01 Temmuz 2022 14:31

Kovid vaka sayıları katlanarak artıyor | Müsterih olma önlem al!

Kovid-19 salgınında vaka sayıları katlanarak artıyor. Bakanlık salgın kontrol altındaymış gibi açıklamalar yaparken uzmanlar aşılama artmaz ve önlem alınmazsa yeni bir dalga geleceği uyarısı yapıyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) açıkladığı son verilere göre Kovid-19 vakaları 110 ülkede artış gösteriyor. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre 20-26 Haziran haftasında, önceki haftalara göre hızlı bir artışla nisan ayının ortalarındaki vaka sayısına geri dönüldü. Avrupa’da ise vaka sayılarındaki artış oranı yüzde 33. Önlemlerin kaldırılması, artan toplumsal hareketlilik, aşılamaya verilen önemin ve ilginin düşmesi, Sağlık Bakanlığının “Müsterih olun” çağrılarıyla birleşince yaz aylarının kolay geçmeyeceği görülüyor.

Vaka artışlarına ilişkin rapor açıklayan CHP Covid-19 Danışma Kurulu, Bakanlığın gerekli önlemleri almamasına, vaka artışına rağmen gelen “Müsterih olun” açıklamasına tepki gösterdi; önlem alınması çağrısında bulundu.

İktidarın pandeminin en ağır dönemlerinde ağır aksak sürdürdüğü yükümlülüklerini son dönemde tümüyle terk ettiğine dikkat çekilen açıklamada birçok hastanede kovid polikliniklerinin kapatıldığına da dikkat çekildi, risk grubunda olanlarda hastalığın tedavisinde kullanılan Paxlovid’in hâlâ Türkiye’de bulunmadığı vurgulandı.

"ALT VARYANTLAR DAHA BULAŞICI HALE GELİYOR"

Omikronun yeni ortaya çıkan alt varyantlarının daha bulaşıcı hale geldiği bilgisine yer verilen açıklamada, BA.4 ve BA.5 alt varyantlarının Avrupa Enfeksiyon Hastalıkları Kontrolü Merkezi (ECDC) tarafından “Endişe verici varyantlar” olarak kabul edildiği ifade edildi. Kapalı alanlarda ve açık havada kalabalık ortamlarda maske kullanılmamasının bulaşı artırdığına vurgu yapılan açıklamada “Alt varyantların en önemli özelliği daha önce hastalanan kişileri tekrar hastalandırabilmesidir” denildi.

Dünya Sağlık Örgütünün çağrılarının sonbaharla birlikte pandemide yeni bir dalga hazırlığı anlamına geldiği belirtilen raporda, “Kovid tanısı alanlar; mutlaka 5 gün evde dinlenmeli, kendilerini izole etmelidir. Beş günün sonunda yakınmaları azalmışsa 5 gün daha mutlaka maske takarak ev dışına çıkmalı, eğer yakınmaları düzelmemişse evde dinlenmeye ve kendilerini izole etmeye devam etmelidir” denildi.

5 YAŞ ÜSTÜ HERKES AŞILANMALI

Kovidi engellemenin en etkili yolunun hâlâ aşılama olduğuna da vurgu yapılan raporda, “Dünya’da mRNA aşıları 6 aydan büyük herkese önerilmeye başlanmıştır. 5-11 yaş grubuna bir ek doz ve 11 yaşından büyük herkese de 2 ek doz önerilmektedir. Ancak aşı merkezlerinin sadece devlet hastanelerinde ve toplum sağlığı merkezlerinde açık halde tutulması ve hatırlatma dozlarının yapılması konusundaki uyarıların/önerilerin yeterince güçlü olmaması, aşılanma oranlarının epey düşmesine yol açmıştır” denildi.

VAKA ARTIŞINA KARŞI ACİL YAPILMASI GEREKENLER

  • Toplu taşıma gibi belirli alanlarda maske zorunluluğu yeniden uygulanmalı
  • Test sayısı artırılmalı, belirti gösteren herkese test yapılmalı
  • İzolasyon, karantina protokolü güncellenmeli
  • Aşılama hızla yaygınlaştırılmalı
  • Çalışma yaşamında kovid düzenlemeleri ve destekleri yeniden hayata geçirilmeli.

BİLİM KURULU ÜYESİ PROF. DR. YAVUZ: İSTANBUL’DA CİDDİ BİR PATLAMA VAR

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs vakalarında artışa dikkat çekerek, “İstanbul’da ciddi bir patlama var. Şu an test pozitifliği benim bildiğim birçok kurumda yüzde 30’un üzerine çıkmış durumda. Sevindirici haber, en azından tam aşılılarda hafif seyrediyor” dedi. Aşısız ya da eksik aşılı sayısının çok fazla olduğunu söyleyen Yavuz, salgın bitmiş gibi davranılmasını eleştirerek “Kovid için şu an toplu taşımada maske kullanmanız lazım. Geçen yılki omicron dalgasını hatırlayın, hafif geçecek dedik ama 10 bin kişi öldü” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Uyuyan devi uyandırıyorlar: Kazdağı’nda uranyum ve toryum madeni için sondaj çalışmaları yapılıyor

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Bizim Yunanistan ile şöyle bir savaşa girelim derdimiz yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa