27 Haziran 2022 08:33
Son Güncellenme Tarihi: 27 Haziran 2022 16:40

Kastamonu, Bartın ve Zonguldak'ta dereler taştı, köprüler yıkıldı; "üst katlara çıkın" uyarısı yapıldı

Kastamonu, Bartın ve Zonguldak'ta sağanak sonrası dere ve çaylar taştı, köprüler yıkıldı. Ev ve işyerleri su altına kaldı. AFAD 3 ilde 235 kişinin tahliye edildiğini bildirdi.

İnebolu | Fotoğraf: Kadir Yıldırım/AA

Paylaş

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde etkili olan şiddetli yağış nedeniyle ilçe merkezinden geçen Söke Çayı taştı, köprüler yıkıldı. Çay kenarındaki binaların giriş katlarını su bastı. Bölge halkı üst katlara çıkmaları ve işyerlerini açmamaları konusunda uyarıldı. Sağanak nedeniyle taşan çay, Kastamonu-Ankara kara yolunda çökmeye yol açtı. Bozkurt İlişi köyünden geçen çayın taşması sonucu köydeki bazı evler su altında kaldı. Bartın'da sağanak nedeniyle Bartın Irmağı'nın Kozcağız ve Ulus kolu, taşma noktasına geldi. Irmaktaki su seviyesinin yaklaşık 10 metre yükseldiği görüldü. Yollar göle döndü, evleri su bastı. Zonguldak'ta devam eden yağışlarda Çaydamar Deresi'nin debisi arttı, taşma riskine karşı önlem alındı. AFAD, sağanağın etkili olduğu Bartın, Zonguldak ve Kastamonu'da 235 kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Sel ve taşkın riski sürüyor.

BOZKURT'TA ÇAY TAŞTI, KÖPRÜLER YIKILDI

Kastamonu'da gece saatlerinde başlayan kuvvetli yağmur, özellikle İnebolu ve Bozkurt ilçesinde etkili oldu. İnebolu'da sabaha karşı etkisi artıran yağış nedeniyle ilçe merkezinden geçen Söke Çayı taştı. İnebolu Çayı'nın üzerinde Üreticiden Tüketiciye Köylü Pazarı mevkisi ile terminal mevkilerinde bulunan ve yayaların kullandığı demir köprüler de yıkıldı. Çay üzerinde bulunan 4 köprü de yaya ve araç trafiğine kapatıldı. 

İlçede elektrik kesintisi de yaşanıyor.

EV VE İŞYERLERİNİ SU BASTI

Çayın taşmasıyla binaların giriş katlarında bulunan ev ve iş yerlerini su bastı. Emniyet ve zabıta ekipleri, sabahın erken saatlerinden itibaren anons yaparak giriş ve birinci katta oturanları üst katlara çıkmaları konusunda uyardı. Ayrıca çay kenarında bulunan araçların da kaldırılması istendi. Karayolları, AFAD ve belediye ekipleri, ilçede çalışma yaptı.

KASTAMONU-ANKARA KARA YOLUNUN BİR BÖLÜMÜ ÇÖKTÜ

Kastamonu'da etkili olan sağanak nedeniyle oluşan taşkın sonucu Kastamonu-Ankara kara yolunun bir bölümü çöktü.

Kentte gece başlayan sağanak nedeniyle Karasu Çayı taştı. Su, Çatören mevkisinde Kastamonu-Ankara kara yolunun bir bölümünün çökmesini yol açtı.

Trafik ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı bölgede ulaşım, kontrollü olarak tek şeritten sağlanıyor.

KAYMAKAM: VATANDAŞLARIMIZ DİKKATLİ OLSUN

Yurttaşları dikkatli olmaları konusunda  uyaran İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, "Dere kenarında bulunan araçların kesinlikle kaldırılması, özellikle dere kenarında alt katta oturan vatandaşların da üst katlara çıkmaları, ikinci bir uyarıya kadar iş yerlerinin de kesinlikle açılmamasını halkımızdan istirham ediyorum" dedi. Baycar, panik yapmadan gerekli tedbirlerin alınması çağrısını yineledi.

BAKAN SOYLU: DÜKKANLAR AÇILMAYACAK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Gece boyunca ve bugün teyakkuz devam ediyor. Birçok noktada iş makineleri ve uyarılarla tedbir alındı. Ancak İnebolu’da dere çok yükseldi. Dere boyu dükkanlar açılmayacak" dedi. Soylu bölgedeki sel ve taşkın riskinin devam ettiğini belirtti.

