29 Haziran 2022 16:35
Son Güncellenme Tarihi: 29 Haziran 2022 16:34

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 6. ayda toplandı | Asgari pazarlık!

Asgari ücret pazarlığında, Türk-İş 6 aylık enflasyon oranında zam yapılmasını "temenni" ederken, TİSK vergi desteğinin sürmesini istedi.

Fotoğraf: CSGB

Paylaş

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yılbaşındaki zammın enflasyon karşısında erimesi nedeniyle 6. ayda toplanmak zorunda kaldı. TÜİK’e göre yüzde 73, ENAG’a göre yüzde 160’a ulaşan enflasyon karşısında borç ve fazla mesaiyle geçinmeye çalışan milyonlarca emekçinin izlediği asgari ücret pazarlığında, Türk-İş 6 aylık enflasyon oranında zam yapılmasını ‘temenni’ ederken, TİSK vergi desteğinin sürmesini istedi. 

Asgari ücretin 6 ayda erimesi nedeniyle toplanmak zorunda kalan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2015 yılından beri ilk kez 6 aylık artış için masayı kurdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında gerçekleştirilen toplantıda Bakan Vedat Bilgin, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol yer aldı.

PATRONLAR VERGİ DESTEĞİ İSTİYOR

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol, asgari ücretten vergi alınmaması kararına dikakt çekerek, desteğin sürmesini talep etti. Asgari ücret yıllık belirlendiğini ama ara bir zam ihtiyacında mutabık olduklarını ifade eden Akkol, “Buraya severek, isteyerek geldik. Vatandaşlarımızın taleplerinin karşılanması için buradayız. Yanı başımızda bir savaş var. Vatandaşlarımızı etkiliyor, iş sahiplerini ve şirketleri de etkiliyor. Dengeli bir asgari ücret tespiti yapılması konusunda TİSK elini taşın altına koyacaktır" dedi.

TÜRK-İŞ’TEN ENFLASYON ORANINDA TEMENNİ

Uzun yıllar sonra ilk defa asgari ücretle ilgili bir toplantı yapıldığını söyleyen Türk-İş Genel Başkanı Başkanı Ergün Atalay ise “Asgari ücrette ocakta güzel zam yaptık ama gıdadaki enflasyonla eridi. Sabit gelir, dar gelirli, emekli ve çalışanlar en büyük sıkıntıyı çeken kesimler. Savaş, kovid bitmedi biliyorum. Geçen hafta Cumhurbaşkanı'nı ziyaretin ardından bu toplantı organize edildi. Temennim, oluşan enflasyon çerçevesinde kamuoyuna, asgari ücretliye nefes aldıracak bir düzenleme olur diye arzu ediyorum" dedi.

BAKAN BİLGİN, SENDİKALAŞMA ENGELİNİ KABUL ETTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise komisyon çalışmalarının sonuçlanması için bugünü belirterek, “Hep asgari ücretin normal sürede toplanması gerektiğini söylemiştim. Bugün geldiğimiz ortamda çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim görevimizdir, bunu yapmak zorundayız. Bu konuda da elimizdeki en iyi araç asgari ücreti yeniden belirlemektir. 6,5 milyona yakın bir kesimi oluşturuyor. Onlarla sınırlı değil, onların üstünde maaş alanlarda da pozitif etki yapacaktır" dedi.

Türkiye'nin ilk 1000 şirketi içerisindeki örgütlü işyeri sayısının yüzde 13-14 olduğunu ve bunun ciddi bir sorun olduğunu ifade eden Bilgin şöyle konuştu:

“Türkiye'nin emekçilerinin örgütlenmediği zaman ücretler asgari ücret düzeyine sıkışıp kalmaktadır. Bunun için örgütlenmenin önünü açmamız lazım. Sendikalaşmayla ilgili engellemeleri kaldıracak çalışmaları yapıyoruz. Yasal engelleri, gerekçeleri öne süren işletmelerin negatif tavrını aşacağız. Örgütlenme özgürlüğünü kısıtlayan zihniyeti yıkmamız lazım” diye konuştu.

Toplantıda iki başlık için uzlaşma sağlandı. Buna göre, asgari ücretteki artış temmuzdan itibaren geçerli olacak. Ayrıca asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanacak.

GAZETECİLERE ENGEL

Öte yandan toplantıyı takip etmek üzere Bakanlık önüne gelen bazı basın mensupları, yetkiler tarafından engellenerek içeri alınmadı. Bakanlık yetkilileri tarafından gerekçe olarak toplantıyı yalnızca ajansların takip edileceği ifade edildi. Ajans dışı kurumların da girmesi üzerine ise "turkuaz basın kartı olmaması" gerekçesi öne sürüldü. Evrensel Gazetesi, Gazete Duvar, Mezopotamya Ajansı, TELE 1 ve Halk TV muhabirleri, toplantıyı dışarıdan izlemek durumunda kaldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

"Zamların yükünü meslek liseliler çekmesin"

SONRAKİ HABER

Kimlikle döviz alım satımında yeni sınır: 5 bin dolar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa