22 Haziran 2022 12:09
Son Güncellenme Tarihi: 22 Haziran 2022 12:18

Sri Lanka Başbakanı ülke ekonomisinin çöktüğünü açıkladı

Sri Lanka Başbakanı Wickremesinghe, ülke ekonomisinin çöktüğünü ve petrol ithalatı için bile ödeme yapamadıklarını açıkladı.

Arşiv | Fotoğraf: AntanO/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

 

Paylaş

Sri Lanka'da ekonomi çöktü. Sri Lanka Başbakanı Wickremesinghe, ülke ekonomisinin çöktüğünü ve petrol ithalatı için bile ödeme yapamadıklarını açıkladı. Wickremesinghe, "Petrol ithalatı için bile ödeme yapamıyoruz." dedi.

Güney Asya’da bir ada ülkesi olan 22 milyon nüfuslu Sri Lanka’da ekonomik krizin derinleşmesiyle 16 Mart’ta protestolar başlamıştı. Kitlesel protestolar nedeniyle başkent Kolombo’da sokağa çıkma yasağının ardından Devlet Başkanı Rajapaksa tarafından OHAL ilan edilmişti. 

Borçlarını ödeyemeyen hükümet nedeniyle ithal ürünler bulunamıyor, saatlerce süren elektrik kesintileri yaşanıyor. Halk, Rajapaksa yönetiminin döviz rezervlerinin erimesine, temel gıda fiyatlarının artmasına neden olduğunu söylüyor. Ülke tarihindeki en derin ekonomik krizi yaşayan Sri Lanka halkı, yemek pişirmek için gaz, ilaç, yakıt ve süt gibi temel gıda maddelerini bulamıyor. Hastaneler elektrik kesintilerinde yedek görevi gören jeneratörleri çalıştıracak yakıtları olmadığı için ameliyatları iptal ediyor.

Hükümetin geçen yıl organik tarıma başlama kararının, çiftçileri hazırlamadan tüm kimyasal gübrelerin yasaklanması, fiyatların ve gıda kıtlığının artmasına neden olduğu belirtiliyor. 

Sri Lanka'nın toplam dış borcu 51 milyar dolar. Bu yıl 7 milyar dolarlık dış borcu ödemesi gereken Sri Lanka'nın borcunun yaklaşık yüzde 10’u ise Çin’e. Hükümet, IMF’den “kurtarma paketi” istiyor. 

Sri Lanka “Rajapaksa ailesi” tarafından yönetiliyor. Gotaya Rajapaksa Kasım 2019 seçimlerinde iktidara geldi. Maliye bakanı, başbakan ve tarım bakanı da devlet başkanının kardeşleri. Rajapaksa’nın yeğeni ise spor bakanlığı yapıyor. 2005 ile 2015 yılları arasında devlet başkanlığı görevini yürüten Mahinda Rajapaksa da Gotabaya Rajapaksa’nın ağabeyiydi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İtalya'da Dışişleri Bakanı Ukrayna'ya silah desteğine karşı çıkan partisinden ayrıldı

SONRAKİ HABER

Gazeteci İnci Hekimoğlu: Doğruyu yazan, gerçek verileri açıklayan bilim insanından gazetecilere kadar herkesi susturacaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...