28 Haziran 2022 07:50
Son Güncellenme Tarihi: 28 Haziran 2022 14:59

Yine Batı Karadeniz yine sel: Kastamonu ve Düzce'de 2 kişi kayboldu, evler boşaltıldı, yollar kapandı…

Batı Karadeniz'de bir kez daha sağanak sonucu su taşkınları ve seller yaşandı. Düzce ve Kastamonu'da köy yolları kapandı, evler boşaltıldı, vatandaşlar tahliye edildi. Kayıp 2 kişi aranıyor.

Fotoğraf: İbrahim Yozoğlu / AA

Paylaş

Batı Karadeniz bir kez daha sele teslim oldu. Sağanak sonucu su taşkınları ve seller yaşandı; Düzce ve Kastamonu'da köy yolları kapandı, evler boşaltıldı, vatandaşlar tahliye edildi. Düzce'de 1, Kastamonu'da da 1 kişi kayboldu. Kayıpları arama çalışmaları sürüyor.

DÜZCE'DE BİLANÇO AĞIR

Düzce'de etkili olan sağanak soncu çok sayıda ev, iş yeri ve çiftliği su bastı. Bazı yollara ulaşım sağlanamazken, bir köydeki otel inşaatı da kısmen çöktü.

İçme suyu ana hattına sel sularının karışması nedeniyle su kesintisi yaşanıyor. Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, "En geç yarın akşama kadar şehre su vermek için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

Selde Gölyaka ilçesindeki tavuk kümesi de sular altında kaldı, 180 bin civciv öldü. Kümesin sorumlusu Ercan Arı, "Dere yatağı yön değiştirerek, direkt kümese doğru akmaya başladı. Yarım saat içinde de kümes komple sular altında kaldı. 370 bin hayvanımız vardı, alt katlardaki 180 bin hayvan telef oldu. Şu anda üst kattaki hayvanları yaşatmaya çalışıyoruz. 'Yağmur devam etmesin' diye dua ediyoruz" dedi.

Ayrıca sağanak sonrası Aksu-Kırık Köprüsü yıkıldı, 2 köprüde taşkın oluştu, Alaplı-Yığılca kara yolu ve Yedigöller grup yolu ile 9 köy yolu kapandı. Tıraşlar köyünde 8 haneden 22, Yılgın köyünde 5 haneden 9, Yağcılar köyünde 4 haneden 12 vatandaş evlerinden tahliye edildi.

Hocaköy, Hacıyeri, Hocatman, Yılgın, Tıraşlar, Refikler ve Dibektaş köylerinde heyelanlar meydana geldi.

KASTAMONU

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, selin etkilendiği Kastamonu Bozkurt'a gitti. Kurum, afet bölgesinde yaptığı inceleme ve toplantının ardından basın açıklaması yaptı. "Can kaybımız yok. Vatandaşlarımızın maddi hasarları var ve o hasarları da hızlı bir şekilde giderme gayreti içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

Kurum, "Kastamonu'da son 24 saatte İnebolu'da metrekareye yaklaşık 152 kilogram yağış düştü. Çatalzeytin'de 125 kilogram metrekareye yağış düştü. Küre'de 121 kilogram yağış düştü. Diğer ilçelerimizde de 50 ila 100 kilogram metrekareye düşen yağış miktarı var” dedi.

Bölgede arama-kurtarma faaliyetlerinin başladığını belirten Kurum, "Şu ana kadar 170 ihbar aldık ve bu ihbarın hepsine ulaşıldı. Bir vatandaşımız kayıp, Küre İkizciler Köyünde Recep Bakırcı, 22  yaşında. Ekiplerimiz arama kurtarma faaliyetlerini yürütüyorlar. Gelen ihbarlar neticesinde 130 vatandaşımız tahliye edildi. 180 vatandaşımızı öğrenci yurtlarımızda, otellerimizde misafir ediyoruz. Enerji sıkıntısı yaşadığımız köy 31 tane. Köy yollarımızda 118 ulaşamadığımız köyümüz var. Vatandaşlarımızdan haber alıyoruz her hangi bir hayati tehlike söz konusu değil. Barınma hizmeti verdiğimiz 1650 vatandaşımız var, yarın itibariyle beslenme grubumuz, Kızılay bu sayıyı 2 bine çıkaracak. Şu an İnebolu ve Abana ilçemizde içme suyuyla ilgili problemler var, yarından itibaren sorunları çözecek adımları İller Bankası ekiplerimiz, belediyelerimiz aracılığıyla atıyor olacak" dedi.

