22 Haziran 2022 04:46

​​​​​​​Polinas işçileri insanca ücret ve koşullar istiyor

Düşük ücret, kötü çalışma koşulları ve örgütlü oldukları Öz Petrol-İş’in tutumunu eleştiren Polinas işçileri, “İnsanca çalışma ve ücretin yanı sıra sendikanın haklarımızı savunmasını istiyoruz” dedi.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Burak YILMAZ
Manisa

Manisa’da kurulu bulunan Hak-İş’e bağlı Öz Petrol-İş’in örgütlü olduğu Polinas Plastik Sanayii ve Ticareti AŞ’de çalışan işçiler çalışma koşullarının ve ücretlerinin iyileştirilmesini istiyor. Temmuz ayında toplu sözleşme sürecinin başlayacağını ifade eden işçiler sendikacılardan da işçilerin talepleri doğrultusunda hareket etmesini istiyor.

Yıllardır Forbes’in en zenginler listesinde yer alan Murat Ülker’in sahibi olduğu Yıldız Holding bünyesinde bulunan Polinas’ın yöneticileri, “Polinas, dünyanın çevresini 200 kere ambalajlayacak kadar film üretti” sözleriyle övünürken, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker’in de yüzde 48 oranındaki büyüme için teşekkür ettiği söylenmiş işçilere. Asgari ücretle çalışan işçiler ise “Her zaman büyüdüğümüz söyleniyor, yeni hatlar kuruluyor ama biz hiçbir dönem büyümedik” dedi.

‘PERFORMANS ÖLÇÜMÜ YAPILIYOR’

“Vardiya sistemimizde pazar tatili yok, buna rağmen asgari ücrete talim ediyoruz” diyen Polinas işçileri, vardiya sistemiyle sürekli oynanıp çalışma saatlerinin değiştirildiğini anlatıyor. İşçiler, “Aynı hafta içerisinde, hatta aynı gün içerisinde dahi fazla mesai olacağını öğreniyoruz. Bu yoğun tempoya rağmen 5 dakika fazla mola yapıldığı gerekçesiyle savunma alınıyor” dedi.

Makineleri arıza yaptığı an makine başında bakımcıyla beraber arızanın giderilmesini beklemeleri gerekirken başka bir makineye gönderildiklerini ifade eden işçiler, “Bunlar yetmezmiş gibi şirket performans ölçümü yapan bir firmayla anlaştı. Firma gelip makinelerin başında zaman ölçümü yapıyor. Nasıl daha az kişiyle bu işi yaparız hesaplamaları yapılıyor. Bu firmadan rapor bekleniyor” diye konuştu.

KOŞULLAR DAYANILMAZ

Çalışma koşullarından ve ücretlerin düşüklüğünden dolayı birçok arkadaşlarının işi bıraktığını anlatan işçiler, “Son bir yılda 300’e yakın insan işi bıraktı. ‘Çalışan çalışsın, çalışmayana kapı orada’ deniyor. Beyaz yakalılardan da işi bırakan çok. Onların da ücretlerinin çok kötü olduğunu duyuyoruz” dedi.

3 ayda bir maaş diye aldıkları ikramiyenin brüt asgari ücret üzerinden değil, net ücret üzerinden yatırıldığını ifade eden işçiler, bu yüzden ikramiyenin asgari ücretin dahi altında kaldığını ifade etti. Ayrıca işçiler 18 yıllık işçiyle 1 aylık işçi arasında kıdem farkı olmadığını dile getirdi.

“Bütün fabrikalarda işçiler, banka promosyonlarını alırken biz alamıyoruz” diyen işçiler, bunu yöneticilere ilettiklerinde ise “Yeni makine aldık” cevabını aldıklarını aktardı.

Bayramda Yıldız Holding bünyesindeki Şok Market’te kullanmak üzere 720 lira alışveriş kartı aldıklarını ifade eden işçiler, tepkileri sonrası alışveriş kartına 500 lira ilave edildiğini ifade etti.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki başka işyerlerinde ücretlere enflasyon farkı alındığına ilişkin haberler duyduklarını ifade eden işçiler, “Bizde ise hiçbir ses yok. Ancak daha az işçi çalıştırma hesapları yapılıyor” dedi.

‘BİR DAHA OLMASIN’

İşçiler, işyerinde sık sık iş kazalarının yaşandığını da dile getirdi. İş kazası geçirenlerin rapor süreleri sona erince insan kaynakları bölümüne çağırıldığını ve “Bir daha böyle bir kaza yaşamayın” uyarısıyla savunmalarının istendiğini anlatan işçiler, son üç yılda dört iş güvenliği uzmanının da işi bıraktığını aktardı.

Yemeklerin de hem yetersiz hem kötü olduğunu söyleyen Polinas işçileri, “Et yemeğinin içinde et, ciğer yemeğinde ciğer, tavuk yemeğinde tavuk arıyoruz. Yemek listesi hep aynı. ‘Buna mı layık görülüyoruz’ diye soruyoruz sürekli. Yemek sorununu sendika temsilcisine ilettiğimiz zaman ise ‘şükredin’ şeklinde cevap alıyoruz” dedi.

‘SENCİKACILAR KULAK TIKIYOR’

Öz Petrol-İş’in örgütlü olduğu işyerinde, işyeri temsilcisine başka fabrikalardaki ücret zamlarından bahsettiklerinde temsilcinin şaşırmış gibi yaptığını anlatan işçiler, “İşyerlerinde sendikaya ilişkin arayış var. İşyerinde birisi duvara DİSK’le ilgili yazı yazmış. Öz Petrol-İş yandaşları ise ‘Bunu yazan şerefsizdir, onları bulacağız’ diye tehditler savuruyor. Sendika işçiye hiçbir dönem taslak sunmadığı gibi bu durumu sendika temsilcisine sorduğumuz zaman ‘Ne yapalım’ cevabını alıyoruz. İşyeri temsilcisi zaten insan kaynakları odasından çıkmıyor. Sendika temsilcisine selam veren de yok bu yüzden. Baktığımız zaman sendikalı olmayan işyerleri bile bizden daha iyi koşullarda çalışıyor” diye konuştu.

İyi bir zam beklediklerini belirten Polinas işçileri, “Sözleşmede en önemli talebimiz 6 ayda bir enflasyon farkı ve sosyal hakların da en az gerçek enflasyon oranında iyileştirilmesi. Geçen sözleşme döneminde sendikacılar yüzde 27’den aşağı almayız deyip yüzde 14’e imza attılar. İstediğimizi alamazsak mücadele yoluna gideceğiz. Bizim derdimiz insanca koşullarda, insanca ücretlerle çalışmak, emeğimizin karşılığını almak” dedi.

“Sendikaya bütün bunları yap, biz seninleyiz” dediklerini ifade eden işçiler, sendikanın bu sefer de taleplerine kulak tıkaması halinde sendikalarını değiştireceklerini ve fabrikada bu eğilimin çok güçlü olduğunu söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Marmaris'te orman yangını 2. gününde sürüyor: Yangın tam olarak kontrol altına alınabilmiş değil

SONRAKİ HABER

"Amerika’daki Amazon işçileri kazandı, biz de kazanacağız"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...