23 Haziran 2022 04:10

Modkar kazandıkça işçi kaybediyor

Ambalaj fabrikası Modkar yeni yatırımlar yaparak büyüdükçe işçinin ekmeği küçülüyor.

Fotoğraf. Freepik

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

Modern Karton (Modkar) her yıl yeni yatırımlar ile büyürken işçiler hayat pahalılığı ile boğuşuyor. Ücretlerin temmuz ayında yükseltilmesi için taleplerini fabrika yönetimine ileten işçilere şimdiye kadar olumlu bir cevap verilmedi. Ücretlerin insanca yaşanacak düzeye çıkarılmasında kararlı olan işçiler her yolu deneyeceklerini bildiriyorlar.

Eren Holding bünyesinde faaliyet gösteren Modern Karton Türkiye’nin en büyük oluklu mukavva ve ambalaj üreticisi konumunda. Modern Karton’un Çorlu’daki üretim tesislerinde Modern Karton, Modern Ambalaj, Modern Enerji tesislerinin yanı sıra şimdi nişasta üretimi yapılması için tesis kuruluyor. Modern Karton İstanbul Sanayi Odasının (İSO) her yıl açıkladığı 500 büyük fabrika sıralamasında üst sıralara yükselirken işçiler asgari ücret ila 5 bin 500 lira arasında ücret alıyor. Ücretin yanı sıra verilen ikramiyeler ise her işçiye aynı ödenmiyor. İşçiler ancak beş yılı doldurduktan sonra dört tam ikramiye alabiliyor.

ÜCRETLER YERİNDE SAYIYOR

Yılbaşında işçilere ortalaması yüzde 44 olmak üzere yüzde 30 ila yüzde 50 arasında zam yapılmıştı. “Her gün bir zam haberi ile uyanıyoruz. Mazot 30 lira olmuş. Çaya şekere ekmeğe durmadan zam geliyor. Pazara gitmeyi bıraktık, akşam yetecek kadar alışveriş yapıyoruz” diyen bir Modern Karton işçisi ücretlerinin ise yerinde saydığını belirtiyor. Başka bir işçi ise “Yılbaşında herkese ayrı zam yaptılar. Çorlu’da neredeyse bütün fabrikalar yüzde 50’nin üzerinde zam yaptı ama ben yüzde 35 zam alabildim. Bu aldığım zam daha bir ay içinde eridi. Beş aydır içerideyiz. Geçinmeyi bırak karnımızı bile doyuramaz hale geldik. Temmuz ayında hem kayıplarımız karşılanmalı hem de bizi biraz rahatlatacak bir zam olmalı” diyor.

BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ

Ücretlerin diğer fabrikalara göre düşük olmasının yanı sıra enflasyon karşısında erimesinden dolayı işçiler zam talebini yöneticilere iletmelerine rağmen şimdiye kadar bir sonuç alamadılar. Tek tek görüşmelerle bir sonuç alınamayacağını belirten işçiler “Ambalaj bölümü fabrikanın pikniğine protesto amacı ile gitmedi. Daha önce de pandemi döneminde 200 lira alışveriş çekini az diye almamıştık. Şimdi bu çeki 500 liraya çıkardılar” diyor. Ambalaj bölümünden başka bir işçi de şunları söylüyor: “Yöneticilerle konuştuğumuzda olmalı ama patron bilir diyerek bizi oyalıyorlar. Çünkü tek tek veya küçük gruplar ile gidiyoruz. Ondan dolayı bizi dikkate almıyorlar. Burada 1000 kişi çalışıyorsa birlikte hareket edersek bizi dinleyecekler.”

ŞİMDİ BU GİDİŞE DUR DEME ZAMANI

Tekstil, Kağıt, Ambalaj, Enerji sektörlerinde faaliyet gösteren Eren Holdinge bağlı Modern Karton ve Ambalaj her yıl büyürken işçiler daha çok yoksullaşıyor. Çorlu Ambalaj tesislerinin dışında Manisa, Kayseri, Bursa, Gebze ve Eskişehir fabrikaları ile birlikte yıllık 600 bin ton oluklu mukavva ambalaj üretimi yapan, enerji alanında Çorlu’da Türkiye’nin ilk katı atık yakma tesisini kuran Holding daha sonra halkın tepkisine rağmen kömür yakıtı tesisini de devreye soktu. Bunun yanında Zonguldak dahil birçok yerde kömür santrali yatırımları yaptı. Yurt dışı yatırımları da yapan Kağıt Ambalaj grubu yeni yatırım ile kağıt üretiminin ham maddesi olan nişasta üretim tesisi kuruyor.

“Modkar’ın kârı işçinin yoksulluğu büyüyor” diyen, uzun süre Modkar’da çalışan bir işçi “Modkar bizim sayemizde bu noktaya geldi. Türkiye’nin en büyük mukavva kağıt ve ambalaj fabrikası oldu. Yeni hatlar kurdu. Enerji bölümünü devreye soktu. Türkiye’nin ilk katı atık tesisini kurdu. Yurt dışında fabrikalar aldı. Şimdi fabrikanın arkasındaki arsaya kendi ham maddesi olan nişasta üretimi için tesis kuruyor. 30 yılda üretimi de kârları da büyüdükçe büyüdü. Ama Modkar büyüdükçe biz küçüldük. Geçinemez olduk. Çocukların ihtiyacını bile karşılayamıyoruz. Şimdi buna dur deme zamanı.”

ÖNCEKİ HABER

Patronlar İSO 500’de, işçiler en dipte

SONRAKİ HABER

Okmeydanı'ndan sonra Beykoz | Rant uğruna halk yerinden edilmeye çalışılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...