23 Haziran 2022 11:48
Son Güncellenme Tarihi: 23 Haziran 2022 20:01

DBP'li Saliha Aydeniz'e yazılı savunması için 4 Temmuz'a kadar süre verildi

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması için toplanan Hazırlık Komisyonu, 4 Temmuz’a kadar yazılı savunma yapması için süre verdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasına dair çalışmalar kapsamında Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonu tarafından oluşturulan Hazırlık Komisyonu toplandı. Komisyon, Aydeniz'e 4 Temmuz’a kadar yazılı savunma yapması için süre verdi.

Toplantıya HDP milletvekili Abdullah Koç, CHP milletvekili Rafet Zeybek ve AKP milletvekilleri Ali Özkaya, Emine Zeybek ve Orhan Kırcalı katıldı. Komisyonda başkanlık divanına AKP’li Ali Özkaya, katipliğe de AKP’li Emine Özkaya seçildi.

"DEMOKRATİK HAKLARIMIZ ENGELLENİYOR"

Komisyonda söz alan HDP’li Abdullah Koç, dokunulmazlık kaldırılmasının Anayasa ve yasaya uygun olmadığını belirtti. Koç, milletvekilleri olarak kullandıkları Anayasal haklar kapsamındaki eylemlere fezleke hazırlandığını belirterek, “Demokratik hakkımızı kullandığımızda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla ablukaya alınıyoruz. Demokratik hakkımız engelleniyor. Kolluk kuvvetleri etrafımızı ablukaya alarak, hürriyetimizi kısıtlıyor” dedi.

Dokunulmazlık kaldırılmasının yüz yıllık Kürt sorunundan kaynaklandığının da altını çizen Koç, Kürt sorunun dokunulmazlıkları kaldırarak, çözülemeyeceğini kaydetti. Kürt sorununda yürütülen güvenlikçi politikalarının toplumsal, ekonomik ve siyasal krizleri derinleştirdiğini ifade eden Koç, “Dokunulmazlıklar kaldırılmamalıdır. Demokratik Anayasal hak kullanılmıştır. Halkın gözü kullağı buradadır. Milyonlarca seçmenin oyu ile seçilen bir milletvekilinin tarafsızlığını ve bağımsızlığını yitiren yargı önüne atılması, yaşanan kutuplaştırmayı daha da derinleştirir” diye konuştu.

4 TEMMUZ’A KADAR YAZILI SAVUNMA İÇİN SÜRE

HDP’li Koç’un dokunulmazlıkların kaldırılmaması yönündeki talepleri reddedildi. Komisyon Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’e 4 Temmuz saat 12.00’a kadar yazılı savunma vermesi için süre verirken, yazılı savunma vermediği taktirde 5 Temmuz saat 15.00’da sözlü olarak Hazırlık Komisyonunda dinlenmesine karar verdi.

Aydeniz’in yazılı ya da sözlü savunması ardından komisyon yine toplanarak, dokunulmazlığın kaldırılıp, kaldırılmayacağına dair hazırladığı raporu Karma Komisyon’a sunacak.

HDP VE DBP'YE YÖNELİK DOKUNULMAZLIK KALDIRMA UYGULAMALARI KARMA KOMİSYONDA DA ELEŞTİRİLMİŞTİ

Bugün, Aydeniz’in 5 fezlekeden dokunulmazlığının kaldırılması için Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon toplanmış ve Hazırlık Komisyonunun kurulmasına karar vermişti. O komisyonda da yer alan HDP'li Abdullah Koç, hazırlanan fezlekelerde yer alan iddiaların tamamının AHİM, AYM kararları kapsamında suç teşkil etmediğini belirtti. Koç, “Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının rafa kaldırıldığı ve vekillerin bu hakkı kullanmak istemesine dair AİHM’in ihlal kararları var. AYM’nin ihlal kararları var. Düşünce hürriyeti kapsamında toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını kullanmasını suç diye önümüze getirmek Anayasa’ya aykırıdır. Dosyalar geri çekilmelidir. Bu açıdan inceleme yapılmalıdır” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Karma Komisyon’da söz aldı.

