01 Temmuz 2022 14:38

Erdoğan: Bizim Yunanistan ile şöyle bir savaşa girelim derdimiz yok

NATO Zirvesi dönen Erdoğan yaptığı açıklamada, "Bizim Yunanistan ile şöyle bir savaşa girelim derdimiz yok. Ancak Yunanistan verdiği sözlerde durmuyor, sıkıntı burada" ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Arif Hüdaverdi Yaman/AA

Paylaş

NATO zirvesinden AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, cuma namazı çıkışında yaptığı açıklamada "Bizim Yunanistan’la şöyle bir savaşa girelim derdimiz yok. Ancak Yunanistan verdiği sözlerde durmuyor, sıkıntı burada. Bizi barıştırmak için çok gayret ettiler. Dedik ki şu anda böyle bir şey düşünmüyoruz. Gelecekte şartlar neyi getirir neyi götürür bakar değerlendirmesini yaparız" diye konuştu.

Erdoğan cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"BAZILARI ÜYELİK OLARAK İFADE EDİYORLAR ANCAK BU BİR DAVET SÜRECİ"

"Son NATO zirvesi ülkemizin özellikle terörle mücadele, bunun yanında diğer NATO ülkeleriyle olan birlikteliği ve son olarak önümüze getirilen İsveç, Finlandiya üyeliği konusu. Bunu bazıları üyelik olarak ifade ediyorlar ancak bu bir davet sürecidir. Biz bu davete evet demiş olduk. Bu davetin bazı şartları var. Bu şartlarımızı da sözleşmenin içerisine yerleştirdik. Bununla birlikte de NATO zirvesine gittiğimizde de ilk gün dörtlü bir zirve gerçekleştirdik. Liderler olarak yaptığımız görüşmeden sonra dedik ki bu arkadaşlarımız bir görüşme devam ettirsinler. O görüşmeden sonra da bizler bu sözleşmenin içerisine girmesi gereken özellikle teröre ve teröristlere yönelik şartlarımızı koyduk. Ve bu şartlar kabul edildi. Bugüne kadar Avrupa Birliği bu işi hep PKK ile geçiştirdi. Biz ise 'Hayır' dedik. Artık bu PKK ile kabul edilebilecek bir terör mücadelesi değildir. Buraya PYD, YPG ve FETO örgütlerini de bu sözleşmenin içerisinde yerleştirmemiz gerekiyor. Tabii biraz böyle yan çizmeye falan kalktılar ama biz kendilerine dedik ki bu bizim kırmızı çizgimizdir. Bunu kabul etmeyecek olursanız bu anlaşmaya evet diyemeyiz bu şekilde dönersiniz. Sonra tekrar görüşmeler devam etti. Sonunda kabul ettiler. Bunun yazılı metne girmiş olması hele hele bir NATO sözleşmesinin mutabakat zaptının içerisine özellikle PKK'nın dışında YPG, PYD ve FETO terör örgütü olarak yerleşmiş olması bizim bu süreçten nasıl başarıyla çıktığımızın en güzel ifadesidir."

"YUNANİSTAN, VERDİĞİ SÖZLERDE DURMUYOR, SIKINTI BURADA"

“Bizim Yunanistan’la şöyle bir savaşa girelim derdimiz yok. Ancak Yunanistan verdiği sözlerde durmuyor, sıkıntı burada. Şu ara çok kısa bir süre içerisinde 147 kere hava ihlali yaptılar. Şimdi biz eğer komşuysak, eğer dostsak barış içerisinde yaşamak istiyorsak bizim hava sahamızı 147 kere neden ihlal ediyorsunuz? Böyle bir ihlal yaparsanız bize düşen nedir benim hava kuvvetlerim de size kalkıp gerekli olan görselliği verecektir. Hava kuvvetlerimizin yaptığı da budur. Bunu yapmazsa benim vatandaşlarım ne der? Bizim silahlı kuvvetlerimiz nerede demez m? Silahlı kuvvetleri üzerine düşeni yapmaktadır. Bu hava sahası ihlalleri devam ederse aynı şekilde bize düşen görevi yerine getirmeye devam ederiz. Miçotakis hakkı teslim etmiştir diyeyim. Ama birçok liderler bilmiyorum kim sufle etmiştir, bizi barıştırmak için çok gayret ettiler. Dedik ki şu anda böyle bir şey düşünmüyoruz. Gelecekte şartlar neyi getirir neyi götürür bakar değerlendirmesini yaparız.

Arkadaşlarımız Sayın Putin ile Sayın Zelenskiyle görüşmeleri yapacak. Üzerimizden buğday, arpa, ayçiçeğini mağduriyet çeken ülkelere gönderebiliriz. Biz aracı olarak gönderebiliriz. 20 civarı gemimiz orada, her an hareket etmeye hazır.

"5 BİN 500 HEKTARLIK ALANI KAYBETTİK"

Son dönemde ciddi afetlerle karşı karşıyayız. Tüm kurul kuruluşlarımız afetler karşısında gerek yangınlar gerek sel afetleri karşısında yoğun bir çalışmayla kısa zamanda bunların üstesinden geldik geliyoruz. Kastamonu, Sinop, Zonguldak, Düzce, Sakarya bu sıkıntıyı yaşadılar fakat bunların da üstesinden geldik geliyoruz. Yoğun bir şekilde kurumlarımız çalışmalarını devam ettiriyor. Artvin Kemalpaşa'da heyelan sebebiyle bir vatandaşımız rahmetli oldu. 2 yaralımız var. Orada da yine ilgili kurumlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Keçiören'deki olay yine tabii ayrı bir afet. Son yangın afetinde tüm itfaiye ekiplerimiz kurum kuruluşlarımız 4.5 günde bu yangını söndürdüler. 5 bin 500 hektarlık bir alanı da maalesef bu affette kaybettik. Orayı yeniden yeşillendireceğiz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kovid vaka sayıları katlanarak artıyor | Müsterih olma önlem al!

SONRAKİ HABER

Metin Lokumcu davası | Dönemin Hopa kaymakamı hakkında suç duyurusu talep edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...