Kurum, selden etkilenen bölgelere nakdi yardımların yarın itibariyle başlayacağını duyurarak, "Hasar gören yerlerin tespitlerinin yarın Yapı işleri Genel Müdürlüğümüz koordinesinde yürütüyor olacağız. Yeni imalatların yapımına yarın itibariyle başlayacağız ve tüm belediyelerimize bu noktada nakdi yardımlar yarın itibariyle hesaplarına geçecek. Kastamonu iline ve ilçelerine nakdi yardımlar yarın hesaplarına geçecek. Şu an itibariyle 15 milyon lira bir nakdi yardımı il ve ilçelerine göndermiş bulunuyoruz" şeklinde konuştu.

SOYLU: 2 KİŞİ ARANIYOR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da sel afetinin yaşandığı Bartın'da incelemelerde bulundu. Soylu, "Sel afeti ve su taşkınları sebebiyle; Kastamonu Küre İkizciler Köyünde kaybolan hemşehrimiz Recep Bakırcı'yı, Düzce Kaynaşlı'da sele kapılan kepçe operatörümüz Okan Bayrak'ı arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor" açıklamasını yaptı. 

Soylu ayrıca "Birkaç köprü gitti. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden istedik, oraya bir köprü gelecek ve onu oraya koyacağız" bilgisini verdi.

İŞ MAKİNESİ ÇIKARILDI

Dalgıçlar Okan Bayrak’ın kullandığı iş makinesine ulaştı. İş makinesinin olduğu alan diğer iş makinelerinin yardımı ile kapatılarak suyun akıntısı kesildi. Daha sonra dibe dalan dalgıçlar iş makinesine halat bağladı. İş makinesi İl Özel İdaresi’ne ait iş makinelerince sudan çıkarıldı. Bayrak’ın cansız bedeninin iş makinesinin içinde olabileceği ihtimaline karşı sudan çıkarılan araç jandarma ve kurtarma ekiplerince arandı. Ancak, Bayrak iş makinesinde görülmedi. Bir süre mola veren ekiplerin arama çalışmalarına devam edeceği bildirildi.

BAKAN KİRİŞÇİ SELİN VURDUĞU ZONGULDAK'A GİTTİ "SİGORTA ÖNEMLİ" DEDİ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, selden etkilenen Zonguldak’a gitti tarım arazileri zarar görenlere sigortanın önemini anlattı.

Filyos Çayı'nın taşması sonucu Saltukova beldesindeki tarım alanlarını sular altında kaldı. Bölgede incelemelerde bulunan Bakan Kirişci, çiftçilere tarım alanları ile hayvanların sigortalatılmasının önemini anlattı. Kirişçi, "Sigorta imkanını kullanırsanız, ne beni görmenize gerek kalır ne bir başkasını. Trafik kazası olduğunda yanınıza bir siyasi geliyor mu? Bir bakan görmek istiyor musunuz? Zarar ziyanı ortaya çıkarıp, değerlendirip, vatandaşımıza yapılabilecek yardım neyse biz bunları yapacağız” dedi.

BOLU TÜNELİ HEYELAN SEBEBİYLE KAPANDI

Öte yandan Bolu Tüneli'nin İstanbul yönü, yoğun yağıştan kaynaklı toprak kayması sebebiyle trafiğe kapandı, sürücüler Abant'tan D-100 yoluna yönlendirildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kastamonu'da sel kontrol projesinin ihalesi ödenek yetersizliğinden iptal edilmiş

SONRAKİ HABER

Yurdun genelinde yer yer sağanak bekleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...