01 Temmuz 2022 18:35
Son Güncellenme Tarihi: 01 Temmuz 2022 22:44

İşçilerden asgari ücret tepkisi: Bizimle alay ediyorlar, bu ücretle nasıl geçinelim!

Asgari ücrete yapılan ara zammı işçiler Evrensel'e değerlendirdi. İşçilerin ilk değerlendirmesi kendileriyle "alay edildiği" yönünde oldu, işçiler "Bu ücretle kim geçinebilir?" diye sordu.

Fotoğraf: TCCB/ Murat Çetinmühürdar | AA

Paylaş

Yeni asgari ücret işçiyi değil, patronu sevindirdi. Pek çok ilden farklı işkollarında çalışan işçilerden asgari ücrete yapılan artışa dair değerlendirmelerini aldık. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması sonrası yeni asgari ücret zammı fabrikalarda adeta alay konusu oldu. İşçiler "Tek bir kişinin yaşam maliyetine bile yetmeyen asgari ücret sadece hükümete patronlara ve onun işbirlikçi sendikasına yaradı" diyor.

SİNCAN OSB İŞÇİLERİ: MİLLETVEKİLİNE YÜZDE 40, BİZE YÜZDE 30

Sincan OSB’deki metal fabrikalarında konuştuğumuz bazı işçiler, yılbaşında yapılan zammı fena bulmadıklarını ama bu zammın dalga geçer gibi verildiğini söylerken, yüzde 30 ara zamla “Bu para çok oldu birazını alsınlar”, “Valla yine paranın gözüne vurduk” diyerek alay ettiler. Bir başka işçi ise bu ekonomik şartlarda 6 bin liranın altında olmaması gerektiğini belirtti. Ücretlere zam gelmeden bir sürü şeye zam geldiğine dikkat çeken bir başka işçi de “Milletvekiline yüzde 40 zam geliyorken bize niye yüzde 30 geliyor? Milletvekilinin bizden daha mı çok ihtiyacı var paraya?​” diyerek tepkisini dile getirdi. Asgari ücrete gelen zammın kendi fabrikalarında oransal değil, rakamsal yapılacağına dikkat çeken bir başka işçi de "Yani herkes 1250 lira zam alacak. Sonunda hepimiz asgari ücretle çalışır hale geleceğiz. İstedikleri de bu zaten. TL değer kaybediyor. Aradaki fark azalsa da alım gücümüz sürekli düşüyor” dedi.

"PARAMI ALMIŞLAR GİBİ ÖFKELENDİM"

Sincan’dan bir kadın işçi ise "Asgari ücret zammı o kadar uzun süredir gündemde ki şu kadar olur bu kadar olur diye çok konuştuk. Hatta son günlerde açıklanan enflasyon verilerine göre kendi kafamızda kesin gözüyle baktığımız rakamlar bile vardı. 5 bin 900 lira ile 6 bin 200 lira arasında değişen tahminlerimizi bile beğenmezken, 5 bin 500 lira olarak açıklandı. Şubat ayından beri bunu bekliyorduk, aslında beklenti de değildi. Her şeye gelen zamlarla birlikte bir zorunluluktu bizim için. Haliyle tahmin ettiğimiz yetmez ama bu kadar olur heralde dediğimizden de az olunca çok üzüldüm. Hatta elimden param alınmış gibi öfkelendim” diye konuştu.

ANTEPLİ İŞÇİLER: CEBİMİZDEN KAT KAT FAZLASI ÇIKTI

Antep'te bulunan Asil Group, Özkaplan Halı'da ve halı dokuma sektöründe çalışan genç bir işçinin değerlendirmeleri ise şöyle:

Özkaplan Halı İşçisi: "A'dan Z'ye her şey aldı başını gitti. Yapılan bu zam mı çözecek alım gücünü? Diğer yandan patronlar işçi çıkarmaya devam ediyor. Olan yine garibana, işçilere oluyor. Birinci ayda yaptıkları zammı almadan cebimizden kat kat fazlası çıktı, şimdi yine zamlara devam, durmak yok yola devam misali."

Asil Group İşçisi: "Yüzde 30 oranda zam yapıldı, açıkçası çok beklenen bir rakam değil. Anlık tepkilere bakılırsa herkes 'bundan sonraki zamlara bakın artık' diyor. Ortak korkumuz enflasyon rakamları oldu, inşallah ekonomik olarak bir zam dalgası daha gelmez diye ümit ediyoruz. İkinci bir husus ise şu anda piyasa biraz durgun, işçiler işini kaybetme korkusu ile yüzde 30'luk zamma itiraz etmeyecek gibi duruyor."