Oluç, dokunulmazlıkların kaldırılmasına dair komisyonun daha öncede bir araya geldiğini belirtti. Milletvekillerinin dokunulmazlığının Anayasa’ya aykırı bir şekilde daha önce de toptan kaldırıldığını hatırlatan Oluç, şunları söyledi: “Anayasa aykırı olduğu uluslararası kurumlar ve son olarak AİHM tarafından da belirlenmiş oldu. Anayasa’ya aykırı olarak, kaldırılan dokunulmazlık nedeniyle vekillerimiz ağır bir bedel ödedi ve ödemeye devam ediyorlar. Şu anda cezaevlerinde rehin tutulan vekillerimiz var.

Milletvekillerinin itibarının korunması ve parlamentonun itibarının korunması meselesi… Bir düşünelim gerçekten bu parlamentonun, milletvekillerinin itibarının korunması konusunda Meclis Başkanı dahil olmak üzere Meclis’in, gereken özeni gösterdiğine inanıyor musunuz? Vekillerin itibarını korumamız gerektiği konusunda bir farkındalık ve bilince göre hep birlikte davranıyor muyuz? Bu bunu böyle olduğunu her halde hiçbiriniz iddia etmiyorsunuz? Vekilin itibarı korunmadığı için parlamentonun da itibarı korunmuyor.

İÇİŞLERİ BAKANI HUKUKLA MÜCADELE EDİYOR

‘Güvenlik güçlerine görevi yaptırmamak’ fezlekelerde de geçiyor. Güvenlik güçlerinin görevi nedir? Anayasa ve yasalara uygun olarak olağan hayatın yaşanmasını sağlamak, hukuksuzluklar olmaması için orada bulunmak, hakkın, hukukun korunmasını sağlamak, görevi birinci dereceden budur. Baktığımızda gerçekten güvenlik güçlerinin eylem etkinliklerde, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde böyle mi görev yapıyor? Bu görev tanımına uygun mu davranıyor? Kolluğun görevi hakların kullanılmasını engellemek değildir. Hukukun işlemesini, yurttaşın Anayasal hakkını kullanmasını engellemek değildir. Kolluğun en tepesinde bulunan, emirleri veren kişi ve kurum demokrasi ve hukukla mücadele ediyor. Demokrasinin, hukukun, anayasanın işlememesi için bu odak bir faaliyet sürdürüyor. Adı belli İçişleri Bakanlığı.

Eğer vali bir kentte güvenliği yasak yoluyla sağlıyorsa o zaman istifa etsin. Vali zabıta memuru mu? Valiler yürütmenin memuru gibi çalışıyor. Yasaklar iktidar partisi için geçerli değil. HDP, toplumsal ve siyasal muhalefet için geçerlidir.

Müdahaleler sadece HDP’ye mi? HDP başta, toplumsal muhalefete de yapılıyor. Elimizde birçok rapor var. Saliha Aydeniz’in de raporları var. Yaptıkları suç duyuruları var. Mahkemelerin hukuku uygulamadan suç duyurularını reddettikleri kararlar var. Polis bize küfür etti bunun hesabını soralım diye uğraşmıyoruz. Hukuk yoluna gidiyoruz. Fezlekeler okundu. 5 fezlekenin dördünde esas itibariyle etkinlikte engelleme karşısında sıkıntılar yer alıyor. Polisin kolluğun söylediklerini yazmıyorlar. Ettikleri küfürleri, hakaretleri yazmıyor. Vekilimizin ‘sus’ demesini yazıyorlar. Bu fezlekeleri getirmişsiniz. Dokunulmazlığı kaldıracaksınız. AKP kararını vermiş. Komisyonlarda eller kalkıp, inecek vekilin dokunulmazlığı kaldırılacak. Biraz vicdan muhasebesi yapın. HDP dışındaki hangi vekillerin kolluk ve emniyet güçleriyle karşı karşıya geldiğini, kimi zaman şiddet uygulandığı, hakaretleri anlattık. Her partiden var. Ne polis ne de vekil polise şiddet kullanmalı.

Bu fezlekelerin yüzde 95’i yapılmış olan basın toplantılarındaki açıklamalardan kaynaklıdır. Düşünce ifade özgürlüğünü kullanıyor ‘örgüt propagandası’ deniliyor.”

“ANAYASA İHLAL EDİLİYOR”

Ardından söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu, AYM kararlarını ve Anayasa’nın ilgili maddelerini hatırlattı. Kaboğlu, kolluk güçlerinin uygulamalarının anayasal suç olduğunu ve sistemli bir şekilde bunun uygulandığını söyledi. Anayasanın ilgili maddelerine örnek veren Kaboğlu, “Yurttaşlar anayasal hakkını koruduğunda kolluk müdahale ediyor. Bu Anayasal suç oluşturuyor. Anayasa sistemli bir şekilde ihlal ediliyor ve bu konu hükümet açısından düşünülmelidir. Anayasa’nın, hukuk devleti maddesi de böylece ihlal ediliyor. Herkes için bağlayıcı özellikle İçişleri Bakanı açısından da bu durum bağlayıcı” diye konuştu.

