28 Haziran 2022 18:30

G7 ülkeleri, Rus petrolüne fiyat üst sınırı getirilmesi kararı aldı

G7 Liderler Zirvesi’nde Rus petrolüne fiyat üst sınırı getirilmesi ve bu sınırın üstüne çıkılması durumunda yaptırım planı açıklandı.

Fotoğraf: Abdulhamid Hoşbaş/AA

Paylaş

Almanya’nın ev sahipliğinde Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayı’nda düzenlenen G7 Liderler Zirvesi’nde Rus petrolüne fiyat üst sınırı getirilmesi ve bu sınırın üstüne çıkılması durumunda yaptırım planı açıklandı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, G7 ülkelerinin Rus petrolüne fiyat sınırlaması planına dair "Rus petrolünün maliyetini sınırlamak, Putin'in savaşının ABD ekonomisi üzerindeki etkisini azaltacak şekilde küresel enerji fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacaktır" diye konuştu.

SCHOLZ: UKRAYNA İÇİN MARSHALL PLANI GEREK

G7 Liderler Zirvesi’nin ardından basın toplantısı Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "Putin'in bu savaşı kazanmaması gerektiği konusunda hemfikiriz" diyerek "Ukrayna ile adil bir anlaşma olmadan yaptırımların devam edeceği bilinmelidir. Dikte edilmiş barış diye bir şey olamaz" ifadelerini kullandı.

SAVAŞA MİLYAR DOLARLAR, GIDA GÜVENLİĞİNE 4,5 MİLYAR KAYNAK TAAHHÜDÜ

Ukrayna’ya toplamda 29 milyar dolar bütçe yardımı ve 2,9 milyar dolar insani yardım yapılacağını söyleyen Scholz, ayrıca Ukrayna’ya silah göndermeye devam edeceklerini söyledi. Olaf Scholz, Ukrayna'nın yeniden imarı konusunun da ele alındığını, Ukrayna için bir Marshall Planı gerektiğini belirtti.

Öte yandan ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7 ülkeleri, zirvenin son gününde "küresel gıda güvenliği" için 4,5 milyar dolar ayıracaklarını açıkladı. Bu miktarla 2022'de küresel gıda güvenliğine ilişkin taahhütlerin 14 milyar dolara çıktığı kaydedildi.

RUSYA'YA GIDA YAPTIRIMI KARARI ALINMAYACAK

Rusya'ya karşı yaptırımların gıda ürünlerini hedef almayacağı belirtilen açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'nın tarım, liman ve ulaşım altyapısına yönelik saldırıları durdurması, Moskova'nın Ukrayna'daki tarım ürünleri ve ekipmanlarına el koymasını sona erdirmesi" istendi.

G7 ZİRVESİ, GELECEK YIL JAPONYA'DA YAPILACAK

Kyodo ajansının haberine göre, Japonya Başbakanı Kişida Fumio da G7 Liderler Zirvesi kapsamında gittiği Almanya'da AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüştü. Kişida ile Michel, Rusya'ya karşı önlemler alınması ve "Serbest ve Açık Hint-Pasifik vizyonu" için yakın koordinasyonun sağlanmasında anlaştıklarını duyurdu. Michel ve Kişida, gelecek yıl G7 Liderler Zirvesi'nin Japonya'nın güneybatısındaki Hiroşima kentinde düzenlenmesine yönelik planlamanın başarıya ulaşmasında fikir birliğine vardıklarını söyledi.

PROTESTOLAR SÜRDÜ

G7'ye yönelik protestolar bugün de sürdü. Elmau Sarayı yakınlarındaki Garmisch-Partenkirchen kentinde "Elmau'da G7'yi Durdur" inisiyatifi tarafından bir yürüyüş düzenlendi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ağrı’da selin bilançosu; 34 yapıda hasar var

SONRAKİ HABER

“Pençe-Kilit” operasyonunda bir asker hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...