"ASGARİ ÜCRET SADECE HÜKÜMETE PATRONLARA VE ONUN İŞBİRLİKÇİ SENDİKASINA YARADI"

Genç bir işçi: "Bugün bütün işçiler, hükümet, patronlar ve Türk-İş'in işbirliği sayesinde asgari yaşam maliyetlerinin bile altında bir ücrete maruz bırakıldılar. Asgari ücrete yüzde otuz zam yapıp biz işçilere sus payı veriyorlar. Ağır yaşam koşullarına mahkum edilen işçiler artık bu tür ayak oyunlarını yemiyor desem yeridir. Çünkü çalıştığım fabrikada zam meselesini tartışırken bile artık işçiler en geç bir ay sonra verdikleri zammı kat kat geri alacaklarını biliyorlar. Tek bir kişinin yaşam maliyetine bile yetmeyen asgari ücret sadece hükümete patronlara ve onun işbirlikçi sendikasına yaradı."

GEBZELİ İŞÇİLER: MUTABIK DEĞİLİZ 

Gebze'den işçilerin değerlendirmeleri şöyle oldu:

Petrol-İş’in örgütlü olduğu Tekno Kauçuk’ta çalışan bir işçi: "Asgari ücretli de biz de hâlâ açlık sınırının altında ücret alıyoruz. Yeni zammın kimseyi memnun etmediği çok açık, çünkü daha açıklanmadan 1 saat önce sigara zammını duyduk. Asgari ücret zammı ne zaman gündemde olsa hemen arkasından temel gıda da, ulaşım da, doğalgaz, elektrik ve su da zamlanıyor. Artık zamlar durdurulsun. Meclistekiler kendi maaş zamları için oylama yaparken, biz işçilere zam yapılırken neden bize sorulmuyor” 

Bir petrokimya işçisi: “Ailesiyle yaşayan bekar işçiler az da olsa memnun ama bizim gibi kadın çalışanlar, tek başına ayakları üstünde durmaya çalışanlar hiç memnun değil. Biz mutabık değiliz” 

Yemekhane işçisi bir kadın: "Eşim 5 bin alıyordu şimdi o da asgari ücrete eşitlendi. Bu yapılan zam açlık sınırı bile değil. Şimdi ekmekten ulaşıma her şeye zam gelecek. Bu zamlar gelmesin diye asgari ücret zammı bile istenmeyecek bir hal oluyor. Benim iki çocuğum var. Biri lisede diğeri üniversitede. Bu yapılan zam hiçbir şeye yetmeyecek. Ben yıllardır tatile gitmiyorum. En son babamın cenazesi için memlekete gitmiştik. O da belediye araba verdiği için. Geçen gün üniversite okuyan kızım ile ona iş bakmaya gittik. 50 lira yol parası ikimize yetmedi. Dönerken yürümek zorunda kaldık. Milletvekilleri bu kadar zam alırken düşünüyorum hiç onların çocuğu yol parasını düşünmüş müdür ya da yol parası yetmedi diye yürümüş müdür?​”

Petrol-İş üyesi Novares işçisi: "Yapılan zam halkın alım gücünü karşılayamadı. Beklentilerin çok altında oldu. Kendi açıkladıkları enflasyonun bile altında kaldı. İşçiyi sömürmeye, köleliğe mahkum bıraktılar yine" 

Bir başka Novares işçisi: "Bravo, muazzam bir zam oldu. Türk-İş Genel başkanı derhal istifa etmeli. Biz mutabık değiliz."

Petro kimya işçisi bir kadın: "Ben asgari ücret ile çalışıyorum. İş yeri asgari ücret zammı açıklanmadan önce herkese yüzde 25 zam yaptı. Asgari ücrete gelen zam bize yapılan zammın üstünde kaldı. Yeniden zam yapacak mısınız diye sorduğumuzda ise muhalefet etmeyin, diyerek geçiştirdiler. Ben tek başıma yaşıyorum. Buna rağmen hiçbir şekilde geçinemiyorum. Eskiden istediğim marka kaliteli şampuanı kullanırdım. Şimdi en uygunu hangisi ise onu kullanmak zorunda kalıyorum. Fabrikada konuştuğumuz da kimse ne hayatından ne de maaşından memnun. Açıkçası öncesi dönemlerden yola çıkarak asgari ücretin çok artmayacağını biliyorduk. Çünkü bu zamana kadar hep işçiler olarak enflasyona ezdirildik. Bu sefer enflasyonu da düşününce en azından 6 bin olur diyorduk. O da olmadı. İş yerimizde ekstradan farklı bir zam yapmaz. Fabrikamız her gün reklamını gördüğümüz önünden geçtiğimiz mağazalardaki ürünleri üretiyor. Sipariş yetişecek diye bir dakika durmuyoruz gördüğümüz baskı da cabası. Sipariş için bizi sıkıştıranlar bugüne kadar tek bir ürün vermedi bize. Bugün iktidarın yaptığı, Türk-İş'in sesini çıkarmadığı sus payı ile sendikasız  iş yerlerimizde de verilen sus payı, geçiştirmeler karşısında işçiler olarak bir araya gelmeliyiz her iş yerinde yaşananlara ve bizi en kötü koşullara mahkum eden politikalara karşı insanca bir yaşam için birleşmeliyiz"