MHP’Lİ YILDIZ HDP’LİLERİ HEDEF ALDI

Komisyonda söz alan MHP’li Feti Yıldız ise, HDP’li vekilleri hedef aldı. HDP’li Fatma Kurtulan tepki gösterdi. MHP’li Yıldız, dokunulmazlığın kaldırılmasına dair getirilen bütün fezlekelerin görüşülmesi gerektiğini savundu.

Komisyonda söz alan HDP’li Mehmet Rüştü Tiryaki ve Abdullah Koç da, polisin uyguladığı orantısız güce dikkati çekti.

GÜNAY: AKP'Lİ MİLLETVEKİLLERİ HAKKINDA DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, parti Genel Merkezi’nde haftalık basın toplantısında Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılması girişimlerine dair konuştu.

Günay şunları söyledi:

"Buradan Sayın Şentop’a soruyoruz acaba aynı şeyi trafik cezasına sinirlenip polislere hakaret eden AKP’li vekil İhsan Barutçu hakkında da düşünüyor musunuz? Ya da kendisine kimlik sorup üzerini aramak isteyen polisi döven AKP Milletvekili Selahattin Dağ hakkında da düşünüyor musunuz? Ya da gümrükte uzun bekletildiği iddiasıyla polise tokat atan AKP’li vekil Faruk Koca hakkında da düşünüyor musunuz? Ya da polise ‘şerefsiz’ diyen AKP'li Zeynep Gül Yılmaz hakkında da düşünüyor musunuz? Bu örneklerden onlarcası var.

Milletvekillimiz Hüseyin Kaçmaz’ın kolunu kıracak şekilde darp eden polisler hakkında kimseden tek bir kelime duymadık. Ama halkımızın ve milletvekillerimizin gösteri ve yürüyüş hakkını kanuna, anayasaya aykırı talimatlarla engellenirken ses çıkarmayan, vekillerimiz darp edildiğinde ses çıkarmayan, halkın iradesini temsil eden Saliha Aydeniz arkadaşımız kendisine karşı uygulanan zorbalığa karşı tepki gösterince vekillerin hakkını hukukunu koruması gereken meclis başkanı dokunulmazlığı kaldırılması için açıklama yaptı. Oysa ki, seçilmiş her vekilimize yapılan saldırı meclisin iradesine darbedir.

İktidarın küçük ortağı Bahçeli de bu konuyla ilgili ‘Türkiye Cumhuriyeti'nde askere, polise hakaretler yağdıran hiç kimse bu milletin mensubu olamaz. Mensubu olmayanların TBMM'de görev yapması zuldür’ dedi. Peki Bahçeli de aynı şeyi 2013 yılında görevi başındaki bir polise ‘kim olursan’ ol diyerek yumruk atan MHP'li Olcay Kılavuz hakkında da aynı şeyi düşünüyor mu?

AKŞENER’E KONGRESİNİ HATIRLATTI

Meral Akşener de ‘Huzurumuz için çalışan evlatlarımıza el kaldıranlar için acilen gerekli adımların atılmasını bekliyoruz’ dedi. Peki Akşener de partilerinin kuruluş aşamasında kongreleri hukuksuzca engellendiğinde, AKP-MHP’nin polis bariyerleriyle etrafları sarılıyken de aynı görüşte miydi?

"HDP OLUNCA ORTAKLAŞIYORLAR"

Söz konusu HDP olunca iktidar ve muhalefetin birlikte nasıl ortaklaştığını bir kez daha görüyoruz. İlkeden söz edenler, söz konusu MHP’li Olcay Kılavuz olunca ilkelerini unutuyorlar.  Türk polisinin onurundan söz edenler AKP’li vekilin oğlunun sıraya dizdiği polisler söz konusu olunca onuru falan unutuyorlar." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kamuya ait 7 ildeki 24 taşınmaz satıldı

SONRAKİ HABER

HDP, Nedim Şener ve AKP'li Mehmet Özhaseki hakkında suç duyurusunda bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa