01 Temmuz 2022 13:26

İngiltere’de telekom işçileri greve gidiyor

British Telecom’un yaklaşık 40 bin çalışanı, talep ettikleri ücret artışı gerçekleşmezse, şirketin 1980’lerde özelleştirmesinin ardından ilk kez ülke çapında greve çıkma kararı aldı.

Fotoğraf: Max van den Oetelaar/Unsplash

Paylaş

İletişim İşçileri Sendikası (CWU), İngiltere’nin en büyük telekom operatörü British Telecom (BT) grubunda (BT, Openreach ve EE) çalışan sendikalarına üye 40 bin işçinin ezici çoğunluğunun greve “Evet” oyu verdiğini açıkladı.

CWU Genel Sekreteri Dave Ward, BT’nin, şirketin 1980’lerde özelleştirilmesinden bu yana ilk kez ülke çapında bir grevle karşı karşıya olduğunu söyledi. BT’den yapılan açıklamada “çalışanların greve çıkması” halinde “müşterilerin” iletişim kanallarını açık tutmak için gayret edecekleri ifade edildi.

Genel Sekreter Ward, BT’nin önümüzdeki haftaya kadar ciddi bir ücret artışı teklifi sunmasını beklediklerini, aksi takdirde grev tarihlerinin belirleneceğini söyledi. Anlaşma sağlanamaması halinde BT iştiraki Openreach’te çalışan 30 bin mühendis ile BT’deki yaklaşık 10 bin çağrı merkezi çalışanı temmuz ayının sonunda greve çıkacak.

ŞİRKET KÂR ETTİ, CEO KENDİNE ZAM YAPTI

Dave Ward grev oylamasının sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında, BT’nin geçen yıl 1,3 milyar pound kâr elde ettiğini ve maaşına yüzde 32’lik zam yapılan şirketin CEO’su Philip Jansen’in yılda 3,5 milyon pound maaş aldığını söyledi. Ward ayrıca  sunduğu hizmetlerin ücretine zam yapan şirketin, işçilere yıllık toplam 1500 pound zam yaptığını ve bunun enflasyondaki rekor artış  karşısında aslında reel ücretlerde düşüş anlamına geldiğini söyledi.

Katılımın yüzde 58,2 olduğu çağrı merkezi çalışanlarının grev oylamasında işçilerin yüzde 91,5’i greve evet dedi.  Yüzde 74,8 katılım oranıyla Openreach işçilerinin yüzde 95,8’i greve “Evet” dedi.

BT’nin bir diğer iştiraki olan EE çalışanı CWU üyesi işçiler ise greve yüzde 95 ile “Evet” dedi ancak oylamaya katılım oranı az bir farkla yasal barajın altında kaldığı için grev kararı alınamadı. (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Heykeltıraş Uygur Orhan'ın eseri depoda unutuldu: "Heykeli erken gönderdiniz, unuttuk"

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan "idam düzenlemesi" açıklaması: Parlamento karar alırsa ben onaylarım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...