04 Temmuz 2022 15:41

Mahkeme Gördes'teki sülfürik asit tesisinin ÇED raporunu iptal etti

İzmir'e su sağlayan Gördes barajının havzasında bulunan Zorlu Holding’e ait Meta Nikel Maden İşletmesi sülfürik asit tesisine verilen “ÇED olumlu” kararı iptal edildi.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Reklam

Özer AKDEMİR
İzmir

İzmir'e su sağlayan Gördes barajı ve ileride su sağlayacak olan Çağlayan, Başlamış ve Düvertepe barajlarının su toplama havzasında bulunan Zorlu Holding’e ait Meta Nikel Maden İşletmesi sülfürik asit tesisine verilen “ÇED olumlu” kararı iptal edildi.

Manisa’nın Gördes ilçesi yakınlarında yapılmak istenen yılda 1 milyon ton üretim kapasiteli sülfürik asit tesisine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen “ÇED olumlu” raporuna karşı birçok dava açılmıştı. İzmir’in içme suyundan sorumlu olan Büyükşehir Belediyesi birimi İzmir Su ve Kanalizasyon İşletmesinin (İZSU) yanı sıra yurttaşlar, bölgedeki çevre örgütleri ve meslek odaları tarafından da iptal davaları açılmıştı.

BARAJLAR HAVZASINDA ASİT TESİSİ

İzmir’e su sağlayan ve sağlaması planlanan barajlar havzasında işletilmek istenen sülfürik asit tesisi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 5 Kasım’da “ÇED olumlu” kararı verilmişti. Manisa 1. İdare mahkemesi, Türkiye’nin en büyük sülfürik asit fabrikası olacak tesisin, çok geniş bir alanda canlı yaşamı etkileyeceği, yerüstü ve yeraltı sularını kirleteceği, bölgedeki tarım ve hayvancılığı olumsuz etkileyeceği gibi gerekçelerle “ÇED olumlu” raporunun iptaline karar verdi. Mahkeme, bu iptal kararı ile birlikte ÇED raporuna yurttaşlar ve farklı kurumlar tarafından açılan diğer davalar için aynı yönde bir incelemeye gerek görmediğini açıkladı.

İŞLETME ÇEVRE FELAKETLERİYLE GÜNDEMDE

Yörede 2014 yılından beri faaliyet gösteren nikel madeni, hem kullanılan sülfürik asidin madene taşınması sürecinde yaşanan tanker kazaları, hem de asit tesisinin yol açtığı kirlilik ve asit sızıntıları ile sıkça gündeme geliyor.

Reklam