan yeğeni için Ankara’ya giden Songül Akin ise, “Ben şu anda Ankara’ya gidiyorum. Biletimi 500 liraya aldım, çok pahalı tabii ki. Eskiye nazaran yüzde 100 değil de yüzde 500 artmış. Hepimizi yaktı bu zamlar. Nereye gidecek sonumuz bilmiyorum. Dönüşte de bir o kadar vereceğim. Nereye kadar sürecek bilmiyorum ama birilerinin bir şey yapması lazım bence. Herkes ya ayaklanacak ya da baştakiler bir şeyler yapacak. Çünkü alan var, alamayan var. Herkesin bütçesi buna yetmiyor, herkesin alım gücü yok. Çoğu insan hasta olmasına rağmen tedavi için şehir dışına çıkamıyor. Sadece tatil için, gezmek için değil büyük ihtiyaçlar için bile insanlar artık bunu bile yapamıyor. Sadece yol parası değil her şey çok pahalı” dedi.

ÇOK SIKINTILI BİR DURUM

Muş’tan Diyarbakır’a ameliyat için geldiğini söyleyen Beden Eğitimi Öğretmenliği Öğrencisi Kerem Uyanık ise, “Ben Muşluyum, beden eğitimi öğretmenliği okuyorum. Buraya burun ameliyatı olmak için geldim. Sabah geldim şimdi gideceğim. 800 lira param gitti, bunun 500 lirası yol. Zamlarla ilgili artık bir şey düşünmüyoruz. Zamlar artık alışılagelmiş bir durum haline geldi. Türkiye’nin genelinde bir umursamazlık var. Kimsenin umurunda değil artık bu çünkü herkes alışmış. Bunun öğrencisi, öğretmeni yok, herkes alışmış. Genel olarak insanın günlük 200 lira parası gitmesi çok önemli. Bir öğrencinin aylık 6 bin lira parası gidiyorsa bu çok sıkıntılı bir durum” dedi.

AİLEDEN BİR KİŞİ YOLA ÇIKABİLDİ

Kalabalık bir ailenin önünde duruyoruz ancak yalnız bir kişinin yolcu olduğunu öğreniyoruz. Neden yalnız bir kişinin gittiğini sorduğumuzda ise yolcu Esma Geneş şunları söylüyor: “Nasıl gidelim aile ile bir emekli memuruz, hepimiz gidebilir miyiz? Veremiyoruz. Bayram ziyareti ama tek başıma gideceğim. Allah sonumuzu hayır etsin sonumuz iyi değil. Böyle giderse çözüm yok. 150 TL’ye aldığım bilet şu anda iki ay önceden almama rağmen 400 TL. Diyarbakır’dan Ankara’ya gidiyorum. Her şey pahalı olmuş bir şey alınmıyor ne bilet alınıyor ne bir yere gidebiliyoruz.”

İzmir’den gelen yolcu İslam Erik, gelen zamlarla ilgili şöyle konuşuyor: “Zamların sebebi belli ya baştaki değişmedikçe bu zamlar bitmez. Millet de buna mahkum yani, 2023’de umarım her şey değişir de. Şimdi başa kim gelir diye düşünürsek akılda bir sürü soru işareti var. Bence bu iktidarın değişmesi gerekiyor kesinlikle. Milletin elini vicdanına koyup öyle sandığa gitmesi gerekiyor.”

KIZIMI OTOBÜSLE GÖNDERECEĞİM BEN TRENLE GİDECEĞİM

Otogarda tespih satarak geçinmeye çalışan Davut Aydın, biletlerin pahalılığından dert yanıyor. Aydın ”Yolcular mağdur oldu para olmadığı için. Evvelden bayrama 20 gün kala millet gidip geliyordu. Şu anda ben ve kızım İstanbul’a gideceğiz ama ben yol parasını ödeyemiyorum. 1300 TL ödeyemiyorum. Kızımı göndereceğim ben burada kalacağım, trenle gideceğim. Şartlarımız bu yani bir maaş olmadıktan sonra ne yapacaksın. Elimde gördüğün tespihlerle, ben bunlarla ekmek kazanıyorum. Bunun sonu uçurum. Türkiye 1000 sene geriye gitti. Zengine verdiler fakiri mağdur ettiler, ezmeye çalıştılar.”