"PEYNİR ALABİLMEK İÇİN MAAŞI BEKLİYORUM"

Bir sağlık işçisi: "Bu haliyle hiçbir anlamı yok. 5500 lira 4 kişilik bir ailenin market parası, hatta ondan bile az. Ücretler yoksulluk sınırının üstüne çekilmeli. Benim iki çocuğum var. Üç yıl öncesine kadar maaş gününü beklerdik. Ödemelerden sonra bize biraz kalır da, ailecek yemek yeriz diyorduk. Şimdi ise maaş yattığı gün bitiyor kredi kartı borcunun da asgarisini ödeyebiliyorum o da her zaman değil. Peynir alabilmek için maaşı bekliyorum. Çalışan bir insan için evine ekmek peynir alabiliyor olmak lüks olmamalı. Milletvekilleri maaşları nasıl bu kadar yüksek olabiliyor. Bizim ücretlerimizin 10 katı kadar alıyorlar. Halkın seçtiği vekiller halkın ne yaşadığını nasıl geçindiğini anlamadan nasıl vekillik yapacak. Her şeye gelen zamların yanında maaşa gelen zamlar hiçbir şey değil. İhtiyaçlarımızın çok gerisinde."

KOCAELİLİ İŞÇİLER: BU PARAYLA KİM GEÇİNEBİLİR?

Kocaeli’den işçilerin değerlendirmeleri ise şöyle:

Nuh Çimento işçisi: "Biz asgari ücretin biraz üzerinde alıyoruz, zam bizi de etkiliyor. Bu zammın bir karşılığı olacağını düşünmüyorum. Çünkü biz iki kişi çalışmamıza rağmen geçinemiyoruz. Kaldı ki bir evi tek bir asgari ücretle geçirin diyorlar, bunlar resmen bizle dalga geçiyorlar” 

Prometeon işçisi: "Asgari ücrete gelen zammın ücretlerimize bir yansıması olmasını bekliyoruz. Yine de kurtarıcı bir zam değil” 

Ototrim işçisi: "Seçimlere kadar halkı ikna etmek, bu yoksulluğu bastırmak zorunda hissediyorlar. Oysa bu öyle bir durum ki istediği zammı yapsın bastıramaz. İnsanlar aç geziyor, herkes gününü kurtarma peşinde. Verdikleri zammın da ise yarayacağını düşünmüyorum"

Federal Mogul işçisi: “Ekmek 4 lira, yarın 5 liraya da çıkabilir. Bizim maaşlarımızın artmasından çok, gelen zamların durdurulması lazım” 

Bir otomotiv işçisi: "Yoksulluk sınırı 20 bin lirayı aşmış, milletvekili maaşları 50 bin liranın üzerinde. Bize de reva gördükleri para 5 bin 500 lira. Bu parayla kimin geçinebileceğini düşünüyorlar? Bizi böyle idare edeceklerini düşünüyorlar ama kimse artık maaşlara verilen zamlara sevinmiyor. Bir sene içinde ikinci yapmak zorunda kaldılar. Her şeye zam yaparak elimizdekileri almasınlar yeter, çünkü asıl o zaman aldığımız paranın bir değeri oluyor"

