01 Temmuz 2022 14:43
Son Güncellenme Tarihi: 01 Temmuz 2022 16:25

Metin Lokumcu davası | Dönemin Hopa kaymakamı hakkında suç duyurusu talep edildi

Emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüne dair süren davada, avukatlar dönemin Hopa Kaymakamı Abdullah Aktaş hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Artvin Hopa'da dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Mayıs 2011 tarihindeki mitingi öncesinde polisin sıktığı biber gazı sebebiyle fenalaşıp kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüne dair dava sürüyor.

Davanın bugün Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 5’inci duruşmasında sanık polis, “Gaz kullanımından önce herhangi bir uyarı yapıldığını duymadım” dedi.

Duruşmada, "taksirle ölüme neden olmak" suçundan yargılanan 13 sanıktan polis Taner Ballı hazır bulundu. Duruşmaya Lokumcu ailesinin yanı sıra çevre kentlerden çok sayıda kişi katıldı.

KATILMA TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Duruşmada ilk olarak Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Komisyonu, Sinop Nükleer Karşıtı Platform Derneği, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, İkizdere Çevre Derneği, Hemşin Yaşam Derneği, Ordu Çevre Derneği, Eğitim Sen Trabzon Şubesi ve Yeşil Artvin Derneği tarafından katılım talebinde bulunuldu. Mahkeme heyeti bu talepleri, suçtan doğrudan zarar görme ihtimalinin bulunmadığı gerekçesiyle reddetti.

"TALİMAT ÇEVİK KUVVET AMİRİNDEN"

Katılma taleplerinin ardından sanık polis Taner Ballı’nın savunmasına geçildi. Olay günü geçici görevle Erzurum’dan Hopa’ya geldiklerini söyleyen Ballı, “Erzurum Çevik Kuvvet ekibiyle 50-60 kişi İş Bankası ile inşaat arasındaki alana görevlendirildik. Ben gazcı olarak bulunuyordum. Bizim olduğumuz yerin önünde bir basın açıklaması gerçekleşti. Önce TOMA suyla müdahalede bulundu. Sonrasında bize doğru tabureler atıldı. Arkasından bize talimat geldi ve gaz kullanmaya başladık. Metin Lokumcu’yu tanımam. Olay anında şahıs şahıs kişileri ayırmak da mümkün değil. O esnada gaz kullanıldıktan sonra bir arkadaşım yaralanmıştı, onun kullandığı aleti alarak ben kullandım. Bizim sorumlu amirimiz Erol Darcan’dı. Bize gaz kullanın talimatı da Erol Darcan’dan geldi” dedi.

"UYARI DUYMADIM"

Ardından mahkeme heyeti ve müşteki avukatlarından Sercan Aran, Ballı’ya olay gününe dair fotoğrafları göstererek, sorular yöneltti. Ballı, eylemcilere yönelik bir uyarı yapılıp yapılmadığı sorusuna “Gaz kullanımından önce herhangi bir uyarı yapıldığını duymadım” cevabını verdi.

SAVCI RAPOR TALEP ETTİ

Ardından söz alan Savcı, gazların usulüne uygun kullanılıp kullanılmadığı konusunda iç güvenlik uzmanlarından oluşan bilirkişi heyetinden rapor alınmasını talep etti.

Duruşmaya ara verildi.

Aradan sonra başlayan duruşmada söz alan katılanlardan Neşe Gürhan, “Olayı hatırlamadıklarına ilişkin beyanlarını kabul etmiyorum. Sanıklar bizimle evcilik oynamasınlar” dedi.

SAVCININ TALEBİNE İTİRAZ

Ardından söz alan Av. Sercan Aran ise, “Bugün Artvin’de bir heyelan meydana gelmiştir. Bu heyelanda insanlar hayatını kaybetmiştir. Metin Lokumcu böyle heyelanlar meydana gelmesin diye mücadele etmiş bir kişidir. O yüzden bu dosya ihtimamla takip edilmek zorundadır” ifadelerini kullandı.

Savcının, gazların usulüne uygun kullanılıp kullanılmadığı konusunda iç güvenlik uzmanlarından oluşan bilirkişi heyetinden rapor alınması talebine de itiraz eden Aran, Türkiye’de böyle bir meslek tanımının olmadığını eski emniyet mensuplarının kendilerine böyle bir unvan verdiklerini söyledi. Aran, bir rapor alınacaksa farmakolog, kardiyolog ve göğüs cerrahisi uzmanlarından oluşan bir heyetten alınması gerektiğini ifade etti.

30 EYLÜL'E ERTELENDİ

Dava avukatları, ayrıcı sanıkların “emri ondan aldık” dedikleri dönemin Hopa Kaymakamı Abdullah Aktaş hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti de, mahkeme başkanının değişmesinden kaynaklı bütün taleplerin bir sonraki duruşmada değerlendirilmesine hükmetti. Duruşma 30 Eylül’e ertelendi.

DURUŞMA SONRASI BASIN AÇIKLAMASI

Duruşma sonrası adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada konuşan Metin Lokumcu’nun kardeşi Mete Lokumcu, “Dava için adliyeye gelirken bile doğa felaketi yaşadık. 1 kişi öldü 2 kişi yaralandı. Kimsenin başına gelmeyecek diye bir garanti yok. Metin Lokumcu’nun hayatını anlasak anlatsak bunlar başımıza gelmezdi” dedi.

Eğitim Sen Trabzon Şube Engin Nur ise, “Metin Lokumcu öncelikle bir öğretmendi. Çocuklara doğa, insan sevgisi, adaleti, barışı anlatıyordu. Güzel bir dünya hayali vardı. O hayali gerçekleştirmek için en insani bir basın açıklamasıyla Hopa halkının sesini tüm Türkiye’ye duyurmak istiyordu. Buna tahammül edemeyenler onu gaz bombalarıyla öldürdü” diye konuştu.

Açıklamada, Ordu Çevre Derneği, Hemşin Yaşam Derneği ve Çevre Mühendisleri Odası temsilcileri de birer konuşma yaptı. (Trabzon/MA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Bizim Yunanistan ile şöyle bir savaşa girelim derdimiz yok

SONRAKİ HABER

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinden kadınlar: Hiçbir duvar örgütlü mücadelemize engel olamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...