KONTAK KAPATMA VEYA FİRMA KAPATMA YOLUNA GİDEBİLİRİZ

Bir otobüs firma yetkilisi Hamza Çobanoğlu, vatandaşlar kadar firma yetkililerinin de gelen zamlardan rahatsız olduğunu belirtirken artan mazot fiyatlarına ve yol ve köprü ücretlerine dikkat çekti.  Çobanoğlu, “Biz otogarda bir işletmeci olarak biz de fiyatlardan rahatsızız. Fiyatların böyle olacağını ummuyorduk ama arabalarımız da gidip geliyor ve artan mazot fiyatlarından dolayı mecburen biz de bilet fiyatlarını yükseltmek durumundayız. Şu anda bile bizim verdiğimiz fiyat daha da az geliyor. Çünkü 1 litre mazot 30 liraya dayandı. Düşününki buradan bir araba İstanbul’a gidiş geliş 1000 litre mazot yakıyor. Daha şoför ücreti, sigortası, yolda giriş çıkışlar, HGS ve otoban masrafları da var. Bunun hesabını da yaparsak bayram dönüşleri giden araba dolu gidiyor gelen araba zaten boş geliyor. Çünkü bayramdan önce gurbetten geliyorlar, bayramdan sonra gurbete gidiyorlar. Bizim arabalarımız karşılıklı dolu olarak gidip gelmiyor. Mazot fiyatı bugün Türkiye’de düşerse biz de hemen fiyatları geri çekeriz. Bizim masraflarımız çıkmıyor. Şu anda bayram öncesi otogarda batıya giden yolcu bulamıyoruz. Ama batıdan doğuya gelen yolcu çok oluyor. Düşünün ki buradan bir arabayı en fazla 10 tane yolcuyla İstanbul’a gönderiyoruz. Giden araba boş gidiyor yani. Bu konuda biz de şikayetçiyiz. Kendimizi bir yolcunun yerine koyuyoruz ve bu bize de ağır geliyor. Yolcu için de üzülüyoruz ama yapacak bir şey yok, bizi de kurtarmıyor. Hemen hemen bütün firmalar kan kaybediyor. Firmalar olarak kontak kapatma veya firma kapatma yoluna gidebiliriz. Hesabı kitabı yapanlar bu durumu bizden daha iyi biliyor, kurtarmıyor” dedi.

ESKİDEN YER KALMAZKEN ŞİMDİ ARACI DOLDURAMIYORUZ

Bayram öncesi eski yoğunluğun olmadığını vurgulayan Çobanoğlu, “Eskiden mesela bir arabamız dolardı, peronda en az 10 kişi gelip ‘Ağabey yer var mı?’ diye sorardı. Şimdi ise arabalarımızı zar zor dolduruyoruz. Düşünün bir aile bugün Diyarbakır-İstanbul 600 liradan 4 kişi gidiyor 2 bin 400 yapıyor. Adam en az yolda 300 lira yer, 2 bin 700 yapar. Zaten adamın memleketine gidip gelmesiyle bir aylık maaşı gidiyor, gezmesi, yemesi hariç. İnsanlara da zor geliyor, onları da anlıyoruz ama bizim de yapacak bir şeyimiz yok biz de mağduruz. Daha da fiyatları yükseltmek istiyoruz ama bakıyoruz ki insanlar da gidip gelemez artık. Biz de yetkililerden bu mazotun, HGS’nin, yol ücretinin düşülmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Tutuklanan 16 gazeteciden 12’si sevk edildi

SONRAKİ HABER

Gaziantepspor işçileri: Bu bayramı haklarımızı alarak evimizde geçirmek istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...