01 Temmuz 2022 10:52

Yurttaşlar ucuz gıda istiyor

İBB tarafından kurulan ve halka ucuz yemek satışı yapan Kent Lokantasına giden yurttaşlar; ucuz gıdaya erişim imkanlarının artması gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: İBB

Paylaş

Nisa ÇİÇEK
Taylan Özgür DELİBAŞ

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) açtığı ve halka ucuz yemek yeme imkanı sağlayan Kent Lokantası yurttaşlar tarafından ilgi gördü. Artan yemek fiyatları karşısında ucuz yemek arayışı da, talebi de arttı.

Kent Lokantasında çorba, ana yemek, yardımcı yemek, salata ve suyun bulunduğu menünün 29 TL karşılığında halka satışı başladı. Çapa’da bulunan Kent Lokantasında yemek yemeye gelen yurttaşlar, Kent Lokantasının yayılmasını istedi.

"ENFLASYONA EZİLDİK"

Öğle yemeği için Kent Lokantasını tercih eden bir İBB işçisi, “Burası biz işçiler arasında, arkadaşlar arasında da maddi olarak güzel bir kazanım sağladı. Mahallemize açıldığı için de çok mutluyuz bu arada. Dışarıda gerçekten fahiş fiyatlara 80-90 liralara yemek yiyorduk ama şimdi burada 30-40 lira gibi cüzi miktara ve ne yediğimizi bildiğimiz bir şekilde yemek yiyoruz bu yüzden çok mutluyuz” dedi.

Emekçilerin enflasyona ezildiğini söyleyen İBB işçisi, “Enflasyona yenildik zaten gitgide batıyoruz batmaktayız. Ekmek 4 lira oldu daha diyecek bir şeyim yok zaten. Hani keşke asgari ücrete zam gelmese de enflasyon yerinde kalsa” diyerek sözlerine son verdi.

Yemek yemek için lokantaya girecek olan iki mahalleli kadın da belediye tarafından açılan restorandan memnun olduğunu kaydetti. “Bence şahane bir iş oldu bu. Dün geldim yedim burada, bugün yine arkadaşlarımla geldim” diyen yurttaşlar, “4 çeşit yemeği ben 29 liraya yiyebiliyorum. Dışarıda ise yarım ekmek döner bile 25 lira. Zaten gördüğünüz gibi de hep kalabalık. Polisinden tutun doktoruna hemşiresine kadar herkes geliyor buraya” dedi.

"YAKINDA EKMEK BULAMAYACAĞIZ"

Böyle imkanların çoğalması gerektiğini kaydeden kadınlar, “Memleketin gidişatı hiç güzel değil. Ama bu a partisi b partisi işi değil. Bilmiyorum nasıl düzelecek. Çok uzun süreler alacak. Çünkü artık her şey bozuldu. Yakında ekmek de bulamayacağız. Bir şeyler yapmak lazım” şeklinde konuştu.

“29 lira, herkesin bütçesine uygun şu anda bir tost bile alsan 20 lira. En çok öğrencilerin faydalanacağını düşünüyorum onlar için çok iyi oldu, semt halkı için çok iyi oldu” dedi.

“Ekonomik gidişat hakkında ne düşünüyorsunuz?​” diye sorduğumuz kadınlar şöyle konuştu: “Sonumuzu hiç iyi görmüyorum. Bugün aldığımızı yarın 2 misli fiyatla alıyoruz. Gelen faturalarımız her gün katlanarak artıyor. 100 lira gelen elektrik bir sonraki aya 200 geliyor.100 lira gelen doğal gaz bir sonraki aya 200 geliyor. Korkudan kışın doğal gaz yakamadık. Sıkı sıkı giyinerek oturduk evde, evden dışarıya çıktık parklarda geçirdik zamanımızı. Gidişatımız hiç iyi değil.”

İKTİDARA TEPKİ BÜYÜK

İBB’de çalışan başka bir emekçi ise, “Normalde 60-70 lira gibi bir piyasa fiyatı var bu menünün. Daha ucuza yedik. İyi bir hizmet olduğunu düşünüyorum” dedi.

İktidarın ekonomi politikalarına tepki gösteren emekçi, “Sebep olan utansın. Domates 10 lira 15 lira o da yaz günü. Muhakkak 2 ay sonra 30 lira olacak domates. Sürdürülebilir bir durum değil bu. Yetmiyor para, artık maaşlarımız yetmiyor. Tabii gün içinde böyle yerlerden yemek yemek iyi oluyor, bu menüyü evimizde yapmaya çalışsak daha pahalıya gelecek çok net. Bunu sübvanse edebilecekse belediye çok manidar bir hizmet olur insanlar için, İstanbul halkı için” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Deutsche Welle'den erişim engeli açıklaması: Yasal yollara başvuracağız

SONRAKİ HABER

Kimya Mühendisleri Odası; bakanlığı, yerel yönetimleri ve yurttaşları asbeste karşı uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...