01 Temmuz 2022 10:16

Deutsche Welle'den erişim engeli açıklaması: Yasal yollara başvuracağız

RTÜK'e lisans başvurusunda bulunmadığı gerekçesiyle sayfalarına erişim engeli getirilen Deutsche Welle (DW) "Erişim engeline karşı yasal yollara başvuracağız" dedi.

Deutsche Welle logosu

Paylaş

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) lisans başvurusunda bulunmayan Deutsche Welle (DW) ve Amerikanın Sesi (VOA) haber sitelerine Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli getirildi. DW Genel Müdürü Peter Limbourg, konuyla ilgili açıklamasında "Yasal yollara başvuracağız" dedi.

32 dilde yayın yapan Almanya'nın uluslararası medya kuruluşu DW'nin bütün sayfalarına ve VOA'nın internet sitesine Türkiye'den erişim dün akşam geç saatlerde engellendi.

RTÜK, 9 Şubat'ta uluslararası haber sitelerine lisans başvurusunda bulunmaları için 72 saatlik süre tanımıştı. DW ve VOA, lisans dayatmasına karşı "Amacı sansür uygulamak" diyerek başvurusunda bulunmayacaklarını belirtmiş ve konuyu yargıya taşıyacaklarını duyurmuşlardı.

"BAĞIMSIZ BİR MEDYA KURULUŞU İÇİN KABUL EDİLEMEZ"

DW Genel Müdürü Peter Limbourg, erişim engeline dair şu açıklamayı yaptı:

"Yaptığımız kapsamlı yazışmalarda ve ayrıca medya denetleme kurumu başkanıyla yaptığımız kişisel görüşmelerde DW'nin neden böyle bir lisans için başvuruda bulunamayacağını açıklamıştık. Örneğin, Türkiye'de lisanslı medya, RTÜK'ün uygunsuz olarak değerlendirdiği çevrimiçi içeriği silmekle yükümlü. Bu durum bağımsız bir medya kuruluşu için kabul edilemez. DW, şimdi uygulanan erişim engeline karşı yasal yollara başvuracak."

RTÜK'E İNTERNET DENETİMİ YETKİSİ VEREN SANSÜR YASASI

İnternetten yayın yapan platformlarının RTÜK’ten yayın lisansı almasını şart koşan yönetmelik, Resmi Gazete’de 1 Ağustos 2019’da yayımlandı. Böylece Netflix, BluTV ve Puhutv gibi dijital platformlar RTÜK’ün denetimi kapsamına girdi.

Kamuoyunda "Sansür yasası" olarak anılan bu yönetmelikle birlikte yayıncı kuruluşlar artık RTÜK’ten lisans almadan yayın hizmetleri veremiyor.

İnternet üzerinden radyo lisansı için 18 bin 217 TL, internet üzerinden televizyon yayını için 182 bin 168 TL ve internet üzerinden isteğe bağlı yayın hizmeti yayını için de 182 bin 168 TL lisans ücreti alınıyor.

Yönetmelik gereği yayıncı kuruluşlar, RTÜK’ün uygun bulmadığı içerikleri de kataloglarından çıkarmak durumunda.

Bu yayın platformları ayrıca koruyucu sembol sistemi kullanarak izleyicileri program hizmetlerinin içeriği hakkında sesli veya yazılı olarak bilgilendirmekle de sorumlu.

ENGELLEMEYE RAĞMEN ERİŞİM SAĞLAMAK MÜMKÜN MÜ?

Erişim engeli kararının ardından VOA, "İnternet içeriklerine erişim engeli yaşandığı zaman Voice of America'yla (VOA) anlaşmaları da olan 'Psiphon' ve 'nthLink' program ve uygulamalarını kullanarak sansür ve engellemeleri aşıp internette istediğiniz içeriğe erişebilirsiniz" açıklamasında bulundu.

DW de okurlarını VPN, DNS değiştirme, TOR tarayıcısı ve Psiphon ile erişim engelinin aşılabildiğinin anlatıldığı haberine yönlendirdi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Milletvekilleri, yaklaşık 4 asgari ücret tutarında aylık zamlarını 1 dakikada tartışmasız kabul etti

SONRAKİ HABER

Yurttaşlar ucuz gıda istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...