27 Haziran 2022 14:22

Patron ağzıyla konuşan Öz İplik İş Genel Başkanı'nı patronların verisi bile yalanladı

Tekstil sektöründe ihracat kaybı olduğunu savunan Öz İplik İş Genel Başkanı Rafi Ay, "136 milyon dolar azalma yaşanmış. Kaybın bir an önce telafi edilmesi gerekir" dedi. TİM verileri Ay'ı yalanladı.

Rafi Ay | Fotoğraf: Öz İplik İş Sendikası

Paylaş

Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Genel Başkanı Rafi Ay’a göre tekstil patronlarının ihracatı Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle daraldı. Patronların kaybı nedeniyle işçilerin de kaybettiğini savunan Ay’ı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verileri yalanladı. Birleşik Tekstil, Deri ve Dokuma İşçileri Sendikasının (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen, “Bu ülkede milyonlarca işçi aldığı ücretle geçinemiyor. Böyle bir ortamda bir sendikacının bu açıklamayı yapması utanç vericidir. Kaldı ki ihracattaki azalma da doğru değil, bunu patronlar bile yalanlıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi yüzde 11 düzeyinde artıştan bahsediyor” ifadelerini kullandı.

Rusya-Ukrayna savaşı 24 Şubat 2022’de başladı. 22 Haziran’da Ocak-Mayıs 2022 dönemine ilişkin ihracat verilerini açıklayan TİM’e göre ocak-mayıs ayında tekstil sektörünün ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre dolar cinsinden yüzde 11.2 arttı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, “Sektörümüz 2022 yılına iyi bir başlangıç yaptı. 2022 yılının ilk 5 ayında her ay bir önceki ay gerçekleştirdiğimiz ihracat değerini aşarak aylık bazda cumhuriyet tarihi rekorlarına ulaştık” dedi.

‘SENDİKACI’ DÜŞÜK ÜCRETLER İÇİN AVANTAJ DEDİ

DHA’ya konuşan Öz İplik-İş Genel Başkanı Rafi Ay ise Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tekstil sektörünün olumsuz etkilendiğini savundu. Ay, “Geçen yıla göre 136 milyon dolar bir azalma yaşanmış. Total ihracatımız 20 milyar doların üzerinde. 136 milyon dolar aslında devasa bir rakam değil fakat yine de bir kayıp var” dedi.

Ay, Türkiye’de eriyen işçi ücretlerini ise ‘avantaj’ olarak gördüğünü kaydetti. Ay, “İşçilik maliyetleri Uzak Doğu’ya göre daha avantajlı duruma geldi. Türkiye’den Avrupa bölgesine ihracat, çok yüksek seviyede devam ediyor. Fakat geçtiğimiz aydan itibaren maalesef navlun ücretleri düşmeye başladı. Bu da ‘Tekrar Uzak Doğu’ya bir dönüş olabilir mi’ endişesi taşımamıza sebep oluyor. Şu anda büyük bir sıkıntı gözükmüyor ama önümüzdeki süreci ısrarla takip ediyoruz” diye konuştu.

"KALİTELİ İŞSİZLİK YAŞAYACAĞIZ"

Ay, tekstil sektörünün kalifiye ve kaliteli personel sıkıntısı yaşadığını savunarak, "Personel, işçi sıkıntısı had safhadaydı çünkü yeni yatırımlar vardı, yeni kapasiteler açılmıştı. Ama önümüzdeki süreçte kalifiye, kaliteli işsizlik yaşayacağız. İşsizlikten daha ziyade kaliteli bir işsizlik yaşayacağımızı tahmin ediyoruz. Neden böyle olur? Kapasitenin hızlıca artması bir diğeri de meslek liselerine olan yatırımın azalması, meslek yüksekokullarına talebin düşmesi, gençlerin sektöre, imalat sektörüne karşı taleplerinin azalması. Daha çok hizmet sektöründe çalışmak istemelerinden dolayı bu sıkıntıları yaşamaya başlayacağız” diye konuştu.

ÜCRET ARTIŞI İNANCA KALDI

Herkesin asgari ücretle ilgili görüşler açıkladığını da söyleyen Ay, “Aslında verilere baktığımız zaman asgari ücretle ilgili geçmiş dönemde şöyle bir tablo var; geçmiş 20 yıla baktığımız zaman, en güzel 2013 yılında 437 dolar net asgari ücreti yaşamışız. Bugün 7 bin 500 lira net rakama varan bir değer. Ülkede asgari ücretin tekrar işçinin nefes alabileceği bir noktaya gelmesini istiyorsak, bence 2013 yılındaki 437 dolar net asgari ücreti yakalamamız gerekir, diye inanıyorum” dedi.

TÜRKMEN: TEKSTİL İŞÇİLERİ BU ANLAYIŞA MAHKUM DEĞİL

Öz İplik İş Genel Başkanı Rafi Ay’ın açıklamalarına tepki gösteren Birleşik Tekstil, Deri ve Dokuma İşçileri Sendikasının (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen, “On binlerce üyesi olan sendika genel başkanının bu sözleri söylemesi bugün Türkiye’de işçi sınıfının neden bu halde olduğunu özetliyor” dedi.

Ay’ın işçilerin değil de patronların sorunundan bahsetmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Türkmen, “Sadece işsizliğin artacağından bahsediyor, bunu yaparken bile kaliteli işsizlik, düşük ücretin avantajlı olduğu gibi söylemler kullanıyor. Bir bölümde ise patronların kaliteli ve vasıflı işçi bulamadığına dair sözler kullanıyor. Demecinde baştan sonra tekstil sektörünün pazarlarından, patronların yatırım planlarından söz ediyor. Bunu yaparken de işçilerin tepkisiyle karşılaşma kaygısı da gütmüyor” diye konuştu.

İşçilerin ücretlerinden kesilen aidatlarla maaşını alan, görevi patronlara karşı işçilerin haklarını savunmak olan sendikacının patronların ağzıyla konuştuğunu belirten Türkmen, “Bu ülkede milyonlarca işçi aldığı ücretle geçinemiyor. Böyle bir ortamda bir sendikacının bu açıklamayı yapması utanç vericidir. Kaldı ki ihracattaki azalma da doğru değil, bunu patronlar bile yalanlıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi yüzde 11 düzeyinde artıştan bahsediyor” ifadelerini kullandı.

Pandemi döneminde işçilerin ölümüne çalıştırıldığını dile getiren Türkmen şöyle devam etti: “İnsanlar hastalıktan hayatını kaybederken Antep’te patronlar her ay ihracat ve kâr rekorları kırdılar. İstanbul Sanayi Odasının açıkladığı veriye göre de Türkiye’nin en büyük 500 şirketi içinde tekstil şirketleri sıralamada yükseldi. Buna rağmen bir sendika başkanı çıkıp böyle bir açıklama yapıyor. İşçilerin sadece iktidarın işçi düşmanı politikalarına değil böyle bir durumda bile patronların çıkarlarını savunan sendikalara ve sendikacılara karşı da mücadele etme görevi olduğunu gösteriyor. Biz BİRTEK-SEN olarak bu açıklamayı kınıyoruz. Özellikle tekstil iş kolunda çalışan işçilere bu sendikal anlayıştan kurtulmak için mücadele çağrısı yapıyoruz.” (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, 54 ilde 781 mahalleyi "yabancılara" ikamete kapattı

SONRAKİ HABER

Siirt'te odun kesmeye giderken bastığı cismin patlaması sonucu bir genç yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...