06 Temmuz 2022 04:26

Renault’da 200’ü aşkın işçi işten çıkarıldı

İşçilerin büyük bölümünün “anlaşmalı” şekilde çıkarıldığını ifade eden Renault işçileri, “Kadroyu yenileyecekler, az ücretle çok iş yaptırmak istiyorlar” diyor.

Ekran görüntüsü/ Renault Group tanıtım videosundan alınmıştır

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Revizyon nedeniyle üretime 24 gün ara veren Oyak Renault fabrikasında, fabrikanın üretime ara verdiği 25 Haziran’dan bu yana 200’ün üzerinde işçi işten çıkarıldı. Emekliliği gelen, rapor alan az sayıda işçinin yanı sıra, işçilerin büyük bölümünün “anlaşmalı” şekilde çıkarıldığını ifade eden Renault işçileri, “Kadroyu yenileyecekler, az ücretle çok iş yaptırmak istiyorlar” dedi.

İşlerin son dönemde düşmesine rağmen fabrikadan saatte 55 araç çıktığını ifade eden bir Renault işçisi, “Bu yıl sürekli duruş oldu fabrikada. Üretim düşünce gündeme ilk gelen işten çıkarma oldu. Yaşanan süreç de bunun örneği. Anlaşmalı çıkışlar var fabrikada, bunun yanında sözleşmeli işçileri de çıkardılar. Bu durumun devam edeceği söyleniyor ama net bir şey diyemiyorum, çünkü fabrika revizyonda. İzin dönüşü her şeyi daha net anlarız” dedi.

Fabrikada işlerin her dönem ağır olduğunu söyleyen bir başka işçi de “İnsanlar da sabrediyor ama nereye kadar sabredecek? Çalışanların yüzde 80’i bel veya boyun fıtığı olmuş durumda. Benim borcum var, borcumu bitirince ben de çıkarım işten. 10 senedir çalışıyorum, bir bu kadar daha çalışamam burada, çünkü imalatta baskı var. İşini yapıyorsun bir de başındaki ustabaşı, amirle uğraşıyorsun. Çekilecek dert değil, hep stres içinde çalışıyoruz. Çalışma koşulları ağır, buna ekonomik kriz de eklenince iyice bunalmış durumdayız. Bu şekilde ne kadar gider yaşayıp göreceğiz” ifadelerini kullandı.

"KADROYU YENİLEYECEKLER"

Tek tek insanların çağırılıp “Haklarını verelim çık” dendiğini söyleyen başka bir işçi de şunları söyledi: “Kadroyu gençleştirmek istiyorlar. Az maaşla çok iş yaptırmak istiyorlar, sistem bu. Emekli olanlar veya emekliliğine az kalan insanlar anlaşmalı olarak işten çıkarılmak isteniyor. Bu anlaşmalı çıkışlarda 2 brüt maaş artı tazminat teklif ediliyor. İşten çıkarılanların sayısını net bilmiyorum ama nokta atışı yapıyorlar. Raporlu adam istemiyorum, ‘Raporlu olanları eriteceğiz’ diyorlar. İzin dönüşü her şey daha net olacak. Kârları her dönem artıyor Renault’nun ama temizlik yapacaklar. Rapor çok alan, bu işi yapamam diyenleri göndermek istiyorlar. Çünkü bu zamana kadar çıkarılan işçiler arasında bunlar var. İzinde olduğumuz için kimsenin pek bir bilgisi yok. Sendikadan da bu konu hakkında ses çıkmıyor.”

Vergi kesintilerini de eleştiren işçi, “Yüzde 37 vergi veriyorum, maaş diye bir şey kalmıyor. Kuyumcu dükkanı bile bu kadar vergi vermiyor, bu nasıl adalet? Sürekli stres içerisindeyiz. Bıktık artık insanlıktan çıktık. Herkes sakatlandı bu fabrikada. Tempo yüksek, bir de buna stres eklenince çekilmez oluyor yaşam. Aidatlarımız nereye gidiyor bilmiyoruz. Böyle bir durumda sendikanın sesi çıkmıyor. Sendika bacasız fabrika resmen” diye konuştu.

TÜRK METAL PATRONUN MÜDÜRÜ GİBİ KONUŞTU

Konuyla ilgili yerel basına açıklamalarda bulunan Türk Metal Emek Şube Başkanı Nizamettin Bilik ise “İşten çıkarılma gibi bir durum yok. Toplam 203 kişi, ama işten çıkarma diye bir şey yok. Fabrika isteğe bağlı çıkışları açtı yaklaşık 1.5 ay önce. Burada 168 kişi biz kendi isteğimizle işten ayrılıyoruz dediler. Sonra fabrikamızda 43 tane emekli vardı. Bir de 12 çalışan sağlık raporundan dolayı işten ayrıldı. Sebepleri bunlardır. Ama fabrika çağırıp çalışanlara ‘Ben seninle çalışmak istemiyorum’ gibi söylemlerde asla bulunmadı. Bu fabrika ne şartlar olursa olsun hep çalışanının yanında oldu” ifadelerini kullandı.

İSO 500’DE 9. SIRADA

Oyak Renault İstanbul Sanayi Odasının (İSO) 2021’i kapsayan Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 9. sırada bulunuyor. İSO 500 verilerine göre Renault’nun 2021’de üretimden net satışı 34 milyar 413 milyon 732 bin lira.

ÖNCEKİ HABER

Sendika yasak, sömürü serbest!

SONRAKİ HABER

O masada işçiler olmadıkça bizimle dalga geçmeye devam edecekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...