İZMİRLİ İŞÇİLER: KENDİLERİ LÜKS İÇİNDE YAŞARKEN BİZ YOKSULLUK ÇEKİYORUZ

İzmir muhabirimiz Emre Gökmen de çeşitli işkollarında çalışan işçilerle görüştü. İşçiler, zaten bir beklentilerinin olmadıklarını ve bu zammın hiçbir şeye yetmeyeceğini belirtti. Zammın TÜİK verilerine göre açıklanan enflasyon oranlarının bile altında kaldığını söyleyen işçiler enflasyon yokmuş gibi hesap yapıldığını ve işçilerin değil patronların çıkarlarının gözetildiğini belirtiyor. "Asgari ücreti 20 bin lira yapsa ne olur, durum ortada” diyen bir ambalaj işçisi zaten bir beklentisi olmadığını söyledi. “Sazı eline aldı milleti avutmaya çalışıyorlar” diyen bir metal işçisi de Ergün Atalay’ın “Hayırlı olsun Cumhurbaşkanım” sözlerine “Çıkar, menfaat ilişkisi. Kim onun yanındaysa yükseliyor. Bu da milletvekili olabilir belki” diyerek tepki gösterdi. “Asgari ücret en az 7 bin lira olmalıydı” diyen diğer bir işçi ise "Onlar için önemli olan işverenler. Sendikacılar paralı uşakları olmuş. Kaç para rüşvet almıştır bilinmez” diyerek tepkisini dile getirdi. Milletvekillerine yapılan yüzde 40 zam oranı kadar bile zam yapılmadığını söyleyen işçi "Bizleri karın tokluğuna razı etmeye çalışıyorlar. Kendileri lüks içinde yaşarken biz yoksulluk çekiyoruz” dedi.

ANTEPLİ İŞÇİ: HER GÜN BİR SİMİT, ÇAY İLE GEÇER Mİ?

Antep'ten asgari ücretli bir işçi de "Asgari ücretle çalışıyorum ekmeği zor alıyorum. Biz nasıl 5 bin 550 lira ile geçinelim. Her gün bir simit çay ile geçer mi?" diyerek tepkisini dile getirdi.

YENİ ASGARİ ÜCRET İŞÇİYİ DEĞİL, PATRONLARI VE SENDİKACILARI SEVİNDİRDİ

Patronlar ise yeni asgari ücretten memnun. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, yeni asgari ücrete ilişkin yazılı açıklamasında "MÜSİAD olarak, asgari ücretin yılın ikinci yarısı itibariyle net 5.500 TL’ye çıkarılmasını memnuniyetle karşılıyoruz" derken, AKP Diyarbakır İl Başkanlığı'nı ziyaretinde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Bu artış asgari ücretlileri destekleyecek nitelikte. Bu artış içerisinde gelir vergisi ve damga vergisinden vazgeçiyoruz. Kamu maliyesi olarak yükleniyoruz. Bu asgari ücret kısmındaki vazgeçilen miktar sadece asgari ücretliler için değil tüm çalışanlara da yönelik olduğu için kamu çalışanlarımız da bu aradaki miktardan faydalanmış olacaklar" ifadelerini kullandı.

HAK-İŞ: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan da yaptığı yazılı açıklamayla artıştan memnuniyetini dile getirdi. Arslan, "HAK-İŞ olarak, asgari ücrette yapılan yüzde 30’luk zammı son derece önemli buluyor ve memnuniyetle karşılıyoruz. Bununla birlikte tüm çalışanların ücretlerinde artış yapılmasına yönelik bir düzenlemenin de hayata geçirilmesini bekliyoruz. Sadece asgari ücrete ilişkin yapılacak bir düzenlemenin toplu sözleşme sistemimizi zedeleyeceği ve ülkemizdeki neredeyse bütün çalışanların asgari ücretli olduğu bir ülke haline getireceği endişesini taşıyoruz. Özel sektörde örgütlü işyerlerinde çalışan işçiler ile üniversiteler ve belediyelerde çalışan kamu işçilerinin ücretlerinde de aynı oranda iyileştirmeler yapılmasını talep ediyoruz." dedi. Açıklamada bir yıl boyunca gelir vergisi oranının yüzde 10 oranına sabitlenmesi, emekli aylıklarının alt sınırının asgari ücret tutarına yükseltilmesi, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının değiştirilmesi istendi. 

TÜRK-İŞ BAŞKANI: HAYIRLI OLSUN

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte asgari ücretin açıklandığı sırada aynı masada olan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da "İnşallah toplumu memnun edecek bir rakam olur. Teşekkür ederiz" demiş, rakamın açıklanmasının ardından Erdoğan'ın "Mutabık mıyız" sorusuna "Hayırlı olsun Cumhurbaşkanım" diye yanıt vermişti. Erdoğan'ın ardından "Gırtlağımızı sıkmasınlar" dediği duyulmuştu. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

6331 sayılı iş güvenliği yasası nedir? Meslek hastalıkları neden tespit edilemiyor? | Sağlık Olsun

SONRAKİ HABER

İHD İstanbul Şubesi: 2 Temmuz "İnsanlığa Karşı İşlenen Suçları Kınama Günü” ilan edilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...