HEYELAN NEDENİYLE BAZI YOLLAR KAPANDI

Kastamonu-İnebolu kara yolu, Küre ilçesi yakınlarında heyelan nedeniyle trafiğe kapandı. İlçeye ulaşım, Abana ve sahil yolu üzerinden sağlanıyor. Şenpazar-Cide arasında da toprak kaymaları yaşanıyor. Ulaşımın kapalı olduğu yolda ekipler önlem aldı.

Özlücü köyünden geçen Zabana Çayı da yağış nedeniyle taştı, evleri su bastı.

GEÇTİĞİMİZ YIL SEL FELAKETİ YAŞAYAN BOZKURT'TA YİNE SEL RİSKİ

Geçtiğimiz yıl 11 Ağustos'ta sel yaşanan Bozkurt ilçesinde de Ezine Çayı'nın sağanağın ardından debisi yükseldi. Su, şehir merkezine yayılmaya başladı. Ezine Çayı üzerinde bulunan menfez köprüler zarar gördü. Polis ve belediye ekipleri, vatandaşlara çay kenarına yaklaşmamaları ve yüksek yerlere çıkmaları konusunda uyarıda bulunuyor.

Bozkurt İlişi köyünden geçen çayın taşması sonucu köydeki bazı evler su altında kaldı. Evlerde kalanların tahliye edilmesine çalışılıyor. İlişi köyü azası Hasan Karal, AA muhabirine, geçen yıl 11 Ağustos'ta da sel felaketi yaşadıklarını hatırlattı. Köylerinin yarısının sular altında kaldığını belirten Karal, "Birinci katlarda kalanları kurtarmaya çalışıyoruz. Gerekli müdahaleleri yapmaya çalışıyoruz. Takdir Allah'ın, yapacak bir şeyimiz de kalmadı." dedi.

Belediye ve DSİ ekipleri de bölgede çalışma yürütüyor.

BARTIN’DA SAĞANAK; YOLLAR GÖLE DÖNDÜ, EVLERİ SU BASTI

Kentte geceden beri aralıklarla etkili olan sağanak nedeniyle Bartın Irmağı'nın Kozcağız ve Ulus kolu, taşma noktasına geldi. Irmaktaki su seviyesinin yaklaşık 10 metre yükseldiği görüldü. Kentin yüksek kesimlerinden gelen sular, bazı noktalarda yolların kapanmasına neden oldu. Zemin kattaki bütün iş yerleri, su basma riskine karşı tahliye edildi. Polis araçlarından sık sık uyarı anonsları yapılırken, meydanda otomobil ve yaya giriş- çıkışları sınırlandırıldı. 

TARİHİ YALI İSKELESİ SULAR ALTINDA

Öte yandan Kırktepe Mahallesi'ndeki Tarihi Yalı İskelesi ile yan tarafındaki yürüyüş yolu da sular altında kaldı. Su seviyesi yaklaşık 1 metre yükselirken, tarihi iskelede dekoratif amaçlı bulunan gemiler suya gömüldü. İlerleyen saatlerde yağışın şiddetini artırma ihtimaline karşı belediye hoparlörlerinden ırmak kenarında bulunulmaması yönünde uyarılar yapıldı.

ZONGULDAK'TA SAĞANAK HAYATI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Zonguldak'ta devam eden yağışlarda Çaydamar Deresi'nin debisi arttı, taşma riskine karşı önlem alındı. Zonguldak'ta iki gündür etkili olan sağanak nedeniyle kent merkezinde bulunan köprülerin bazı bölümlerinden vatandaşların geçişine izin verilmiyor. Yüksek kesimlerden gelen su birikintileri dolayısıyla bazı caddeler ile Liman Caddesi'nde araçlar ilerlemekte güçlük çekti.

Gökçebey ilçesinde de dün Çay Mahallesi Gaziler Caddesi'nde bulunan Gaziler Deresi'nin debisinin yükselmesi sonucu su basan alanlarda suların çekilmesi sonrası DSİ ekipleri çalışma başlattı. Su basan evlerini kontrol eden bazı vatandaşlar temizlik çalışması gerçekleştirdi. Bölgenin bazı kesimlerinde de heyelanlar meydana geldi.

AFAD: 3 İLDE 235 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, sağanağın etkili olduğu Bartın, Zonguldak ve Kastamonu'da 235 kişinin tahliye edildiğini bildirdi. 

5 BAKAN BÖLGEYE GİDECEK

AA muhabirinin haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Karabük'e, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Kastamonu'ya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Bartın'a, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Zonguldak'a, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise Sinop'a gidecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ayasofya'nın mermerlerinin ağır tonajlı platform nedeniyle birçok yerinden kırıldığı iddia edildi

SONRAKİ HABER

Erdoğan yine "sabır" istedi, enflasyonun 2023'te düşeceğini iddia etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa